Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Offroad-laptop får all sin energi fra solen

SOL Laptops kan brukes helt uten adgang til strømnettet, takket være innebygde solceller. Og de er vanntette!

Skrevet av / 28.10.14 - 12:43
Offroad-laptop får all sin energi fra solen

Vi kan selv bli bekymret når batteristanden på den bærbare under et møte nærmer seg nullpunktet, og laderen ligger hjemme på kontoret. Men det er ingenting mot de udfordringer man møter i de mer grisgrendte deler av verden. Her kan stikkontakten være flere dagsreiser borte. Til gjengjeld er solen tilgjengelig overalt.

Vi har tidligere skrevet om laptopene fra kanadiske SOL, som lades opp ved hjelp av innebygde solcellepaneler, og som angivelig skal kunne brukes helt uten adgang til strømnettet. Ferdigstilling og godkjennelse har derimot tatt noe lenger tid enn ventet. Men nå skal alt være på plass: SOL har åpnet sin nettbutikk og tar nå imot bestillinger. Det er til og med 10 prosent rabatt til de som bestiller senest 31. oktober.

Underveis i året som har gått, har prisen steget betraktelig. Opprinnelig ble vi forespeilet at en standardmodell skulle koste 350 kanadiske dollar, mens marine-utgaven, som tåler vann, ville få en pris på 400 kanadiske dollar. Prisen på grunnmodellen, SOL L, blir i stedet 550 CAD$ (ca. 3.250 kr), mens den vanntette SOL M koster 638 CAD$ (ca. 3.800 kr) . Det har dessuten kommet en superutgave, SOL S, som koster 722 CAD$ (ca. 4.300 kr). Men alle tre kan altså fås 10 prosent billigere ut måneden. Selv om man skal legge til frakt og norsk moms, er prisene overraskende rimelige – og faktisk på nivå med et robust nettbrett eller telefon uten sollading.

sol_2_web
Når solcellepanelene er foldet ut, kan datamaskinen lades opp på noen timer – avhengig av årstid og vær.

Solceller i lokket
Felles for alle tre modeller er de sammenleggbare solcellepanelene som er gjemt i lokket, og som når de er foldet ut, kan lade opp datamaskinen på «noen få timer». Hvor få, avhenger naturligvis av hvor høyt solen står på himmelen, skyer og temperatur. Man kan forøvrig også klikke av hele solpakken, og jobbe innendørs, mens solpakken står ute i solen og lader opp datamaskinen via en kabel.

SOL opplyser på sin nettside at marineutgaven er reelt vanntett, og ikke bare beskyttet mot regn. Den skal kunne tåle å være under vann i «omkring 50 minutter».

SOL_M1
Marineutgaven SOL M kan tåle å være under vann i ca. 50 minutter.

SOL L leveres med Ubuntu 14.04, mens SOL M har Windows 7 installert. Superutgaven SOL S kommer med Ubuntu 14.04. På alle modeller kan man velge mellom ulike konfigurasjoner av RAM, harddisk og operativsystem.

Prosessoren er enten en Intel Atom eller Intel Celeron på 1,8-2,3 GHz, 2-4 GB RAM og harddiskstørrelser på 320 GB til 500 GB. Skjermen er 13,3 tommer og med 1080p HD-oppløsning. SOL-maskinene ligner altså ikke fartmonstre, men de kan til gjengjeld ventes å gå langt på en oppladning.

SOL nettbutikk

sol_1_web
Langt til stikkontakten? Det er ikke noe problem i følge SOL, som hevder at man kan legge ut på ekspedisjon og la strømkablene bli hjemme.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Gir smartklokken deg den dataen du trenger?

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top