Nye super-grafikkort til sommeren

Grafikkrig: AMD har en ny kortgenerasjon klar til sommerens Computex. Men får vi også se Nvidia RTX 3080?
Annonse
Annonse
forfatter

Sommeren ser ut til å bli het. I hvert fall når det gjelder grafikkort til gaming. AMD har allerede bekreftet at deres «Big Navi», som er kodeordet for en ny 3D-grafikkortarkitektur, vil bli lansert i 2020. Det er ikke satt en dato på når AMDs «Nvidia-dreper» lanseres, men sommerens Computex vil være det mest sannsynlige tidspunktet. Ettersom messen i Taipei er årets største begivenhet for gaming-hardware. Computex foregår fra 1. til 6. juni i år.

Les også: Computex-messen – i datamaskinens hjemland

I videoen under (laget av techmediet Weeftech TV) bekrefter AMDs CEO, Linda Hsu at Big Navi eksisterer – og at den kommer i år:

Nvidia er klare med motsvar

Men AMD er ikke de eneste som jobber med nye grafikkort. Ubekreftede, men troverdige rykter forteller at Nvidias motsvar vil bestå av to nye grafikkprosessorer, kalt GA103 og G104. Som vil hete GeForce RTX 3080 og GeForce RTX 3070 når de lanseres offisielt.

Nvidias kommende prosessorarkitektur har fått navnet Ampere. Prosessorene skal produseres av Samsung, som vil bruke 7 nanometer-teknologi. Den nåværende generation lages hos taiwanske TSMC, og bygger på 14 nanometer-teknologi. Det høres litt teknisk ut, men spranget i teknologi betyr at det kan presses mange flere transistorer inn på samme plass, samtidig med at strømforbruket minskes. Og begge deler kan oversettes til raskere prosessorer.

En femtedel raskere

Nøyaktig hvor mye raskere de nye grafikkprosessorene blir er vanskelig å si, og det er strengt tatt kun et rykte foreløpig – men det snakkes om at den kommende GeForce RTX 3080 vil få 60 streamingprosessorer og 3840 CUDA-kjerner. Det er på nivået med den nåværende GeForce RTX 2080 Ti. Så man kan kanskje regne med en ytelse rundt 20 prosent over de normale RTX 2080-modellene i dag. Grafikkminnet blir opptil 20 GB.

Om ryktet stemmer – og det ville vært rart om Nvidia ikke hadde en ny generasjon på lager til i år – har AMD og Big Navi en utfordring. Den raskeste grafikkprosessoren fra AMD, Radeon RX 5700 XT, er rundt samme nivå som GeForce RTX 2070. Så de må opp to prosessorklasser for å bare møtes på målstreken.

To-års generasjoner

Utviklingen i grafikkort foregår i et generasjonssprang på nøyaktig to år. Nvidia GeForce RTX-serien ble lansert i september 2018, og selv om vi løpende ser små forbedringer, så har alle gamingmaskiner vi har testet siden de første GeForce RTX-maskinene dukket opp, vært variasjoner over samme tema når det gjelder grafikkytelse. Som også var tilfellet med GeForce GTX10-serien i de to årene før der igjen. Det betyr at vi kan forvente å se gamingmaskiner med betydelig raskere grafikk mot slutten av året – når de nye grafikkortene fra AMD og Nvidia blir omsatt til fysiske grafikkort og gaming-laptops.

Det lover godt for julen. Men om du kjøper en gamingmaskin i løpet av sommeren, så sørg for at den er på tilbud!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Les også

Når lanseringsfesten holdes på nett, så kan man like så godt gjøre det ekstravagant.
Det er i hvert fall hva som hevdes om Mad Catz R.A.T. DWS trådløse spillmus.
Logitech har nettopp sluppet det hevder er "verdens letteste trådløse gaming mus for e-sport."
AOC og Porsche Design har med PD27 gått sammen om å lage en fet 240 Hz gamingskjerm.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.