itemprop

Nye super-grafikkort til sommeren

Grafikkrig: AMD har en ny kortgenerasjon klar til sommerens Computex. Men får vi også se Nvidia RTX 3080?

Sommeren ser ut til å bli het. I hvert fall når det gjelder grafikkort til gaming. AMD har allerede bekreftet at deres «Big Navi», som er kodeordet for en ny 3D-grafikkortarkitektur, vil bli lansert i 2020. Det er ikke satt en dato på når AMDs «Nvidia-dreper» lanseres, men sommerens Computex vil være det mest sannsynlige tidspunktet. Ettersom messen i Taipei er årets største begivenhet for gaming-hardware. Computex foregår fra 1. til 6. juni i år.

Les også: Computex-messen – i datamaskinens hjemland

I videoen under (laget av techmediet Weeftech TV) bekrefter AMDs CEO, Linda Hsu at Big Navi eksisterer – og at den kommer i år:

Nvidia er klare med motsvar

Men AMD er ikke de eneste som jobber med nye grafikkort. Ubekreftede, men troverdige rykter forteller at Nvidias motsvar vil bestå av to nye grafikkprosessorer, kalt GA103 og G104. Som vil hete GeForce RTX 3080 og GeForce RTX 3070 når de lanseres offisielt.

Nvidias kommende prosessorarkitektur har fått navnet Ampere. Prosessorene skal produseres av Samsung, som vil bruke 7 nanometer-teknologi. Den nåværende generation lages hos taiwanske TSMC, og bygger på 14 nanometer-teknologi. Det høres litt teknisk ut, men spranget i teknologi betyr at det kan presses mange flere transistorer inn på samme plass, samtidig med at strømforbruket minskes. Og begge deler kan oversettes til raskere prosessorer.

annonse

En femtedel raskere

annonse

Nøyaktig hvor mye raskere de nye grafikkprosessorene blir er vanskelig å si, og det er strengt tatt kun et rykte foreløpig – men det snakkes om at den kommende GeForce RTX 3080 vil få 60 streamingprosessorer og 3840 CUDA-kjerner. Det er på nivået med den nåværende GeForce RTX 2080 Ti. Så man kan kanskje regne med en ytelse rundt 20 prosent over de normale RTX 2080-modellene i dag. Grafikkminnet blir opptil 20 GB.

Om ryktet stemmer – og det ville vært rart om Nvidia ikke hadde en ny generasjon på lager til i år – har AMD og Big Navi en utfordring. Den raskeste grafikkprosessoren fra AMD, Radeon RX 5700 XT, er rundt samme nivå som GeForce RTX 2070. Så de må opp to prosessorklasser for å bare møtes på målstreken.

To-års generasjoner

Utviklingen i grafikkort foregår i et generasjonssprang på nøyaktig to år. Nvidia GeForce RTX-serien ble lansert i september 2018, og selv om vi løpende ser små forbedringer, så har alle gamingmaskiner vi har testet siden de første GeForce RTX-maskinene dukket opp, vært variasjoner over samme tema når det gjelder grafikkytelse. Som også var tilfellet med GeForce GTX10-serien i de to årene før der igjen. Det betyr at vi kan forvente å se gamingmaskiner med betydelig raskere grafikk mot slutten av året – når de nye grafikkortene fra AMD og Nvidia blir omsatt til fysiske grafikkort og gaming-laptops.

annonse

Det lover godt for julen. Men om du kjøper en gamingmaskin i løpet av sommeren, så sørg for at den er på tilbud!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
1 kr for 1 måned
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Kommentarer

  Motta varsler  
Varlse meg om

Les også

Rull til toppen