TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Nye Olympus PEN E-P2 med LCD-søker

Med Olympus andre PEN-kamera, er microFourThirds definitivt et kameraformat å regne med. Olympus E-P2 er på flere måter også det mest spennende av alle kameraene i mFT-formatet.

forfatter
Publisert 05.11.09 - 06:00

 

Olympus andre PEN-modell er det femte mFT-kameraet i rekken, og med ytterligere to nye objektiver, kan vi trygt snakke om et nytt kameraformat. Utvalget av kameraer, objektiver og tilbehør vil garantert fortsette og vokse.
Olympus planlegger flere modeller i mFT-formatet, men til nå er nye E-P2 det klart mest spennende kameraet av dem alle.

Kamerahuset har samme retrodesign som Olympus første mFT-kamera – E-P1 – bare i sortlakkert stål og aluminium, der hvor E-P1 enten er hvitlakkert eller sølvgrått. Men PEN E-P2 har fått noen viktige oppdateringer og nyttige funksjoner som E-P1 ikke har.
Les testen av PEN E-P1 her.
Bildebrikken er den samme 12,3 megapiklser brikken med bildestabilisator og støvfjerning, som også tar opp 720p HD-video med stereolyd. Bildeprosessoren er også den samme som på E-P1.

Olympus PEN E-P2 og PEN E-P1 deler design og nesten alle funksjoner.
LCD-søker
Den viktigste nyheten på E-P2, er den 90 graders vippbare elektroniske LCD-søkeren VF-2. Som er 1,44 megapiksler med 800 x 400 punkters oppløsning, 100 prosent dekning av bildeflaten og 1,15 x forstørrelse. Under en forhåndstitt på kameraet, fikk vi sett nærmere på søkeren, som sannsynligvis er den beste elektroniske søkeren på markedet akkurat nå.

Erik Skjerve fra Olympus kikker inn i det som kanskje er markedets beste elektroniske søker.
Søkeren festes i blitsskoen og kobles til kameraet med en miniplugg som tres i en kontakt under blitsskoen. Den får strøm fra kameraet, og har bryter for bytte mellom skjerm og søker, og diopterjustering. Siden den er elektronisk, viser den valgt brennvidde uansett objektiv og posisjon. Søkeren kan også brukes under videoopptak og bildevisning. Skjermen er den samme 3,tommers LCD-skjermen med 230.000 punkters oppløsning som på E-P1.

Knapper og ratt er forbilledlig plassert i et kompakt og solid hus.
Mikrofoninngang
Mindre synlig enn søkeren, men ikke uviktig, er de to nye kunstfiltrene Diorama som duser skarpheten i bildekantene, og Cross Processing som gir bildefilene forvrengte farger. Nå er det også blitt mulig å velge manuell eksponering med kontroll over blender og lukkertid under videoopptak.
Olympus slipper også en separat mikrofon til E-P2. Med en EMA-1mikrofonadapter som festes i blitsskoen akkurat som søkeren, og kobles til kontakten under blitsskoen. Den har minijackinngang for ekstern mikrofon, men ikke noe feste for mikrofonen.

I tillegg har E-P2 fått fokussporing – AF-Tracking – hvor fokuspunktet følger bevegelsene til motivet, og en i-Enhance funksjon hvor man kan velge kraftigere fargemetning i sentrum av bildeflaten, der hovedmotivet ofte er.

Bildeeksempel på hvordan AF-Tracking følger personen på skjermen selv om vedkommende beveger seg.

i-Enhance vises i ruten til høyre, til venstre vanlig fargeinnstilling, og i midten forsterkede farger i hele motivet.
Fra 8.300 kr i januar 2010
PEN E-P2 leveres med den elektroniske VF-2 søkeren til 8.299 kroner. Alternativt i sett med 14-42mm zoom i tilegg for 8.999 kroner samlet. Eller med 17mm f2.8 til 9.799 kroner.

I april 2010 kommer ytterligere to Olympus mFT-objektiver. En vidvinkelzoom med 9-18mm zoom f4-5.6, og en kompakt superzoom med 14-150mm f4-5.6. Gang brennviddene med to, så får man brennviddene tilsvarende 35 mm filmformat.

Nye M.ZUIKO DIGITAL ED 14-150m og  9-18mm til venstre, og allerede eksisterende 14-42mm og 17mm til høyre.
Eksempelvis tilsvarer 14-150mm 28-300mm  på et E-P1 eller E-P2.

Olympus PEN E-P2 ventes å være i butikkhyllene i slutten av januar 2010.
Olympus

 

Annonse

Siste artikler:

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Følg Lyd & Bilde