Høyoppløst lyd

På under ett døgn har prosjektet med den høyoppløste spilleren allerede nådd sitt økonomiske mål!
forfatter

Vi husker for snart to år siden at rockelegenden Neil Young var på Letterman med en liten bærbar spiller, som skulle spille høyoppløste musikkfiler.

Han har hele tiden hevdet at MP3-formatet har ødelagt for musikkopplevelsene, og ville ta saken i egne hender med sin egen spiller, PonoPlayer, som støttet musikkformater helt opp til 24-bit / 192 kHz.

Neil Young promoterer PonoPlayer hos David Letterman.
Neil Young promoterer PonoPlayer hos David Letterman.

Etter hvert finnes det flere bærbare musikkspillere som støtter høyoppløste musikkformater. Astell & Kern, iBasso, FiiO og Colorfly er bare noen av produsentene som tilbyr dette.

Helt økosystem
Men PonoMusic lover oss et helt økosystem i kampen om den gode lyden. Fra siden på Kickstarter:

”PonoMusic er mer enn bare en høyoppløst musikkbutikk og -spiller; det er en grasrotbevegelse for å holde musikkens hjerte bankende. PonoMusic tar mål for seg å konservere følelsen, ånden og emosjonen som artistene legger i sine studioopptak.

Vi forfølger denne visjonen ved å konstruere et system for hele musikklytteopplevelsen – fra de originale masteropptakene til PonoMusic.com musikkbutikken, til den bærbare PonoPlayer. Så nå vil du høre nyansene, de myke strøkene, og hele slutten på ekkoet – teksturen og følelsen av musikken som artisten jobbet så hardt med å skape.”

Les også: Lyden suger – fortsatt!

Ser man igjennom markedsføringspratet, handler det altså om både en digital musikkbutikk og en avspiller, men også å ha en finger med i spillet i hvordan musikken blir mastret.

Å bekjempe lydnivåkrigen
Dersom det gjøres alvor av det siste, altså å få tak på mastertapes som ikke er komprimert i hjel med brickwall-limiting som følge av den destruerende lydnivåkrigen, så er dette i seg selv et langt viktigere bidrag til å gi oss den gode lyden, enn høyoppløste musikkformater, som det uansett er vanskelig å skille fra vanlig CD-kvalitet. Det er da også en langt mer omfattende prosess, som vi er spent på å se videreutviklingen av. Vi ser for oss noe lignende Apples ”Mastered For iTunes”-prosjekt, som oppfordrer musikerne og plateselskapene å sende inn musikkinnspillinger med et størst mulig dynamikkområde.

Bli kvitt MP3
Det å bli kvitt datakompresjonen i MP3-formatet og dets like er også en viktig del av en god musikkopplevelse. At spilleren støtter høyoppløste musikkformater er også fint, men det er mer for å få spilt av musikken man har kjøpt, enn at det i seg selv gir så himla mye bedre lydkvalitet. Det viktigste med prosjektet er å få folk – og ikke minst musikkbransjen – til å begynne å tenke på god lyd igjen!

PonoPlayer ble lagt ut på Kickstarter i går, og prosjektet har allerede nådd målet på 800.000 dollar. Faktisk er prosjektet i skrivende stund oppe i rundt 1,2 millioner dollar! Spilleren koster i utgangspunktet 400 dollar, men de som var tidlig ute kunne sikre seg en for 200 dollar. Dette tilbudet er nå utsolgt, neste nivå er 300 dollar, som fremdeles er tilgjengelig.

Ingen digitalutgang!
Hva selve spilleren PonoPlayer angår, skal jeg ikke henge meg så mye opp i selve formen, selv om jeg vanskelig ser for meg at denne vil ligge behagelig i en bukselumme. Det jeg mener er skivebom, er at en så påkostet spiller ikke har digitalutgang. I stedet har den to analoge minijack-utganger, en til hodetelefoner og en med fastsatt lydnivå til stereoanlegget.

Nå er riktignok digitaldelen av spilleren laget av high-end-produsenten Ayre (etter et tidligere samarbeid med Meridian falt igjennom), så det er all grunn til å tro at spilleren låter fantastisk. Likevel vil nok mange savne muligheten for å koble sin PonoPlayer til en ekstern digitalomvandler (DAC), for å kanskje kunne oppleve enda bedre lyd.

Støttede lydformater:
CD-kvalitet: 1411 kbps (44.1 kHz/16 bit) FLAC
Høy oppløsning: 2304 kbps (48 kHz/24 bit) FLAC
Høyere oppløsning: 4608 kbps (96 kHz/24 bit) FLAC
Ultra-høyoppløst: 9216 kbps (192 kHz/24 bit) FLAC

Kickstarter.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.