Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nå er det enkelt å gjøre hjemmet smart

Våkne opp til nytraktet kaffe. Kom hjem til ferdig middag. SmartThings automatiserer hele hjemmet via internett.

Skrevet av / 10.02.14 - 13:53
Nå er det enkelt å gjøre hjemmet smart

Du våkner om morgenen til den deilige lukten av nytraktet kaffe. Det er ikke samboeren som har laget den, for du er alene hjemme. I stedet har kaffetrakteren skrudd seg på og begynt å trakte helt av seg selv.

Soverommet og resten av huset har akkurat passe temperatur, selv om du skrudde av all varmen da du la deg. På TV-en går nyhetene. Ikke fordi du glemte å skru den av før du la deg, men fordi den nettopp har skrudd seg på.

Etter du har drukket morgenkaffen, gjort deg klar og gått ut døra, smekker dørlåsen bak deg, helt av seg selv.

Når så arbeidsdagen går mot slutten, er det siste du gjør å fiske frem mobilen, åpne en app og trykke på en knapp. Middagen du plasserte i ovnen før du dro hjemmefra blir nå tilberedt, og er ferdig akkurat tidsnok til du kommer hjem.

”Internet of Things”
Fortsettelsen av den digitale revolusjonen kalles ”Internet of Things” (IoT), og som det ligger i ordet dreier det seg om å bygge ut internettet til også å omfatte fysiske produkter. De nevnte scenariene er bare noen av oppgavene som enkelt kan løses via internettilkoblede produkter. Og selv om det finnes smarte kaffetraktere og stekeovner som koster en halv formue, så er det mulig å lage et smarthjem også med gammeldagse husholdningsapparater.

Hovedenheten er på størrelse med en trådløs router.
Hovedenheten er på størrelse med en trådløs router.

SmartThings
SmartThings er en produsent av smarte produkter som enkelt gjør hjemmet smart. Du kan for eksempel starte med en startpakke til et par tusenlapper (Know and Control Your Home Kit, 299 dollar). Da får du hovedenheten, en liten plastboks som ser ut omtrent som en trådløs router. Denne kobles til din eksisterende internettrouter trådløst eller med kabel, og snakker med resten av det tilkoblede utstyret i hjemmet ditt. Siden hovedenheten er tilkoblet internett, kan du styre det hele fra en datamaskin eller en egen SmartThings-app for mobiltelefon og nettbrett. Du trenger ikke engang være hjemme for å gjøre dette.

Styr hjemmet med app for mobil og nettbrett.
Styr hjemmet med app for mobil og nettbrett.

Startpakken
Heretter kan du sette opp alle produktene du vil koble til. Startpakken inneholder to bevegelsessensorer, to multisensorer som kan fortelle deg når en dør eller et vindu er åpent, to nærværssensorer som kan festes til hver sin nøkkelring for å hvite når hovedpersonen(e) er hjemme (mobil-appen har også innebygd nærværssensor via mobilens GPS), en smart stikkontakt for å kontrollere for eksempel lamper eller hvitevarer, og en fuktighetssensor som festes under vasken for å varsle deg dersom du har lekkasje.

Når alle ønskede enheter rundt i huset er koblet til, bruker du appen til å programmere dem til å snakke med hverandre. For eksempel slik at en bevegelsessensor i stua registrerer ditt nærvær, og stuebelysningen går på. Når du forlater rommet igjen, blir det mørkt i stua. En tilsvarende løsning kan settes opp på.

Utvid
Systemet kan enkelt utvides til å håndtere kaffetrakteren, stekeovnen og oppvarming som beskrevet i begynnelsen av artikkelen, i tillegg til mange andre behov. SmartThings har også digitale låssylindre, slik at inngangsdøren åpnes og lukkes automatisk idet du forlater eller ankommer hjemmet. Selvsagt kan også nøkkel brukes, eller til og med kodelås. Du bestemmer selv hvor avansert du vil gjøre systemet.

Låssylindret fra SmartThings åpner når du nærmer deg og låser når du forlater hjemmet.
Låssylindret fra SmartThings åpner når du nærmer deg og låser når du forlater hjemmet.

Startprisen på et par tusenlapper er et bra sted å begynne, men det kan fort komme opp i rundt ti tusen kroner for et komplett smart hjem.

Den gode nyheten er da at du kan spare mye penger i strøm, samtidig som du kan nyte et toppmoderne hjem. Hvis det da funker som reklamen lover.

SmartThings er et amerikansk konsept som for tiden ikke sender til Europa. Dette løses ved å tegne konto hos JetCarrier, som både fortoller og videresender varer fra USA hjem til døra.

smartthings.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top