Search
Generic filters

Nå er det enkelt å gjøre hjemmet smart

Våkne opp til nytraktet kaffe. Kom hjem til ferdig middag. SmartThings automatiserer hele hjemmet via internett.

Du våkner om morgenen til den deilige lukten av nytraktet kaffe. Det er ikke samboeren som har laget den, for du er alene hjemme. I stedet har kaffetrakteren skrudd seg på og begynt å trakte helt av seg selv.

Soverommet og resten av huset har akkurat passe temperatur, selv om du skrudde av all varmen da du la deg. På TV-en går nyhetene. Ikke fordi du glemte å skru den av før du la deg, men fordi den nettopp har skrudd seg på.

Etter du har drukket morgenkaffen, gjort deg klar og gått ut døra, smekker dørlåsen bak deg, helt av seg selv.

Når så arbeidsdagen går mot slutten, er det siste du gjør å fiske frem mobilen, åpne en app og trykke på en knapp. Middagen du plasserte i ovnen før du dro hjemmefra blir nå tilberedt, og er ferdig akkurat tidsnok til du kommer hjem.

”Internet of Things”
Fortsettelsen av den digitale revolusjonen kalles ”Internet of Things” (IoT), og som det ligger i ordet dreier det seg om å bygge ut internettet til også å omfatte fysiske produkter. De nevnte scenariene er bare noen av oppgavene som enkelt kan løses via internettilkoblede produkter. Og selv om det finnes smarte kaffetraktere og stekeovner som koster en halv formue, så er det mulig å lage et smarthjem også med gammeldagse husholdningsapparater.

Hovedenheten er på størrelse med en trådløs router.
Hovedenheten er på størrelse med en trådløs router.

SmartThings
SmartThings er en produsent av smarte produkter som enkelt gjør hjemmet smart. Du kan for eksempel starte med en startpakke til et par tusenlapper (Know and Control Your Home Kit, 299 dollar). Da får du hovedenheten, en liten plastboks som ser ut omtrent som en trådløs router. Denne kobles til din eksisterende internettrouter trådløst eller med kabel, og snakker med resten av det tilkoblede utstyret i hjemmet ditt. Siden hovedenheten er tilkoblet internett, kan du styre det hele fra en datamaskin eller en egen SmartThings-app for mobiltelefon og nettbrett. Du trenger ikke engang være hjemme for å gjøre dette.

Styr hjemmet med app for mobil og nettbrett.
Styr hjemmet med app for mobil og nettbrett.

Startpakken
Heretter kan du sette opp alle produktene du vil koble til. Startpakken inneholder to bevegelsessensorer, to multisensorer som kan fortelle deg når en dør eller et vindu er åpent, to nærværssensorer som kan festes til hver sin nøkkelring for å hvite når hovedpersonen(e) er hjemme (mobil-appen har også innebygd nærværssensor via mobilens GPS), en smart stikkontakt for å kontrollere for eksempel lamper eller hvitevarer, og en fuktighetssensor som festes under vasken for å varsle deg dersom du har lekkasje.

Når alle ønskede enheter rundt i huset er koblet til, bruker du appen til å programmere dem til å snakke med hverandre. For eksempel slik at en bevegelsessensor i stua registrerer ditt nærvær, og stuebelysningen går på. Når du forlater rommet igjen, blir det mørkt i stua. En tilsvarende løsning kan settes opp på.

Utvid
Systemet kan enkelt utvides til å håndtere kaffetrakteren, stekeovnen og oppvarming som beskrevet i begynnelsen av artikkelen, i tillegg til mange andre behov. SmartThings har også digitale låssylindre, slik at inngangsdøren åpnes og lukkes automatisk idet du forlater eller ankommer hjemmet. Selvsagt kan også nøkkel brukes, eller til og med kodelås. Du bestemmer selv hvor avansert du vil gjøre systemet.

Låssylindret fra SmartThings åpner når du nærmer deg og låser når du forlater hjemmet.
Låssylindret fra SmartThings åpner når du nærmer deg og låser når du forlater hjemmet.

Startprisen på et par tusenlapper er et bra sted å begynne, men det kan fort komme opp i rundt ti tusen kroner for et komplett smart hjem.

Den gode nyheten er da at du kan spare mye penger i strøm, samtidig som du kan nyte et toppmoderne hjem. Hvis det da funker som reklamen lover.

SmartThings er et amerikansk konsept som for tiden ikke sender til Europa. Dette løses ved å tegne konto hos JetCarrier, som både fortoller og videresender varer fra USA hjem til døra.

smartthings.com

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.

Nå kan du laste ned Disney+

Disneys nye streamingtjeneste er omsider tilgjengelig
for nedlasting på en rekke plattformer. Her finner du den! 
Les mer her >>
Close