Moderne radio i bilen

Radioplayer vil kombinere gammeldags bilradio med ny appradio.

Skrevet av / 24.06.15 - 08:46
Moderne radio i bilen

Tidligere var man fornøyd med radio, men nå skal bilene ha innebygd WiFi, for å kunne strømme alskens musikk og filmer til bilstereoen. Og det er vel og bra. Problemet er de ofte innviklede grensesnittene som er implementert. Først skal man bla gjennom x antall apper for å finne favoritten. For eksempel Spotify. Deretter skal man søke blant artister, sanger og spillelister, før man til slutt klarer å få det hele ut på bilstereoen. Alt dette uten å kjøre av veien før du rekker å si ”selvkjørende biler”.

Dette er grunnen til at radio slettes ikke er et døende format, skal vi tro Michael Hill, grunnlegger av og daglig leder hos Radioplayer. Radio er nemlig en passiv opplevelse, perfekt for å kombinere med bilkjøring. Men i en moderne verden er det tid for at radioen også moderniseres.

Michael Hill fra Radioplayer, under en radiokonferanse i Oslo den 11. juni.
Michael Hill fra Radioplayer, under en radiokonferanse i Oslo den 11. juni.

Ulike radioformater
I dag er det analog FM som dominerer i radiolandskapet verden over. I Norge slukkes dette i 2017, til fordel for DAB+. Sverige på sin side har akkurat bestemt at de ikke vil satse på verken DAB eller DAB+, men beholder FM inntil videre. Digitalradio i bil kan du også få ved å koble mobilen til anlegget, og motta internettradio via en app. Men hvordan gjøre dette mest mulig strømlinjeformet?

Prototypen på hybridradiomodulen Radioplayer.
Hybridradiomodulen Radioplayer kobles til AUX-inngangen på stereoanlegget.

Hybridprodukt
Radioplayer har nå utviklet en prototype på en hybridradiomodul for biler, som oppgraderer den eksisterende bilstereoen til å bli en moderne krysning mellom FM, DAB og mer moderne internettradio. Modulen kobles til stereoanlegget via AUX-inngangen, installeres bak dashbordet, og en liten antenne klistres diskret i hjørnet på frontruten. Det hele styres via Radioplayer-appen på mobilen. Mobilen kan du for øvrig montere på et stativ på dashbordet. For å bla mellom stasjoner, gjør du et sveip med fingrene.

Antennen klistres diskret i hjørnet på frontruten.
Antennen klistres diskret i hjørnet på frontruten.

Så til høydepunktet: Hvis det er DAB-radio du hører på, og du kjører utenfor dekning, velges automatisk FM eller internett.

Når du skal søke etter en ny radiostasjon å lytte til, spiller appen fem sekunder av hver radiostasjon, og når den har kommet til en du liker, trykker du én gang på mobilskjermen for å holde på denne. Den kan også spille gjennom ditt eget musikkbibliotek.

Du kan foreta telefonoppringninger direkte fra appen.
Du kan foreta telefonoppringninger direkte fra appen.

Andre funksjoner
Skulle du motta en tekstmelding mens du kjører, vil dessuten appen lese meldingen høyt for deg mens du kjører. Dermed kan du hele tiden holde øynene på veien. Du kan også, i et trygt øyeblikk, bla gjennom kontaktlisten for å gjøre en telefonoppringning. Samtalen foregår håndfri via stereoanlegget.

Du vil også motta trafikkmeldinger, slik at du kan styre unna kø.


er nytenkende på flere måter – og skal først og fremst gjøre det enkelt for lytteren å høre radio i bilen.

Digitalradio Norge er på banen
Selv om Radioplayer i dag kun er tilgjengelig i Storbritannia, holder Digitalradio Norge på å lobbyere med norsk bilbransje for å implementere funksjonaliteten i sine biler. Ved å installere Radioplayer fra starten av, kan man benytte berøringspanelet på selve bilstereoen, i stedet for å måtte ha mobiltelefonen montert på dashbordet.

Det blir spennende tider fremover. Det som er sikkert, er at strømmetjenester ikke har drept markedet for vanlig radio. Til det er det altfor mange biler på veiene.

radioplayer.co.uk
radio.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top