Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Microsoft letter sløret for nye Windows 10-funksjoner – inklusive hologrammer!

Slik vil Microsoft få ett operativsystem til å fungere på alle slags enheter. Og integrere systemet med den virkelige verden på en helt ny måte.

Skrevet av / 22.01.15 - 10:45
Microsoft letter sløret for nye Windows 10-funksjoner – inklusive hologrammer!

I går kveld avholdt Microsoft et pressemøte i Redmond for å snakke om de nyeste funksjonene i Windows 10, som fortsatt er under utvikling, men som forhåpentlig vil lanseres i løpet av året.

Vi visste allerede at start-menyen er på vei tilbake til Windows, og Microsoft understreket til å begynne med at oppgraderingen til Windows 10 vil bli enkel for brukerne, uansett om de hopper over en versjon og kommer fra Windows 7, eller om de kommer fra Windows 8. Microsoft annonserte også at det vil bli gratis å oppgradere til Windows 10 det første år etter lanseringen, uansett hvilken Windows-versjon du kommer fra – og uansett enhet og formfaktor.

Startmenuen i Windows 10 er en kombination af den klassiske Windows-startmenu og så de interaktive fliser fra Windows 8.
Startmenyen i Windows 10 er en kombinasjon av den klassiske Windows-startmenyen og de interaktive flisene fra Windows 8.

For Windows 10 blir et universelt operativsystem, som vil kjøre på alle slags enheter fra smartmobiler og nettbrett, til bærbare datamaskiner og skrivebords-PC-er, servere og firmaløsninger. Og i løpet av pressemøtet demonstrerte Microsoft hvordan operativsystemet i praksis skaleres på tvers av de mange forskjellige slags enhetene.

Til å demonstrere Windows 10 på nettbrett og smartmobiler kom Joe Belfiore på scenen. Han er Corporate Vice President hos Microsoft med ansvar for operativsystemer på mobile plattformer.

Til å begynne med viste han hvor problemløst det vil bli å skifte mellom nettbrett- og skrivebordstilstand – for eksempel på en Microsoft Surface Pro 3, som er en typisk 2-i-1 enhet. Microsoft kaller skiftet mellom de forskjellige tilstander for «continuum», og i praksis foregår det for eksempel ved at apper, som i skrivebordstilstand er åpne i hvert sitt vindu, forstørres til fullskjermstilstand, hvoretter du i nettbrett-tilstand for å skifte mellom apper blar mellom dem via berøring. Også startmenyen vil kunne forstørres til en fullskjermstilstand, som er det tetteste Windows 10 kommer på brukerflaten med dynamiske fliser, som vi kjenner fra Windows 8.

De universelle apps i Windows 10 tilpasser sig platformen, men indhold og funktionalitet - som her i Outlook - er præcis den samme på tværs af enheder.
De universelle appene i Windows 10 tilpasser seg plattformen, men innhold og funsjonalitet – som her i Outlook – er nøyaktig den samme på tvers av enheter.

På nettbrett med skjermer under 8 tommer og på smartmobiler kommer Windows 10 umiddelbart til å ligne Windows Phone-systemet vi kjenner, men for eksempel er actionsenteret med notifikasjoner og notifikasjoner fra apper nå 100% synkronisert med PC-en og andre enheter, på samme måte som tekstmeldinger vil bli integrert med Skype. En rekke apper vi kjenner vil bli universelle på tvers av alle typer enheter. Det gjelder Word, Excel og Powerpoint, som nå får full funksjonalitet på mobilen – med alt innhold synkronisert automatisk via Microsofts skytjeneste OneDrive. Også Outlook – både epost og kalender – vil være å finne i Windows 10 og vil kunne brukes på tvers av enheter. Basert på nøyaktig samme programkode og med de samme funksjoner.

Windows 10 på mobilen vil ligne det Windows Phone, vi kender.
Windows 10 på mobilen vil ligne det Windows Phone vi kjenner.

Den personlige assistent Cortana kommer også til å kjøre på bærbare datamaskiner og vanlige PC-er. Med Cortana på PC-en får du en helt ny måte å interagere med din datamaskin på – du vil for eksempel kunne be assistenten om å spille bestemt musikk, skrive en epost, søke og vise bestemte dokumenter, osv. Cortana samler inn løpende kunnskap om brukeren for å kunne yte best mulig assistanse, men du vil alltid kunne se og redigere hva den personlige assistenten har samlet inn av kunnskap om deg.

Her fortæller Cortana pc-brugeren, hvordan vejret bliver i morgen.
Her forteller Cortana PC-brukeren hvordan været blir i morgen.

Microsoft jobber også med en helt ny nettleser, som for øyeblikket går under navnet “Project Spartan”. Nettleseren skal gjøre brukeren mer produktiv ved hjelp av en rekke nye muligheter. Blant de nye funksjonene er et markeringsverktøy, et kommentarverktøy og et klippeverktøy, så du kan redigere nettsider på samme måte som du i dag allerede kan i Word-dokumenter. Videre blir den personlige assistenten Cortana også integrert i den nye nettleseren. For eksempel vil Cortana kunne gi ruteveiledning, kjøpe billetter eller gjøre reservasjoner, hvis du er inne på kinoens eller en restaurants nettside. Igjen blir assistentens kunnskap om deg samt om innholdet du kikker på, kombinert for å kunne gi deg relevante, supplerende opplysninger og muligheter.

Microsoft arbejder på en ny internetbrowser til Windows 10. Den går i øjeblikket under kodenavnet "Project Spartan" og skal afløse Internet Explorer.
Microsoft jobber med en ny nettleser til Windows 10. Den går for øyeblikket under kodenavnet «Project Spartan» og skal avløse Internet Explorer.

Internet Explorer har vært treg i årevis, så Project Spartan er en velkommen og sårt tiltrengt nyhet, men den blekner i forhold til pressemøtets største nyhet, som fikk oss til å slippe haken og miste både nese og munn.

Alex Kipman fra Microsoft har tidligere jobbet med Kinect, og han kom på scenen for å demonstrere at Microsoft har tatt tanken om å integrere den virkelige verden med den digitale ikke bare ett, men atskillige sjumilsskritt videre. Nemlig med Windows Holographic! Hologrammer, som vi kjenner dem fra science fiction-filmer som Star Wars er ikke lenger fiksjon!

Md Windows Holographics vil man kunne bygge 3D-modeller, som senere vil kunne printes ud via en 3D-printer.
Med Windows Holographics vil man kunne bygge 3D-modeller, som senere vil kunne printes ut via en 3D-printer.

Microsoft vil rett og slett flytte hele brukeropplevelsen ut i den virkelige verden. Man skal kunne interagere med teknologien og kommunisere på en langt mer naturlig måte, og hologrammer er svaret, mener software-giganten. Så alle universelle Windows 10-apper kan komme til å fungere i holografisk tilstand.

For å gjøre hologrammene til virkelighet har Microsoft utviklet Microsoft HoloLens. En slags VR-brille med romslig lyd, avanserte sensorer samt både almindelig prosessor, grafisk prosessor og en helt nye type holografisk prosessor, som Microsoft har døpt HPU. Med HoloLens blir en holografisk brukerflade mulig uten at enheten er avhengig av noen annen type enhet (som en smartmobil eller et nettbrett), kameraer, osv. Selv om vi skriver VR-brille, så er Windows Holographics langt fra det samme som virtual reality. Microsofts teknologi flytter nemlig ikke brukeren inn i en virtuell, digital verden, men flytter derimod det digitale og virtuelle innholdet ut i den virkelige verden!

Microsoft har udviklet en helt ny type enhed, HoloLens, som skal gøre Windows Holographic til virkelighed.
Microsoft har utviklet en helt ny type enhet, HoloLens, som skal gjøre Windows Holographic til virkelighet.

For å demonstrere den nye teknologien viste Microsoft en video med masser av bruker-scenarioer, og blir bare halvparten av de mange mulighetene til virkelighet, vil Windows Holographic gi ordet augmented reality en helt ny betydning. Den digitale verden vil bli integrert med den virkelige verden. Forestill deg for eksempel spill, som integreres med de virkelige omgivelser i ditt hjem, eller muligheten for å designe en 3D-modell av et objekt, som du deretter kan printe og gjøre til virkelighet ved hjelp av en 3D-printer.

Her skabes en 3D-model af en quadcopter i Holo Studio.
Her skapes en 3D-modell av et kvadkopter i Holo Studio.

Det siste vil man kunne gjøre med en helt ny app, som Microsoft har skapt spesielt til den holografiske brukerflaten. Holo Studio lar brukeren skape 3D-objekter, som man deretter kan printe ut ved hjelp av en 3D-printer. Under pressemøtet ble det demonstrert hvordan man på få minutter kunne lage en 3D-modell av et kvadkopter – som vi etterpå fikk se i utprintet tilstand.

Og her er Alex Kipman med den ægte vare, lige efter den har fløjet en tur!
Og her er Alex Kipman med den ekte varen, rett etter den har fløyet en tur!

Akkurat nå er vi en smule frustrerte over å ikke selv være fysisk til stede i Redmond, for alle tilstedeværende journalister ville nemlig få lov til å prøve den nye hologram-teknologien rett etter pressemøtet, men vi må vente til et senere tidspunkt. Og når det blir – for ikke å snakke om når HoloLens og Windows Holographics kommer ut til forbrukerne – vet vi ennå ikke. Men vi holder øynene og ørene åpne og følger opp på denne siden, så snart vi vet mer.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Gir smartklokken deg den dataen du trenger?

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top