PC

Windows får en kreativ overhaling med 3D-support overalt, og Surface-serien utvides med kraftigere og større modeller.
forfatter

Microsoft holdt onsdag ettermiddag et pressemøte i New York med temaet «Windows 10 October Moment». Det var også Windows-nyheter, men hardwarefronten var det største blikkfanget. Og temaet var over hele linjen, at Microsoft ønsker å være firmaet for de kreative. De henvender seg altså til kunstnere, arkitekter og spilldesignere.

Surface Studio er en Alt-i-en-pc, der med et snuptag kan lægge sned som et tegnebord. Foto: Microsoft
Surface Studio er en Alt-i-ett-pc, som kan legges ned til tegnebrett. Foto: Microsoft


Surface Studio

Den mest interessante og fysisk største nyheten er Surface Studio. Det er en alt-i-ett-maskin med 28 tommers touchskjerm med en oppløsning på 4,5 K. Vi har sett slikt før, selv om det er Microsofts første desktopmaskin. Den kan konfigureres med Intel Core i5 eller i7 prosessor og opp til 32 GB RAM. Skjermen kan legges flatt mot bordet ved et trykk, slik at den gjøres om til et digitalt tegnebord, hvor man kan jobbe med dokumenter og bilder i naturlig størrelse.

Surface Dial er en trådløs "drejeknap," der kan bruges til forskellige enheder. Foto: Microsoft.
Surface Dial er en trådløs «vriknapp,» som kan brukes til forskellige enheter. Foto: Microsoft.

I tillegg til mus og touch kan man bruke Microsofts Surface Pen, samt den nye Surface Dial, som er en trådløs «vriknapp». Når den plasseres på skjermen gir den tilgang til snarveier som er egnet for stedet den er plassert.

Norsk pris og lanseringsdato på Surface Studio er ikke kjent. Men de billigste modellene kommer til å koste USD 3.000, medregnet norsk moms kan man regne med en pris på rundt 30.000 kroner.

 

Surface Studio minner om starten på Surface-serien. Minner, som får oss til å si «ja, det var nok slik det var tenkt!». Den første Surface, som kom i 2008, minnet nemlig om et digitalt sofabord, der hele overflaten var en stor touchskjerm (derav navnet «surface»). Den kostet en formue (USD 10.000), og var først og fremst et «se hva vi kan»-produkt. Men likevel var den en imponerende opplevelse, som nå har blitt gjennfødt i nye Surface Studio.

 

Den første Surface-computer var "et digitalt sofabord." Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Billede
Den første Surface-maskinen fra 2008 var «et digitalt sofabord.» Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde

 

Kraftigere Surface Book
Microsoft viste også en oppdatert utgave av Surface Book-laptopen, som opprinnelig ble lansert i oktober i fjor. Den nye utgaven har fått en sjettegenerasjons i7-prosessor og skal nå være dobbelt så kraftig på grafikk. Det er foreløpig snakk om en 2-i-1-laptop med touchskjerm og avtagbart tastatur, som også inneholder et ekstrabatteri, som øker batteritiden opptil 16 timer.

Surface Book-laptop'en kommer i en opdateret udgave. Lad os håbe, at den når til Skandinavien.
Surface Book-laptop’en kommer i en oppdatert utgave. La oss håpe at den kommer til Skandinavia.

Surface Book koster fra USD 2.400, og kan kjøpes i engelsktalende land fra 10. november. Men vi vet ikke noe om en norsk lanseringsdato og pris. Men la oss håpe at det går litt raskere med å få den nye versjonen til Skandinavia, da vi aldri fikk den første utgaven.

 

Microsoft satser nu på de kreative brancher - hvor man lytter til spolebånd, mens man arbejder i uergonomiske stillinger. Foto: Microsoft
Microsoft satser nå på de kreative bransjene – hvor man lytter til spolebånd, mens man jobber i uergonomiske stillinger. Foto: Microsoft

 

I den mer beskjende avdelingen fikk vi et gjennsyn med Microsofts ergonomiske tastatur, som i den moderne utgaven selvfølgelig heter Surface Ergonomic Keyboard.

Der står Surface på al hardwaren. Her er fra venstre Surface Pen, Surface Ergonomic Keyboard og Surface Mouse. Foto: Microsoft
Det står Surface på alt av hardware. Her  fra venstre Surface Pen, Surface Ergonomic Keyboard og Surface Mouse. Foto: Microsoft

 

Windows 10 i 3D
Endelig får selve Windows 10 en kreativ overhaling. Det skjer med «Creators Update«, som kommer ut i begynnelsen av 2017, og som skal gjøre det mulig for alle og enhver å skape og oppleve 3D og Mixed Reality (Augmented Reality), samt livestreame fra pc-spill. Microsoft Edge-nettleseren vil også støtte 3D. Selv gode gamle (OK, i hvert fall gamle!) Paint får en 3D-oppdatering. Oppdateringen blir gratis.

Fakta Microsoft Surface Studio
Operativsystem: Windows 10
Prosessor: Intel Core i5 eller i7
RAM: 8-32 GB
Grafikk: Nvidia GTX 965M/980M m. 2-4 GB RAM
Skjerm: 28″ multitouch i 4,5K-opløsning (4.500 x 3.000 pixels)

Les også: Microsoft gjør VR billigere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.