TEST:

Apples Magic Trackpad er mer fleksibel enn en mus, tar i praksis mindre plass og har muligheter musen ikke har. Men det er ikke dermed sagt at den passer for alle.

Musen er fremdeles det foretrukne redskap for de fleste som sitter foran en datamaskin. Mange som bruker laptoper foretrekker en mus, i stedet for styreflaten eller styrepinnen laptopen er utstyrt med. Men en styreflate kan være å foretrekke hvis man skal gjøre enhåndsoppgaver kjapt og presist, uten å bruke tastekombinasjoner og museklikk på en orkestrert måte.
Apples bærbare MacBook-er, iBook-er og PowerBook-er har nesten alltid vært utstyrt med en styreflate hvor man kan peke og dra med en eller flere fingre, og kjapt navigere seg rundt på skjermen, i noen tilfeller kjappere enn med mus. For eksempel kan man bruke to fingre til å rotere bilder, zoome inn, og flytte og kollapse vinduer raskere enn de fleste får til med museklikk og tastekombinasjoner.
For selv om en styreflate – trackpad – krever litt tilvenning, slipper man å huske hurtigtaster og tastekombinasjoner som ofte er nødvendig for å gjøre mer enn å klikke – og høyreklikke – med en mus.

Fire fingre
Apples Magic Trackpad tar styreflaten et steg videre. Delvis fordi den er «trykkfølsom», delvis fordi den er større enn styreflaten på en bærbar maskin, og fordi den gir brukere av stasjonære maskiner fordelene av en- to- tre- og firefingers navigering på skjermen.
Overflaten på en Magic Trackpad er omlag 80 prosent større enn på siste generasjon styreflate på en MacBook Pro fra Apple, som man kan se av bildet over. Og den tar i praksis opp mindre plass på skrivebordet enn en mus, fordi man ikke trenger noe flate å bevege den rundt på.

Magic Trackpad koster 599 kroner, altså det samme som Apples berøringsfølsomme Magic Mouse, kobles trådløst til datamaskinen via bluetooth drives av to AA-batterier.
Man kan bla med fingrene på glassoverflaten, som har en nesten perfek friksjon når man fører fingrene over. Før man kommer så langt bør man sette opp maskinen – og laste ned en driver til Magic Trackpad.
Bedre enn mus?
I oppsettet av Magic Trackpad kan man velge hvordan den skal oppføre seg og konfigurere hastighet på musepekeren, dobbeltklikk og rullehastighet – og mye mer.
Man kan bla på samme måte som på en iPhone, og bruke fingrene til å rulle opp og ned (skrolle) på nettsider, flytte vinduer, objekter og dobbeltklikke.
Altså alt man kan gjøre med en mus – og litt til.

En av og påbryter sitter på siden, og en liten grønn lysdiode på toppen blinker for å indikere at Magic Trackpad er klar for konfigurering når man skal sette den opp første gang.
Legg merke til den tynne glassflaten på toppen, her vist i profil.

Når man trykker ned styreflaten for å klikke, eller dobbeltklikke ved å trykke ned et av hjørnene nederst, kjenner og hører man et markert klikk. Det er de små gummiføttene på undersiden som fungerer som brytere for klikkefunksjonen.
De to alkaliske AA-batteriene skal ha en levetid på flere måneder, og sitter til venstre under et skrubart aluminumslokk.

Apple tilbyr også en batterilader med seks medfølgende 1,2V Nimh-batterier på 1900 mAh hver. Pakken med lader og seks batterier – to til Magic Trackpad, to til et trådløst tastatur og to til en Magic Mouse – koster 249 kroner.
Batteriene skal tåle 10 års bruk, og de skal konservere energi bedre enn vanlig, slik at man kan plukke opp to batterier som har ligget lenge siden lading, og få full kraft med en gang.
Oppsummering
Å bruke Magic Trackpad krever knapt noen tilvenning for de som er vel vant til styreflater, eller har en iPhone for den del. Den er ikke like presis som en mus kan være, særlig ikke en optisk mus, eller en optisk styrekule for den del, men de som skal bedrive presisjonsarbeide vil uansett foretrekke et tegnebrett som Wacom Bamboo til 530 kroner. Eller en Bamboo Touch til 930 kroner hvis man vil ha både tegnebrett og pekeflate i en og samme styreflate.
For man kan ikke tegne, benytte presisjonsverktøy eller retusjere bilder særlig effektiv med Magic Trackpad.
Men som et tilegg til, så gar erstatning for, en mus kan en Magic Trackpad være et nyttig verktøy. Spesielt siden man utvider brukergrensesnittet mellom bruker og datamaskin med flere praktiske funksjoner.
Trøbbel?

 

Hvis man har installert tredjeparts programvare for mer avansert oppsett av mus, tegnebrett eller styrekule, kan man få driverkonflikter som i verste fall gjør en Magic Trackpad til lite annet enn en dyr glassflate med kun en funksjon: Dra og klikk.

 

USB Overdrive versjon 3.0.1 er blant driverprogrammene som det rapporteres om problemer med sammen med Magic Trackpad. Mange har derfor måtte avinstallere USB Overdrive for å kunne bruker driveren til Magic Trackpad. Noe som gjør andre styreenheter tilnærmet ubrukelig på en Mac. I serdeleshet de som feks Kensingtons muser og styrekuler, som trenger USB Overdrive for å fungere i 64-bits modus på en Mac med Snow Leopard.

 

Inntil driverprogrammer som USB Overdrive oppdateres med støtte for Magic Trackpad, bør de som kjører USB Overdrive overveie å vente med innkjøpet av trackpaden til problemet er løst i en oppdatering.

Eller gå over til å bruke bare Magic Trackpad, gjerne i kombinasjon med Magic Mouse, da får man i pose og sekk.

Systemkrav
Bluetooth-klar Mac
To AA- batterier (inkludert)
Mac OS X Snow Leopard v10.6.4 og siste programvareoppdatering
Pris 599 kroner
Magic Trackpad
+
Kompakt og elegant
God friksjon på overflaten
Svært konfigurerbar
Enkelt oppsett
Går ned i vesken


Ikke like presis som en mus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.