Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Apple lanserer ny iPhone X, iPhone 8, Apple Watch 3 og Apple TV med 4K

Skrevet av / 12.09.17 - 19:52
Apple lanserer ny iPhone X, iPhone 8, Apple Watch 3 og Apple TV med 4K

10 år har gått siden Apple slapp iPhone. Å si at den har forandret mye, er ingen overdrivelse. Tenk bare på hvordan telefonene var før den januardagen i 2007.

Den flate mobilen med pekeskjerm har revolusjonert måten vi kommuniserer på. Måten vi deler opplevelser, bilder, minner, gleder og sorger. Gjerne med en gang. For det kan man på måter som ikke var mulig før 2007. Med en liten ting man har i lommen.

Steve Jobs hadde kanskje ikke tenkt over hvor revolusjonerende iPhone kunne bli. I dag er det en selvfølge at man har mobilen med seg, og få av oss kan tenke seg et liv uten.

Flere generasjoner med iPhone-modeller har ført oss til dagens generasjon. iPhone 7. Som nå erstattes, av ikke én, men tre nye iPhone-modeller.

Men la oss snakke om Apple Watch først.

Apple Watch 3

Den er en iPhones forlengede arm, klokke, trenings-dings og mye mer. En datamaskin for håndleddet.
Nå fornyes den med ny programvare – Watch OS4, med en hakket mer nyttig funksjon, enn bare å vise hvem som ringer.

For eksempel har den bedre sensorer som måler puls, og gjør den i stand til å vise mye mer data enn før. Den skal være så nøyaktig at den kan fortelle deg, eller legen din, om det er registrert uvanlig hjerterytme. Helst før noe går galt.

Den kan også koble seg trådløst til treningsapparater og synkronisere data.

Men den er også ny på en helt annet måte. Serie 3 har fått SIM-kortet innebygget, slik at den er helt uavhengig av mobilen. Den kan du legge hjemme, og likevel ringe eller ta imot samtaler.

Alt på mobilen synker med Apple Watch 3, som også kan strømme musikk til et par trådløse hodetelefoner. Rett fra Apple Music. Den har Siri, som nå snakker til deg og er 70 prosent raskere, i følge Apple.

Antennen til mobilsambandet er bygget inn i skjermen, og SIM-kortet er forkastet til fordel for SIM på en integrert krets.
Det har gjort det mulig å lage tredje generasjon Apple Watch, like kompakt som dagens 42mm modell.

Apple Watch 3 er tilgjengelig fra 22 september, i Norden kun uten SIM til å begynne med. Prisene starter på 3590 kr.

Apple Watch Series 1, i aluminium eller grått, blir tilgjengelig fra 2690 kr.

Apple TV 4K

Har du 4KTV? Da kan nye Apple TV, endelig med 4K-oppløsning, og HDR være akkurat det du har drømt om. iTunes-brukere får automatisk oppgradering av eksisterende HD-innhold i iTunes-biblioteket, til 4K HDR, når de blir tilgjengelige.

Apple har hentet støtte fra flere filmstudioer og tv-kanaler, slik at din Apple TV ikke skal være tom for 4K-innhold.
Du kan også strømme 4K fra en iPhone til en Apple TV med 4K.

Apple TV 4K koster 1899 kr for 32 GB-modellen og 2099 kr for 64 GB-modellen, og kan bestilles fra og med fredag 15. september, og blir tilgjengelige fredag 22. september i USA og 21 andre land.

Tre nye iPhone modeller – iPhone X i november

Det kommer ikke som noen bombe, at den nyeste iPhone heter 8, og 8 Plus.
Den er sterkere, raskere og skarpere enn iPhone 7, med i følge Apple, en 5,5 og 4,7-tommers skjerm med det sterkeste glasset i mobilmarkedet.

Det meste er forbedret. Den er raskere, med Apples egenutviklede prosessor, to nye 12 megapiksler kameraer med optisk bildestabilisator, bedre pikseldybde og blender 1,8 og 2,8, på hvert av kameraene.

Det ene kameraet er nemlig ment for portretter, som det ser ut som Apple tar mer på alvor. De fleste tar bilder av hverandre, og da passer det fint med programvare som enkelt forbedrer bildene, etter at de er tatt.

Portrait Mode har straksfunksjoner som skal gjøre det enklere å få finere portrettbilder. Dusere bakgrunner, mørkere Rembrandt-lignende sorte bakgrunner, og finere hudtoner.

4K-video og AR

Video støtter 1080p -oppløsning på 240fps for slow-motion video, og 4K-video på 60fps, men også Augmented Reality – AR.

AR er faktisk litt kult, fordi den nye grafikkprosessoren skal være kraftig nok til å takle AR, slik at man for eksempel kan spille på en helt annet måte enn før.

Trådløs lading

iPhone 8 støtter – endelig – trådløs lading. Den bruker Qi, som er en åpen standard for trådløs lading. Som man kan støte på i kafeer, hoteller og på flyplasser. Bare legg mobilen på laderen, så er du i gang.

iPhone 8 og iPhone 8 Plus, er tilgjengelig fra 22. september, i stellargrå, sølv og en ny gullfarge. Med 64 GB eller 256 GB, med startpris på 7790 kr.

One more thing….

Vi sa at det er 10 år siden den første iPhone. Så her er den opplagte jubileumsmodellen: iPhone X.

En mobil med en nesten heldekkende 5,8-tommers OLED-skjerm, glass på baksiden, Face ID med ansiktsgjennkjenning som låser opp mobilen (mer om det senere), med sensorer pakket tett i det sorte feltet på toppen av skjermen, og Apple sier at det skal være idiotsikkert…

Face ID påstås å være sikrere enn Touch ID, som bruker fingeravtrykkslesing. Forholdet er 1:50.000 Touch ID, og 1:1.000.000 for Face ID. Face ID skal ha så dyp skanning av ansiktet ditt, at den gjenkjenner deg selv om du har fått skjegg, endret hårfrisyre, eller endret stil fullstendig.

Den har ikke hjem-knapp, i stedet sveiper man med fingeren fra bunnen av skjermen. For eksempel hvis man vil lukke en app.

Større knapper på siden, aktiverer taletjenesten Siri, volum og låsing av skjermen.

Kameraet er et 12 Mp tilsvarende kameraet i iPhone 8, med stort sett tilsvarende spesifikasjoner.

Det betyr også trådløs lading, og Apple mener alvor med trådløs lading. De slipper også en trådløs ladematte kalt AirPower, som kan lade mobilen, smartklokken og et par AirPods. Den er dessverre ikke tilgjengelig før i 2018.

iPhone X er ikke tilgjengelig her før 3. november med 64 og 256 GB lagring, med startpris på 10.990 kr.

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OnePlus er på vei med nye produkter

Heineken lanserer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparasjoner

Sporingsbrikker for alle Android-mobiler

Smart kombi-lader til ferieturen

Hva vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite oppgraderes

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top