TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Kommer smartrevolusjonen med Apple Watch?

I kjølvannet av Apples lansering av smartklokken ”alle” har ventet på, hagler det med meninger på nettet.

forfatter
Publisert 10.09.14 - 14:52

Klokken hylles i det ene hjørnet, og hates i den andre. Omtrent som vi er blitt vant til uansett hva Apple lanserer.

Som så ofte før, er det stilt store forventninger til hva Apple skal lansere, og hypen får både pulsen og aksjekursen til å oppføre seg som en jojo.

I etterkant sitter kommentarene løst, og det menes både dette og hint om Apple Watch – ikke iWatch som mange spådde.

Haken er at de fleste har ikke sett Apple Watch i levende live. De har ikke prøvd den på håndleddet, bladd gjennom funksjonene, eller kikket nærmere på detaljarbeidet på smartklokken.

Appe Watch 18K detali

Likevel er den enten en revolusjon, eller en flopp. Alt avhengig av hvem du spør.

Sannheten er at selv ikke vi, som faktisk har prøvd Apple Watch, føler oss sikre på hvilken retning dette bærer i.

Men la oss med en gang slå fast, at den sveitsiske high-end klokkeindustrien ikke har noe å frykte. Rolex kommer neppe til å oppleve at omsetningen på 29 milliarder i 2013, kommer til å falle i dørken når Apple starter å selge Apple Watch i 2015.

Da er det kanskje svettere tider i vente for mange av quartz-klokkene, treningsklokker og fritidsurene. Kan hende er det Casio, Polar og Suunto som kommer til å merke det best.

For Apples smartklokke har mye av den samme funksjonaliteten. Den er sprutsikker, og kan brukes av høyre- så vel som venstrehendte.

Appe Watch Sports

Den kommer i to størrelser – 38 og 42 mm med utskiftbare lenker og remmer. Den starter på 350 dollar – billigere enn mange Casio-klokker, og finnes i stål, aluminium og en spesiell 18 karat gullegering – og den har flere funksjoner de andre ikke har.

Som betaling av varer med klokken.

Apple Pay, som det heter, er ikke veldig utbredt ennå, men er et svært interessant bidrag i debatten om enklere og sikrere betaling av varer.

Apple Pay viser hvordan Apple er mye bedre til å integrere ny funksjonalitet i produkter. Selv om det allerede finnes mobiletelefoner med berøringsløs betaling via NFC, er det ingen som bruker det fordi det ikke finnes noen standard for slike betalingsløse betalinger.

Her kan vi ha en liten revolusjon i evolusjonen, som kan skape en mulig standard for NFC-betaling.

Apple vet meget vel at de ikke trenger å være først. Bare best. De var ikke først hverken med musestyrte datamaskiner, nettbrett eller smarttelefoner, og de er så visst ikke først med smartklokker.

Men det kan vise seg at de er best på det.

Appe Watch 42mm steel

Svaret får vi om et år. Da har Apple Watch vært i salg en stund, og markedet har formodentlig tatt seg opp. For til nå er den dominerende aktøren, Samsung, bare i den spede begynnelsen med en million utsendte smartklokker de tre siste månedene før sommerferien. Hvor mange av dem som er solgt, er ikke godt å si, men folk som har greie på slikt, mener at markedet for smartklokker skal opp.

Betydelig.

Analytikerne snakker om en tredobling av salget til 700 millioner dollar fra i fjor, til 2,5 milliarder i år. Hvor man ender i 2015 er ikke godt å si, men hvis analytikerne spådom om en totalomsetning på 9,2 milliarder dollar i 2018 skal slå til, kan vi vente en dobling i 2015 fra i år.

For da er Apple med i gamet.

Inntil vi får testet Apples smartklokke skal vi ikke våge oss på noen dom, men førsteinntrykket er at Apple Watch kan bli vitamininnsprøytningen segmentet for smartklokker trenger.

Det later både LG og Samsungs ledelse til å tro, i følge kommentarer gitt til Reuters.

Designløsningene og kvaliteten på Apple Watch virker å være et hakk over de andres smartklokker, og støtten for GPS-sporing, treningsapper, Apple Pay og ikke minst funksjonene i helseappene er elegant utført i typisk Apple-ånd.

Funksjonalitet og design later til å gå hånd i hånd.

Det store spørsmålet er om ytelsen også holder mål.

Appe Watch 38mm 18K

 

 

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Følg Lyd & Bilde