Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Enda kjappere

Det begynner å bli en stund siden den første iMac-en. Den grønne bobla som effektivt tok livet av det tradisjonelle beige PC-kabinettet.

Nå om dagen er de fleste datamaskiner flate og smekre, mye takket være Apples iMac-er. Som nå er oppdatert med raskere prosessorer og bedre grafikkytelse, og ikke minst langt raskere tilkoblingshastighet.

På utsiden er det ikke lett å se hva som er nytt. Siste generasjon iMac-er som fremdeles leveres med 21,5 eller 27-tommers bredformatskjermer, har fått et webkamera – Apple kaller det Facetime – i HD-oppløsning – og en eller to Thunderbolt-kontakter.

Thunderbolt er det nye tilkoblingsgrensesnittet (puh!), som er fryktelig mye raskerere enn USB.

Les mer om Thunderbolt her.

Annonse

Tanken er at utstyr som kameraer og ikke minst HD-videokameraer skal kunne kobles til, og så har man 20 ganger raskere overføringshastighet enn med USB. Da tar det sekunder, ikke minutter å overføre filene til datamaskinen.

Annonse

27-tommers iMac med to Thunderbolt-kontakter, nummer to og tre fra høyre.

Foreløpig er det lite tilbehør og ingen kameraer med Thunderbolt, men etter hvert som Thunderbolt blir mer vanlig i datamaskiner – ikke bare Apples – vil mer og mer av tilheør komme med Thunderbolt-kontakter.

De fire nye iMac-ene har fått betydelig bedre grafikkytelse, som skal gi spill som Call of Duty 4 opp til 3,5 x bedre ytelse på iMac-ene med Radeon HD 6750M grafikkort, sammenlignet med forrige generasjon iMac-er.

Toppmodellen kan i tillegg få med firekjerners i7 Intel-prosessor, som i følge Apple, rendrer 1,2 x kjappere i Final Cut Studio (videoredigering), enn forrige generasjon iMac.

De fire grunnkonfigurasjonene er:

21,5-tommers 2.5 GHz Quad Core i5 prosessor, AMD 6750M grafikk, 500 GB harddisk, 9.490 kr
21,.5-tommers  2.7 GHz Quad Core i5 prosessor, AMD 6770M grafikk, 1  TB harddisk, 11.690 kr
27-tommers 2.7 GHz Quad Core i5 prosessor, AMD 6770M grafikk, 1  TB harddisk, 13.490 kr
27-tommers 3.1 GHz Quad Core i5 prosessor, AMD 6970M grafikk, 1 TB harddisk, 15.490 kr

I tillegg kan toppmodellen utstyres med en 3.4 GHz Quad Core i7-prosessor for 1.640 kroner ekstra, som er enda raskere på arbeidsintensive oppgaver. Alle kan konfigureres med mer minne, større harddisk og mye mer, før man kjøper.

Det er også mulig å velge SSD i tillegg til eller i stedet for en harddisk på alle unntatt den billigste. SSD er som kjent harddisker uten bevegelige deler, akkurat som minnekortet på et kamera. Bortsett fra at man ikke kan ta en SSD ut av iMacen.

Annonse

Om ønskelig kan man bestille iMacen med en Magic Trackpad styreflate i stedet for mus.

21,5-tommerne har LED-belyste LCD-skjermer med 1920 x 1080 oppløsning i full HD, mens 27-tommerne har hele 2560 x 1440 punkters oppløsning.

Mer om de nye iMac-ene finner du her.

forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

2 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.