I dag får du ny Mac

Skrevet av / 30.09.15 - 08:36
I dag får du ny Mac

Apple ruller ut en stor oppdatering av operativssystemet til alle Mac-maskiner så langt tilbake som 2009, og enkelte modeller fra 2008 og 2007.

Oppdateringen som går under navnet El Capitan, etter et fjell i Yosemite nasjonalpark, er gratis for Mac-brukere og inneholder en lang rekke forbedringer og nye funksjoner.

MacBook-ElCapitan

El Capitan – eller Mac OS X 10.11 – blir mer app-orientert, får dobbeltvisning (split view) og starter programmer raskere. Her er noen av forbedringene fra Apple pressemelding:

Mission Control gjør det enklere å se og organisere alt du har åpent på Macen. Med ett enkelt sveip ordner Mission Control alle vinduene dine i ett enkelt lag, slik at du raskere finner riktig vindu. Når skrivebordet blir overfylt, flytter du bare et vindu til toppen av skjermen for å lage et nytt område og fordele arbeidet. Og den nye Split View-funksjonen plasserer automatisk to appvinduer ved siden av hverandre i fullskjerm, slik at du kan arbeide uforstyrret i begge appene.

Spotlight blir enda smartere i El Capitan. Nå kan du bruke Spotlight til å sjekke aksjekurser, været, sportsresultater, kampoppsett, plasseringer og informasjon om utøverne. Du kan også bruke dine egne ord når du søker etter en fil med Spotlight. Skriv for eksempel inn «e-post fra Holger i april» eller «presentasjonen jeg jobbet med i går». Spotlight hjelper deg med å finne nøyaktig det du ser etter. Du kan endre størrelsen på Spotlight-vinduet for å vise flere resultater, og du kan flytte vinduet dit du vil på skrivebordet.

De inkluderte OS X-appene er enda bedre i El Capitan. Safari har nå festede faner, som holder favorittnettstedene dine åpne og aktive, og en ny lyd av-knapp som raskt slår av lyden i en hvilken som helst fane. Mail kommer med smarte forslag, som gjenkjenner navn eller hendelser i en Mail-melding og spør om du vil legge dem til i kontaktene eller kalenderen med ett klikk. Du kan også sveipe for å slette meldinger, akkurat som i iOS, og du kan sjonglere mellom flere meldinger når Mail vises i fullskjerm. I Bilder kan du nå redigere plasseringer, endre flere beskrivelser samtidig, sortere albumer på dato eller navn, og ta redigeringen til et nytt nivå med redigeringstillegg fra favorittutviklerne dine.

El Capitan har en helt ny Notater-app. Du kan flytte og slippe bilder, PDF-er, videoer og andre filer i notater, og du kan legge til innhold direkte fra andre apper, for eksempel lenker i Safari eller plasseringer i Kart, ved hjelp av Del-menyen. Det er enkelt å opprette sjekklister som hjelper deg med å holde orden på viktige gjøremål. Den nye vedleggsnavigeringen organiserer vedleggene dine i én visning, slik at det er enkelt å finne det du ser etter. iCloud sørger for å synkronisere notatene dine. Du kan opprette notater på én enhet og redigere dem eller krysse av objekter på de andre enhetene dine.

Forbedringer i systemytelse
OS X El Capitan forbedrer systemytelsen på hele Macen. Mange av tingene du gjør hver dag, går raskere og smidigere. Apples banebrytende grafikkteknologi Metal øker hastigheten til Core Animation og Core Graphics, slik at rendring på systemnivå forbedres med opptil 50 prosent og effektiviteten økes med opptil 40 prosent. Resultatet er raskere grafikkytelse for apper du bruker daglig.* Metal utnytter også prosessoren og grafikkprosessoren til fulle og leverer opptil ti ganger raskere opptegningsytelse. Det gir en større og smidigere opplevelse i spill og apper for profesjonelt bruk.*
*Testene ble utført av Apple i august 2015 med 13-tommers MacBook Pro med Intel Core i5-prosessor på 2,7 GHz med 128 GB flashlagring og 8 GB RAM. Testet med førlanseringsversjon av OS X versjon 10.11. Ikke alle funksjoner er tilgjengelige på alle enheter. Ytelsen varierer avhengig av systemkonfigurasjon, programbelastning og andre faktorer.

El Capitan kan lastes ned 30. oktober.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top