Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Hva lanserer Apple i kveld?

Som alltid knytter det seg store forventninger til Apples keynote på WWDC i kveld kl 1900, norsk tid. Her er spådommene:

Skrevet av / 10.06.13 - 16:28
Hva lanserer Apple i kveld?

Allerede flere uker før lanseringen skal finne sted, eksploderer det med spekulasjoner, ønsketenkning, og kvalifisert gjetning, på nettsider verden over. Og som alltid, er det bare noen få av dem som viser seg å være korrekte. Hvilke av dem det blir denne gang, er det få som kan si noe som helst om. Selv de som ofte vet litt på forhånd, som Daring Fireball’s John Gruber, skriver søndag at han denne gang ikke aner hva Apple skal lansere i kveld.

Tross det er det mange sannsynlige lanseringer i kveld. Her skal vi ta for oss noen av de mest sannsynlige, i rekkefølge, med de minst sannsynlige til slutt.

Apple strømmer keynoten fra WWDC live fra kl 1900 norsk tid.

iOS7

Denne er bankers. Apple har brukt mye ressurser i det siste på å gjenskape magien i operativsystemet som brukes på iPhone, iPad og siste generasjoner av iPod touch. iOS har gjennomgått store endringer siden introduksjonen i 2007, men med skarp konkurranse fra Googles Andriod, og Microsofts Windows 8, er det på høy tid med en redesign og forbedring av iOS.

iOS7 mock up

Designforslag til hvordan iOS7-ikonene kan bli seende ut

Apples designsjef Jonathan Ive, skal ha ledet utviklingen av iOS7 som etter alle solemerker blir lansert i kveld. Forvent et oppsiktsvekkende enkelt og stilrent grensesnitt. Alle Apples egne apper vil få en helt ny og mer uniform design, med flatere ikoner, tydelige fonter og ny fargepalett. Samtidig vil funksjonaliteten øke, og flere av appene vil få nye funksjoner.

Det eneste vi ikke kan si med sikkerhet om iOS7, er når Apple slipper oppdateringen. Det kan komme ganske umiddelbart, men også senere når Apple lanserer etterfølgeren til iPhone 5 og iPad. Sannsynligvis senere i høst.

Mac OSX (10.9)

Samtidig med iOS7 er det ventet at Apple oppgraderer Mac OSX operativsystemet, blant annet med enkelte designendringer og funksjonalitet som speiler iOS7 til en viss grad. En komplett overhaling ventes ikke før neste versjon av Mac OSX.

iRadio

Her er det mange motstridende meldinger. Det vi vet, er at iRadio ikke er en nettradiotjeneste, men ligner mer på Pandora enn feks Spotify. Ideen er at man kan høre på strømmet musikk hvor utvalget er basert på hva brukeren foretrekker å lytte til. Altså en strømmetjeneste, men sannsynligvis ikke identisk med Spotify, hvor man velger selv hva man skal høre. Med bransjeaktører som Sony, Universal og Warner, er alle de store plateselskapene ombord.

MacBook

Mye tyder på at vi får se nye bærbare maskiner fra Apple. MacBook Air skal etter sigende oppgraderes med nye prosessorer, og kommer i 11 og 13-tommers versjoner. Om de også får retinaskjermer med HD-oppløsning er ikke sikkert. Problemer med å få plass til skjermene, store nok batterier og kjøling, i så tynne kabinetter, kan i tilfelle være grunnen til at MacBook Air ikke shippes med retinaskjermer denne gangen. Men vi kan ikke utelukke det heller.

itunes-120928

De større MacBook Pro-modellene, ventes også å bli oppgradert med ny prosessorarkitektur. Blant annet får alle nye maskiner støtte for wifi-rutere med 802.11ac, som betyr potensielt mye høyere netthastighet når man er koblet til et nettverk med 802.11ac-rutere.

Det kan også bety at Apple samtidig oppgraderer sine egne rutere – AirPort Extreme og Time Capsule, med 802.11ac.

iPad

Mulig, men ikke veldig sannsynlig. Det er derimot ventet at iPad og iPad mini blir erstattet i løpet av høsten. Trolig samtidig med neste generasjon iPhone. Men man kan ikke utelukke noe i kveld.

iPhone

Det går som regel et år mellom hver nye iPhone-modell. Da skal en ny modell lanseres i høst, og ikke nå, men som med iPad, kan vi ikke utelukke noe her heller. Men veldig sannsynlig er det ikke.

iTV

Neppe. Om Apple noen gang vil lansere en tv, er det alt for tidlig å gjøre det nå. Man venter at Apple skal ha avtaler om rettigheter til innold på plass først, og så trenger de et high-end tv-panel for å kunne kalle den en retinaskjerm. Ingen av delene er på plass ennå, så noen tv fra Apple får vi ikke se denne gangen.

Apple TV

Det som kan skje, er at Apple oppdaterer Apple TV. Enten med en programvareoppdatering som gir brukren flere apps, som HBO Nordic for vårt tilfelle. Eller at Apple TV kommer med tekniske oppgraderinger, og dermed i en ny versjon.

One more thing…

Som regel, men ikke alltid, har det vært spart en godbit til slutt i keynoten. Det var en av spesialitetene til Steve Jobs. Få venter at Tim Cook vil ta en one more thing i kveld. Om det skjer, er det ikke godt å si hva som vil bli presentert. Men at det skal være like revolusjonerende som iPhone var i 2007, er ikke særlig sannsynlig….

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top