Musikkprogram

Mac-brukere anbefales herved musikkspilleren Audirvana. Med bit-perfect strømming og direkte avspilling av DSD.
Annonse
Annonse
forfatter

Å spille av musikksamlingen fra Mac eller PC er en enkel affære. Typisk bruker man iTunes for Mac og Windows Media Player eller Winamp for PC.

Problemet oppstår når man skal blande musikkfiler med høyere oppløsning inn i regnestykket, med datamaskinen koblet til en ekstern digitalkonverter (DAC) for best mulig lyd ut av stereoanlegget. Man må nemlig fysisk sette lydutgangen til den oppløsningen man vil ha. For lav oppløsning frarøver potensialet i filer av høyere oppløsning. Men om utgangen settes til for eksempel 24-bit/192kHz, vil dette mest sannsynlig gjøre at filer med lavere oppløsning låter dårligere, enn om utgangen var satt til samme oppløsning som filen. Dette fordi datamaskinen helt sikkert gjør denne jobben dårligere enn en ekstern DAC. Men hvem gidder å skifte oppløsning hver gang man skifter sang på anlegget?

DSD
For å fôre problemenes bål med mer ved, fikk jeg nylig inn en DAC med direkte konvertering av DSD-signaler. Du veit, SACD-formatet. DSD-filer med filforlengelsen .DFF er nemlig ikke bare bare å få spilt av. Du kan glemme å spille dem av i iTunes eller Windows Media Player. Jeg fant noen avspillere som kunne spille dem av ved hjelp av noen plugins, men felles for de alle var at selv om DSD-filene kunne spilles av, ble de konvertert til PCM før de ble sendt ut til DAC-en.

Løsningen
Til slutt fant jeg Audirvana. Jeg vet at mange hi-fi-purister har kommet meg i forkjøpet her, for dette er ikke et nytt program. Jeg har også tidligere lurt på det, men slått fra meg å bruke penger på det. Men etter å ha lest at det kunne spille av alle musikkfiler og sende de bit-perfect ut, inkludert DSD, måtte jeg bare prøve. Og gjett om jeg er glad for det!

Audirvana er en musikkavspiller for Mac, med et enkelt brukergrensesnitt, lignende det man kjenner fra stasjonære mediespillere og ikke veldig ulikt CD-spillere. Alle filer som legges i spillelista, blir spilt av og sendt videre til DAC-en bit-perfect. Det betyr at uansett hva du har gjort i lydoppsettet på Mac OS, det være seg 16 eller 24 bit, 96 eller 192 kHz, så spiller det ingen rolle. Audirvana sender dataene fra lydfilen ut til DAC-en uten først å sample de opp eller ned til noe som helst. En 16-bit/44,1kHz fil spilles av som nettopp det, likeså en 24-bit/192kHz. Dermed er det kvaliteten på DAC-en som avgjør lydkvaliteten. Dette gjelder også DSD-filer. Oppløsningen på avspilt musikk står hele tiden nederst i avspilleren. Oppløsningen som blir sendt til DAC-en står nederst til høyre. Som du ser av bildet, om DAC-en ikke støtter DSD, konverteres slike filer til 24-bit/88,2kHz PCM i spilleren før de sendes til konverteren.

Annonse
Audirvana har et enkelt brukergrensesnitt.

Integrering med iTunes
Som en bonus kan Audirvana integreres i iTunes. Bare hak av for dette i spilleren, deretter er det bare å bruke iTunes som vanlig og glemme hele Audirvana. iTunes er da kun et rent brukergrensesnitt, en fjernkontroll, mens avspilleren er Audirvana. Tro det eller ei, men det er litt forskjell på lyden fra den nøyaktig samme musikkfilen spilt av med iTunes og spilt av med Audirvana. Hva iTunes gjør med musikken er jeg usikker på, men det må være noen algoritmer der som slår ut lydmessig. Det låter i mine ører litt plattere og kjedeligere med iTunes enn Audirvana (og mange andre musikkspillere). Ulempen med å bake Audirva inn i iTunes i stedet for å bruke det som selvstendig spiller, er at formatstøtten er begrenset til hva iTunes vil spille. Det vil si ingen Flac-støtte (med mindre du modifiserer iTunes litt), og definitivt ingen DSD-avspilling. For å spille slike filer, må du da bare deaktivere denne funksjonen og spille av musikken med Audirvana.

Audirvana er enkelt å integrere i iTunes.

Og uansett hva man måtte mene om lydkvaliteten på iTunes, er det i hvert fall helt herlig å slippe å gå inn i lydoppsettet i Systemvalg for å skifte oppløsning støtt og stadig.

Pris
Audirvana kan prøves ut gratis i 15 dager. Deretter koster det en engangssum på 49 dollar. Det finnes andre tilsvarende programmer. For eksempel Amarra, som koster 49 dollar for en ren iTunes-integrert løsning men da medfølger konverter fra FLAC til AIFF. For 189 dollar får du en Amarra-versjon som også kan brukes alene uten iTunes.

Ikke for PC
Hverken Audirvana eller Amarra finnes til Windows. Men PC-brukere har også muligheter, de mest innlysende er kanskje Winamp, eller Foobar2000, som begge er gratis. DSD-plugin til Foobar2000 finnes her, jeg er usikker på om det finnes for Wimamp.

Selv har jeg ikke rukket å bli noen Windows-ekspert på området, hvis du har tips til hvordan spille av høyoppløste musikkfiler og sende lyden ut 1:1 til lydkortet/DAC-en, bruk gjerne kommentarfeltet.

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Over-the-air gjør det enklere å fikse feil på XC40 Pure Electric P8.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde
Billig inngangsbillett til analog fotografering.
Historisk Golden Globe til avdød stjerne.
Amazons strømmetjeneste vil tilby mer eksklusivt innhold til nordiske kunder, og lanserer et samarbeid med ErosSTX.
Over-the-air gjør det enklere å fikse feil på XC40 Pure Electric P8.
Etter en lang koronapause er ventetiden (snart) over - se traileren til fjerdesesongen her.
Den er stor, den er stilig - og vi får nok aldri se den i Norge.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!