Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Her er det nye operativsystemet til Mac

Det er slutt på å oppkalle Mac OS etter kattedyr. Den nyeste versjonen av Mac OS X, 10.9, kommer til å hete Mavericks.

Skrevet av / 11.06.13 - 01:19
Her er det nye operativsystemet til Mac

Der er enda flere iOS-funksjoner på vei til Mac’en med Apples nyeste utgave 10.9 af Mac OS X, også kendt som Mavericks. Mavericks byr totalt på mer enn 200 nye funksjoner, her er noen av dem:

Finder Tabs

Akkurat som at nettleseren har flere faner, får nå også Finder-programmet muligheten til å ha flere sider – eller i dette tilfellet mapper – åpne i ett programvindu.

Fullskjerms-apps

Dette ble introdusert allerede med forrige versjon Mountain Lion, men nå skal det fungere bedre, spesielt når man bruker flere skjermer samtidig. Nå kan man kjøre ett program i fullskjerm-modus på den ene skjermen og se flere vinduer på den andre skjermen samtidig.

Flere skjermer

OS X Mavericks får bredere støtte for bruk av flere skjermer samtidig, deriblant flere nye funksjoner. For eksempel vil man nå kunne fremkalle menyer og Dock’en på alle skjermene. I tillegg kan man bruke en tilkoblet TV-skjerm på akkurat samme måte som en annen skjerm via Airplay og Apple TV.

multipledisplaysmenus

Safari

Nettleseren Safari bruker nå mindre strøm, hvilket kan bety en del hvis man er på farten med den bærbare. Blant andre nyheter er at nettleseren kan integrere sosiale nettverk, slik at brukeren får en bokmerke-oversikt over weblinker som vennene deler på Facebook, Twitter og LinkedIn.

safarisharedlinks

Notifications

Beskjeder som har kommet mens du har vært borte fra maskinen dukker nå opp allerede på låseskjermen. Og appene oppdaterer seg nå automatisk, noe du også får beskjed om. Nytt er også interaktive beskjeder, slik at man kan svare direkte på f.eks en FaceTime-oppringning uten å åpne det tilhørende programmet.

iCloud

Nytt i nettskytjenesten iCloud er blant andet en nøkkelring som tar vare på dine passord og kredittkortnummer, og beskytter dem med AES 256-kryptering.

Kalender

Kalenderen integreres bedre med kartverket Maps, og det blir lettere å navigere rundt i programmet.

calendarweek

Maps

Jada, Apple Maps er nå også en del av Mac OS X. En smart funksjon er muligheten for å planlegge reiserute på Mac’en via kartet og så sende ruten til sin iPhone med et enkelt trykk i app’en.

mapsfeatures

iBooks

Apples e-bokleser og e-bokhandel er nå også en del av Mac OS X.

ibooksicloud

Forbedret batteritid

Ved hjelp af nye teknologier som App Nap og Compressed Memory lover Apple lengre batteritid.

Mac OS X Mavericks blir tilgjengelig på nye Apple-maskiner og som oppgradering til høsten. Prisen er foreløpig ukjent.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top