Superkomplisert og superdyr

Annonse
Annonse
forfatter

Auksjonen er over nå, og resultatet er at Patek Philippe Grandmaster Chime, ref 6300A, er verdens dyreste klokke. Dét er i seg selv oppsiktsvekkende nok, men bak den sensasjonelle prisen, skjuler det seg faktisk en ganske smart klokke.

Ikke av den ladbare og skjermbasert sorten, som en Apple Watch, men i form av sine komplikasjoner. Som gjør Patek Philippes Grandmaster Chime, til en temmelig unik klokke.

Prisen? Jo, den endte på 31 millioner sveitsiske franc, litt under 284 millioner kroner altså, under Christies Only Watch-auksjon i Geneve forrige uke.

Only Watch er blant de sympatiske auksjonene. Mesteparten av inntektene går nemlig til forskning på Duchenne muskeldystrofi, som er en djevelsk lumsk sykdom det finnes lite produktiv forskning på.

Auksjonen hadde en rekke unike klokker, som er laget i bare ett eksemplar, de fleste av dem gikk for meget høye priser, men Pateks Grandmaster Chime ref. 6300A-010 ble den desidert dyreste.

Annonse

Og det dyreste armbåndsuret i verden.

Det var forresten Patek Philippe som satte den forrige rekorden også, for et lommeur laget i 1920. Henry Graves Jr. Supercomplication gik for 24 millioner dollar i en auksjon i 2014.

Smarte komplikasjoner

Supercomplication er litt av hemmeligheten her, selvsagt godt hjulpet av det legendariske navnet, og beskriver funksjoner utover det å vise tiden.

Grandmaster Chime har to urskiver.

Den lakserosa viser tiden som alle klokker gjør, men også månefase, dato, og har 24-timers visning, gangreserve, dag og natt-indikator, mekanisk alarm på fem komplikasjoner og mye mer. Den sorte skiven bak viser evighetskalenderen, og til sammen har uret 20 såkalte komplikasjoner.

Annonse

Alt dette gjøres mekanisk, slik at når uret er trukket opp, tid og dato er stilt korrekt, så vil det vise korrekt dato, måned år, månefase og dag, så lenge uret forblir opptrukket.

Godt gjort av et urverk som bare er 37 mm i diameter, og tikker på 25.500 vph.

Finnes i en ‘billigere’ variant

Det spesielle er at uret, som nå er verdens dyreste armbåndsur, er laget i stål. Mens den vanlige (sic) utgaven av ref. 6300G i hvitt gull, ‘bare’ koster 2,2 millioner sveitsiske franc.

Bare 20 millioner kroner, altså.

Annonse

Her er en oversikt over alle funksjonene:

Grande Sonnerie, Petite Sonnerie, minute repeater. Strikework mode display (Silence/ Grande Sonnerie/Petite Sonnerie). Alarm with time strike. Date repeater. Instantaneous perpetual calendar. Movement power-reserve indicator. Strikework power-reserve indicator. Strikework isolator indicator. Second time zone. Second time zone day/night indicator. Display of day and month. Date display (on both dials). Leap year cycle. Four-digit year display. 24-hour and minute subdial. Crown position indicator (winding [R], alarm setting [A], timesetting [H]). Moon phases.

Diameter: 37 mm. Height: 10.7 mm. Number of parts: 1,366. Jewels: 108. Movement power-reserve: 72 hours. Strikework power-reserve: 30 hours. Balance: Gyromax. Frequency: 25,200 semi-oscillations/ hour (3.5 Hz). Balance spring: Spiromax. Hallmark: Patek Philippe Seal.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Spiller SACD/CD og har fem digitale innganger
Har du en Formation-høyttaler fra B&W, kan du glede deg over at B&W Music-appen endelig har kommet for musikkavspilling og multiromsstyring.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde
Billig inngangsbillett til analog fotografering.