Superkomplisert og superdyr

Auksjonen er over nå, og resultatet er at Patek Philippe Grandmaster Chime, ref 6300A, er verdens dyreste klokke. Dét er i seg selv oppsiktsvekkende nok, men bak den sensasjonelle prisen, skjuler det seg faktisk en ganske smart klokke.

Ikke av den ladbare og skjermbasert sorten, som en Apple Watch, men i form av sine komplikasjoner. Som gjør Patek Philippes Grandmaster Chime, til en temmelig unik klokke.

Prisen? Jo, den endte på 31 millioner sveitsiske franc, litt under 284 millioner kroner altså, under Christies Only Watch-auksjon i Geneve forrige uke.

Only Watch er blant de sympatiske auksjonene. Mesteparten av inntektene går nemlig til forskning på Duchenne muskeldystrofi, som er en djevelsk lumsk sykdom det finnes lite produktiv forskning på.

Auksjonen hadde en rekke unike klokker, som er laget i bare ett eksemplar, de fleste av dem gikk for meget høye priser, men Pateks Grandmaster Chime ref. 6300A-010 ble den desidert dyreste.

Og det dyreste armbåndsuret i verden.

Det var forresten Patek Philippe som satte den forrige rekorden også, for et lommeur laget i 1920. Henry Graves Jr. Supercomplication gik for 24 millioner dollar i en auksjon i 2014.

Smarte komplikasjoner

Supercomplication er litt av hemmeligheten her, selvsagt godt hjulpet av det legendariske navnet, og beskriver funksjoner utover det å vise tiden.

Grandmaster Chime har to urskiver.

Den lakserosa viser tiden som alle klokker gjør, men også månefase, dato, og har 24-timers visning, gangreserve, dag og natt-indikator, mekanisk alarm på fem komplikasjoner og mye mer. Den sorte skiven bak viser evighetskalenderen, og til sammen har uret 20 såkalte komplikasjoner.

Alt dette gjøres mekanisk, slik at når uret er trukket opp, tid og dato er stilt korrekt, så vil det vise korrekt dato, måned år, månefase og dag, så lenge uret forblir opptrukket.

Godt gjort av et urverk som bare er 37 mm i diameter, og tikker på 25.500 vph.

Finnes i en ‘billigere’ variant

Det spesielle er at uret, som nå er verdens dyreste armbåndsur, er laget i stål. Mens den vanlige (sic) utgaven av ref. 6300G i hvitt gull, ‘bare’ koster 2,2 millioner sveitsiske franc.

Bare 20 millioner kroner, altså.

Her er en oversikt over alle funksjonene:

Grande Sonnerie, Petite Sonnerie, minute repeater. Strikework mode display (Silence/ Grande Sonnerie/Petite Sonnerie). Alarm with time strike. Date repeater. Instantaneous perpetual calendar. Movement power-reserve indicator. Strikework power-reserve indicator. Strikework isolator indicator. Second time zone. Second time zone day/night indicator. Display of day and month. Date display (on both dials). Leap year cycle. Four-digit year display. 24-hour and minute subdial. Crown position indicator (winding [R], alarm setting [A], timesetting [H]). Moon phases.

Diameter: 37 mm. Height: 10.7 mm. Number of parts: 1,366. Jewels: 108. Movement power-reserve: 72 hours. Strikework power-reserve: 30 hours. Balance: Gyromax. Frequency: 25,200 semi-oscillations/ hour (3.5 Hz). Balance spring: Spiromax. Hallmark: Patek Philippe Seal.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Vil erstatte HBO Nordic i løpet av 2021, med premiere på en rekke storfilmer!
Nettopp kjøpt deg ny TV til PS5 eller Xbox? Vi viser deg hvordan du aktiverer den beste og raskeste spillmodusen!
Qualcomm har i forbindelse med Snapdragon Tech Summit lansert etterfølgeren til Snapdragon 865. Den nye Snapdragon 888 vil være å finne i en rekke Android-flaggskip i 2021.
Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.