Nærteknologi

Android Wear er et nytt operativsystem til klokker og andre kroppsnære dingser. LG og Motorola har allerede annonsert de første klokkene.
Annonse
Annonse
forfatter

Wearables, eller ikledingsteknologi, er det heteste moteordet i dingseverdenen i 2014. Smarte klokker, armbånd og andre teknologiske dingser, som du kan ta på deg eller feste på kroppen. Teknologien er på vei, og kampen om hvilket operativsystem som skal få dingsene til å virke er i gang. Samsung har sitt Tizen-operativsystem i de nye Galaxy Gear-produktene – som er utviklet sammen med Intel. Men nå blander Google seg inn.

Google har annonsert at de har laget en utgave av Android spesielt til ikledningsdingser. Den har naturlig vis fått navnet Android Wear. Det nye systemet inneholder en rekke av de velkjente Google-tjenestene i en tilpasset utgave. Det gjelder ikke minst Google Maps, så man kan finne veien ved hjelp av sitt smartarmbånd eller -klokke. Android Wear vil også bli brukt til trening med beregning av hastighet og tilbakelagt avstand.

Selv om Google Wear nettopp har blitt offisielt, vil det ikke ta lang tid før vi får se de første klokkene og andre gadgets bygget på operativsystemet. Motorola og LG har allerede presentert to modeller, klare for salg. Og i motsetning til med mange første-av-sitt-slag-nerdeleketøy har produsentene anstrengt seg for å få apparatene til å ta seg bra ut.

Firkantet touchbetjening fra LG
LGs bud på et Android Wear-basert ur har fått navnet G Watch. Designen er betydelig mer diskret enn vi har sett fra Samsung og sin Galaxy Gear.

LG-G-Watch-2

Annonse

Hva som lurer under den svarte overflaten er ennå ikke kjent, men inntil vi kjenner innmaten tør vi gå så langt som å kalle det ytre elegant. LG hevder at uret er utviklet i tett samarbeid med Google, og at firmaet vil sette alle kluter til i både teknologi og design.

Rund, klassisk design fra Motorola
Moto 360 er et superstramt, klassisk designet ur, som umiddelbart kunne ha vært lansert et hvilket som helst tiår. Det som på overflaten ligner et enkelt, rundt analogt ur, inneholder i virkeligheten et høyoppløst display. Det tyder på at betjeningen delvis vil være basert på bevegelser, så en vridning i håndleddet kan få klokken til for eksempel å vise innkommende e-post.

Moto360_Macro_alt1_with+text

 

Moto 360 lanseres sommeren 2014. Det er ingen opplysninger om tekniske data som prosessor, skjermoppløsning (hvordan oppgir man oppløsningen i punkter på et rundt display?) og ikke minst batteritid.

Annonse

 

https://www.youtube.com/watch?v=dnerqDWwVgg

 

At Motorola er blant de første til å ha en smartklokke med Android Wear klar er neppe overraskende, ettersom firmaet er eid av Google og dermed har hatt tidlig adgang til teknologien. Motorola er imidlertid i gang med å bli overtatt av kinesiske Lenovo.

Det neste firmaet som kan lansere en Android Wear-dings, kan godt være Fossil. Firmaet har i en pressemelding fortalt at de står sammen med Google i arbeidet med å utbrede Android-plattformen til ikledingsdingser.

Annonse

Kilder: The Verge, Engadget, Wall Street Journal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Hjemmekontor, eller bare gjemmekontor? Denne skjermen duger til begge deler!
Glem de billigere mesh-løsningene. Du blir ikke fornøyd før du tar steget opp til Orbi AX4200.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Poly vil komme seg på markedet for profesjonell lyd & video til hjemmekontor.
3:2-skjermen får 3.3K oppløsning, 500 nits lysstyrke og Pantone-sertifisering
Apple er verdens mest verdifulle selskap, igjen.
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
ID.5 blir en kupéversjon av den elektriske familie-SUV-en ID.4.
Den kinesiske elektronikkgiganten har meddelt til sine leverandører, at de må regne med et markant fall i bestillinger av komponenter til smarttelefoner i år.
Avanserte treningsfunksjoner og bedre kontroll på prestasjonene.