Google vil styre ditt armbåndsur

Android Wear er et nytt operativsystem til klokker og andre kroppsnære dingser. LG og Motorola har allerede annonsert de første klokkene.

Wearables, eller ikledingsteknologi, er det heteste moteordet i dingseverdenen i 2014. Smarte klokker, armbånd og andre teknologiske dingser, som du kan ta på deg eller feste på kroppen. Teknologien er på vei, og kampen om hvilket operativsystem som skal få dingsene til å virke er i gang. Samsung har sitt Tizen-operativsystem i de nye Galaxy Gear-produktene – som er utviklet sammen med Intel. Men nå blander Google seg inn.

Google har annonsert at de har laget en utgave av Android spesielt til ikledningsdingser. Den har naturlig vis fått navnet Android Wear. Det nye systemet inneholder en rekke av de velkjente Google-tjenestene i en tilpasset utgave. Det gjelder ikke minst Google Maps, så man kan finne veien ved hjelp av sitt smartarmbånd eller -klokke. Android Wear vil også bli brukt til trening med beregning av hastighet og tilbakelagt avstand.

Selv om Google Wear nettopp har blitt offisielt, vil det ikke ta lang tid før vi får se de første klokkene og andre gadgets bygget på operativsystemet. Motorola og LG har allerede presentert to modeller, klare for salg. Og i motsetning til med mange første-av-sitt-slag-nerdeleketøy har produsentene anstrengt seg for å få apparatene til å ta seg bra ut.

Firkantet touchbetjening fra LG
LGs bud på et Android Wear-basert ur har fått navnet G Watch. Designen er betydelig mer diskret enn vi har sett fra Samsung og sin Galaxy Gear.

LG-G-Watch-2

Hva som lurer under den svarte overflaten er ennå ikke kjent, men inntil vi kjenner innmaten tør vi gå så langt som å kalle det ytre elegant. LG hevder at uret er utviklet i tett samarbeid med Google, og at firmaet vil sette alle kluter til i både teknologi og design.

Rund, klassisk design fra Motorola
Moto 360 er et superstramt, klassisk designet ur, som umiddelbart kunne ha vært lansert et hvilket som helst tiår. Det som på overflaten ligner et enkelt, rundt analogt ur, inneholder i virkeligheten et høyoppløst display. Det tyder på at betjeningen delvis vil være basert på bevegelser, så en vridning i håndleddet kan få klokken til for eksempel å vise innkommende e-post.

Moto360_Macro_alt1_with+text

 

Moto 360 lanseres sommeren 2014. Det er ingen opplysninger om tekniske data som prosessor, skjermoppløsning (hvordan oppgir man oppløsningen i punkter på et rundt display?) og ikke minst batteritid.

 

https://www.youtube.com/watch?v=dnerqDWwVgg

 

At Motorola er blant de første til å ha en smartklokke med Android Wear klar er neppe overraskende, ettersom firmaet er eid av Google og dermed har hatt tidlig adgang til teknologien. Motorola er imidlertid i gang med å bli overtatt av kinesiske Lenovo.

Det neste firmaet som kan lansere en Android Wear-dings, kan godt være Fossil. Firmaet har i en pressemelding fortalt at de står sammen med Google i arbeidet med å utbrede Android-plattformen til ikledingsdingser.

Kilder: The Verge, Engadget, Wall Street Journal

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Ny Nord N-serie er de billigste mobilene fra OnePlus til dato.
Denne håper vi blir en realitet, for se så søt den er.
Hold armen i ro og spar plass på skrivebordet med ergonomisk trackball.
I dag slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Både Marantz, Denon og Yamaha receivere med HDMI 2.1 får svart skjerm med den nye Xbox gjennom HDMI.
Serial 1-elsykkelen er "Powered by Harley-Davidson" og er samtidig en hyllest til selskapets første motorsykkel fra 1903.
Den bærbare Beolit 20 har trådløs lading og lang batteritid.
Den svenske nettbutikken åpnet i natt.
Harman Kardon gir deg et trådløst anlegg med mange tilkoblinger.
Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.
For å redusere kjøretrøtthet tar Jaguar Land Rover i bruk høyteknologisk støykansellering fra Silentium.
Vi holder på å teste Hyundai Kona med lydanlegg fra selveste KRELL.
Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.