Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Google utvikler spillkonsoll

…men hvorfor?

Skrevet av / 28.06.13 - 12:13
Google utvikler spillkonsoll

I følge Wall Street Journal og alle nyhetskilder som siterer Wall Street Journal, jobber Google nå med en spillkonsoll, i tillegg til et armbåndsur og en mediaboks. De to sistnevnte for å vise muskler mot Apple, men konsollen er altså for å ta opp kampen mot konsollkjempene Sony PlayStation 4, Microsoft Xbox One og Nintendo Wii U.

Googles konsoll skal bruke operativsystemet Android (selvsagt), og dermed kunne spille alle spill utviklet for dette systemet. Google har uten tvil hatt stor suksess med Android, som brukes på 75 prosent av alle smartmobiler og 57 prosent av alle nettbrett solgt på verdensbasis i første kvartal i år. Og spill for Android har vært meget populære, og i voksende trend i forhold til konsollspillene.

Overflødig
Men vil Android-spill bli like populære som konsollspill? For å svare på det kan man vente og se hvordan startup-selskapet Ouya lykkes, som nettopp lanserte en Android-basert konsoll og spillkontroll til 99 doller – 600 kroner.

Mens jeg ser poenget med å få Android-spillene opp på en stor TV-skjerm (grafikken er definitivt god nok på mange av dem!), spørs det om ikke en egen konsoll er overflødig. Det økende spillsalget for smartmobil og nettbrett har tatt et stort jafs av konsollkaka, og Sony, Microsoft og Nintendo kommer til å sitte igjen og dele smulene. Salget av Nintendo Wii U har ikke akkurat gått strålende, med 1,1 millioner solgte konsoller i løpet av de fem første månedene i år, sammenlignet med de 2,1 millionene Nintendo håpet på. Spillgiganten EA har for eksempel ikke lansert et eneste spill til konsollen, i påvente om bedre salgstall.

Konsollene vil ta tilbakesteg
Både Sony og Microsofts kommende spillkonsoller er hete nyheter, men kommer neppe til å selge like bra som sine forgjengere. PlayStation 3 hadde pr. desember 2012 solgt 77 millioner enheter på verdensbasis. Xbox 360 lå bare en million enheter bak. Vi forventer ikke like stor tilbakegang som Nintendo Wii U (den originale Wii har solgt 100 millioner!), men at konsollene kommer til å bli Microsofts og Sonys levebrød i fremtiden er tvilsomt. Og om de gjør det, er det fordi de er noe mer enn en spillkonsoll, nemlig et knutepunkt som binder alt av hjemmeunderholdning sammen: spilling, Blu-ray-avspilling, strømming av musikk, video, TV-serier og radio. Det, og at konsollfansen er opptatt av grafikk og datakraft. Og datakraften på PS4 og Xbox One vil garantert være noe helt annet enn Googles konsoll.

Grunnen til at spill for mobile enheter har tatt sånn av er nettopp fordi de er mobile. Folk flest gidder ikke lenger å gjøre beslag på familie-TV-en for å fyre opp et spill. De tar frem mobiltelefonen eller nettbrettet og spiller, mens andre kan se på fotballkampen, nyhetene, Grey’s Anatomy eller Game of Thrones. For utvidet spillopplevelse med Android-spill har jeg derfor større tro på Nvidia Sheld, en minikonsoll i lommeformat med integrert skjerm. Og de som faktisk ønsker seg stasjonær konsoll (meg selv inkludert), kommer garantert til å se mot Sony og Microsoft.

Mediaboks mer fornuftig
De gangene man ønsker å spille Android-spill på TV-skjermen, virker det mer fornuftig å bruke Googles kommende mediaboks, oppfølgeren til den urealiserte Nexus Q og en konkurrent til Apple TV. Synkroniser Android-mobilen eller nettbrettet mot mediaboksen trådløst, og spill som vanlig. Bildet vises både på mobilen og på TV-skjermen. Utfordringen er selvsagt å ikke få etterheng – det må være helt direkte hvis det skal være mulig å spille noe som helst annet enn sjakk og Candy Crush.

Jeg ser selvsagt poenget med en håndkontroller når man spiller på TV-skjermen. Men igjen er det PS4 og Xbox One som gjelder. Dessuten vil det fremdeles lages spill til både PS3 og Xbox 360, som kommer til å oppta tronen i en stund fremover.

Google-konsollen vil få en trang fødsel og en tidlig pensjon.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top