Search
Generic filters

En superdatamaskin under skrivebordet

8 teraFLOPS. Nvidias nye grafikkort har regnekraft i superdatamaskinklassen.

Vi skriver ikke så mye om spill her på Lyd & Bilde. Men vi elsker teknologi. Og når Nvidia slipper et sånt monster løs, som du kan se her, er det vanskelig for en hardwarenerd å ikke bli litt bløthjertet.

Nvidia GeForce Titan Z er et monsterkort på alle måter. Bak det massive metalliske ytre banker to GK110-grafikkprosessorer med i alt 5.760 CUDA-prosessorkjerner. Og de har 12 GB minne å jobbe med. Prisen? Den er i den høye enden: 2.995 dollar (ca. 18.000 kroner)!

Der hvor det blir virkelig nerdete, er imidlertid når grafikkortet blir satt til å gjøre noe annet enn å sikre mange hundre FPS i Minecraft.

Overgår IBMs rekord fra år 2000
Kortet har en regnekraft på 8 teraFLOPS. Altså åtte tusen milliarder regneoperasjoner i sekundet. For å sette tallene i perspektiv, er det litt mer enn, hva IBM ASCI White superdatamaskinen kunne skryte av, da den i år 2000 lå på toppen av superdatamaskinenes topp 500-liste.

ASCI white_800x600-0x600
IBM ASCII White. Nesten like kraftig som Nvidias nye grafikkort!

Monterer man tre Titan Z-kort i en server, kommer man opp i en klasse som matcher det neurale nettverket Google Brain, som brukes i forskning på kunstig intelligens. Og dermed blir prisen plutselig særdeles konkurransedyktig. Google Brain består av 1.000 servere med to prosessorer i hver. Det har kostet 5 millioner dollar å bygge, og det sluker 600 kilowatt. Til sammenligning vil en server med tre Titan Z-kort koste rundt 12.000 dollars og “bare” kreve 2 kilowatt fra strømnettet. Og da kan man i tillegg spille et hvilket som helst spill i en hvilken som helst oppløsning, når man tar seg fri fra forskningsarbeidet.

Kilde: PC Magazine

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.