Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Eksternt grafikkort for bærbare spillmonstre

AMD og Razer jobber for en standard.

Skrevet av / 10.03.16 - 19:46
Eksternt grafikkort for bærbare spillmonstre

Bærbare datamaskiner har blitt mye kraftigere de siste årene. Tynnere, lettere og mer driftseffektive. Problemet er grafikkortet (GPU), som nødvendigvis er for lite til å holde følge med når man skal spille de tyngste spillene som Call ofDuty og lignende. Det finnes bærbare spilldatamaskiner, men de er store og klumpete, går fort varme og har elendig batteritid, sammenlignet med en slank og snerten bærbar PC for daglit bruk. Det er ikke uten grunn at stasjonære spilldatamaskiner har både ett og to enorme grafikkort på 45-80 watt, med sitt helt eget kjølesystem.

Les også. En superdatamaskin under skrivebordet

Den gode nyheten er at overføringshastighetene i kabelstandarder som USB-C og Thunderbolt har begynt å bli meget raske, og vi kan nå begynne for alvor å se på muligheten for eksterne grafikkort. Dermed kan man ta med sin bærbare datamaskin rundt omkring, på jobb og på tur, mens man sitter med en turbostasjon hjemme hvor man kan plugge den i og forvandle den til et spillmonster!

AMD ønsker å standardisere et eksternt GPU-grensesnitt som gjør at man nettopp kan koble til et stasjonært grafikkort montert i et eksternt kabinett. Den første implementeringen er i form av Razer Core, som vi så på CES 2016 i januar.  Et eksternt kabinett for grafikkort med både Thunderbolt 3 og USB-C tilkoblingsstandarder. Her kan du montere hvilket som helst stasjonære grafikkort, og koble det til din bærbare datamaskin.

Tidligere forsøk
Det har vært gjort tidligere forsøk på eksterne grafikkort, men med eldre versjoner av Thunderbolt har de ikke hatt stor nok båndbredde til å utfordre stasjonære spillmaskiner. Men Thunderbolt i 3. generasjon har flere baner med PCI Express 3.0. Tenk på det som en motorvei som ikke øker maksimal hastighet, men som i stedet dobler antallet filer. Slikt hjelper betraktelig på trafikkflyten!

AMD ønsker en standard implementering av eksterne grafikkort. Drivere, operativsystem, tilkoblinger og kabler er alle av standard type. Razers eksterne kabinett Core passer i så måte perfekt med filosofien, og er kompatibelt med både AMD og Nvidia grafikkort.

Vi går med andre ord en lysende spillfremtid i møte!

Kilde: extremetech.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top