Droner følger og filmer deg fra luften

På kommando fra deg selv! Dronene AirDog og Hexo+ for iOS autofølger brukere for unik luftfotografering.
forfatter

Slapp av, du blir ikke overvåket av disse. De følger deg bare når du vil det selv. Det er nemlig snakk om nestegenerasjons iOS-kompatible flygende kameradroner, som lover å fly, følge og filme brukere helt på egenhånd, uten å styres av brukeren selv.

Dette åpner for unike muligheter. Leg en videosnutt hvor du selv er hovedpersonen, uten at du trenger å tenke på kameraet. Gjør dine kuleste skateboardtriks nedover gaten, musikere kan filme sin egen konsert, lag et ”autition-reel” hvor du viser frem dine skuespillerferdigheter – eller lur doplangeren på hjørnetopp i en felle, hvor du har skaffet det fellende videobeviset (ok, jeg har sett for mye på ”The Wire”). Alt blir filmet fra luften, av dronene AirDog eller Hexo+.

Begge prosjektene er Kickstarter-kampanjer som belager seg på folkefinansiering, og begge lover flyving uten behov for aktiv fjernstyring. Dronene er altså vesentlig mer intelligente enn for eksempel Parrot AR.Drone.

Hexo+
Med 26 dager igjen av Kickstarter-kampanjen har Squadrone System Hexo+ allerede knust sitt mål på 50.000 dollar, for i skrivende stund har prosjektet allerede fått inn nesten 700.000 dollar! Dronen bruker en iPhone iPhone-app som viser en 3D-modell av kameraets perspektiv.

Ved hjelp av multiberøring kan brukere knipe og sette avstand mellom dronen og mennesket som skal filmes. iPhone-appen kan deretter aktivere dronens flyrute, slik at den kan fly til en forhåndsbestemt posisjon og vente på at personen skal begynne å bevege seg. Dronen vil så følge og filme subjektet, og dermed gi unik fugleperspektivvideo uten inngripen fra brukeren.

Hexo+ har en toppfart på 70 km/t og batterikapasitet til å holde seg i luften i 15 minutter, med et GoPro-kamera festet.

 

Annonse

Klikk her for video med kule videosnutter filmet med Hexo+

 

Hexo+ har innebygd GPS og sporer brukeren som har iPhone med tilhørende app på seg. De to enhetene kommuniserer via MAVLink, som er en protokoll typisk brukt for kommunikasjon mellom an bakkestasjon og ubemannede fartøy. Dermed kan dronen følge og filme.

AirDog
AirDog følger på sin side brukeren via en egen, dedikert dings som kalles AirLeash (leash = hundebånd). Dette er en liten, vanntett sporingsenhet som sender steddata og bevegelsesbanen til dronen, som så gjør beregningene nødvendig for å følge og filme brukeren som har på seg AirLeash.

iPhone-appen til AirDog brukes dermed ikke til sporing, i motsetning til Hexo+, men brukes i stedet for å stille inn avstand, høyde og vinkel på det flygende kameraet. Brukere kan også bruke appen til å lage forhåndsbestemte flyløyper.

AirDog kan holde seg i luften i 10-20 minutter, avhengig av flygehastighet. Makshastighet er rundt 65 km/t.

AirDog har også nådd sitt mål, som var satt til 200.000 dollar. I skrivende stund har kampanjen rundet 250.000 dollar.

Annonse

Kamera ikke inkludert
Ingen av dronene har kamera forhåndsmontert, brukeren må dermed selv gå til anskaffelse av et actionvideokamera , og da gjerne GoPro. Dronene kommer nemlig pakket med spesiallagde fester som passer til GoPro-kameraene. Begge dronene er sammenleggbare for enkel frakt.

Priser og tilgjengelighet
Ingen av dronene er billige. Hexo+, som er et heksakopter (6 propeller), vil koste 899 ved lansering (mai 2015), mens kvadkopteret AirDog (4 propeller) får en pris på 1.500 dollar, når forsendelsene starter i november 2014. Forhåndsbestilling kan gjøres via Kickstarter til reduserte priser.

Kickstarterkampanjene:
Hexo+
AirDog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også