Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Dingsefeber

Småelektronikk selger som aldri før, men det kan være vanskelig å henge med i tilbudet. Her er situasjonen akkurat nå.

Skrevet av / 18.11.16 - 06:00
Dingsefeber

Et av de mest interessante områdene for oss å overvåke er gadget, eller småelektronikk som bransjen kaller det. Håndholdte, eller i det minste portable apparater kan alt mer, og utviklingen går fremover i rasende fart. Vi kan i dag gjøre ting som var rene fantasier for bare noen år siden. Og de kobles sammen på nye og interessante måter for å gjøre livene vår enda mer interessante og enklere å håndtere.

 

Droner

I julen for to år siden eksploderte interessen for droner, eller guadrokopeter som det egentlig burde kalles. Siden den gang har det blitt solgt mengder av radiostyrte helikoptre med flere rotorer, da de er mye enklere å fly. Og mange nøyer seg sikkert med en liten billig drone som leketøy. Men de som vil filme med den, innså snart at kameraet i billige droner er ganske bedrøvelige. Siste året har det kommet flere halvproffe droner med svært bra kameraer. Samt at det går raskt fremover med selvstabilisering, kollisjonsdetektering, og det er til og med droner som automatisk følger deg. Men lovgivningen følger ikke helt med, og kostnadene til disse interessante flyene er langt over leketøysnivå.

 

Smartklokker

Det merkes at markedet for smartklokker fortsatt er nytt. Produsentene virker å ha vanskelig for å sette fingeren på hva konsumentene egentlig vil ha, og er dårlige til å fortelle kjøperne hva de skal bruke klokkene til. Derfor finnes de i alle mulige fasonger og formater, og med alt fra bare de enkleste funksjonene til å være multikunstnere som nesten er en smartmobil på håndleddet. Det eneste som er felles, er at de fleste kjører samme operativsystem, noe som også gjør at de ikke skiller seg så mye ut. Unntaket er Apple Watch, som kjører sitt eget løp. Og det virker til å ha fungert, for den selger ikke bare like mye som alle de andre til sammen, men er også den nest mest solgte klokken totalt sett.

 

Aktivitetsarmbånd

For den som vil ha kontroll på hvor mye man beveger seg, og som ikke vil koste på seg en smartklokke, er kanskje aktivitetsarmbåndet mer interessant. Da får man ikke meldinger og apper, men om det kobles til mobilen, kan man likevel få rede på hvor langt man har beveget seg, hvor mange skritt man har tatt, hvor mye man har forbrent, og hvordan man har sovet. Men selv her er variasjonene store, fra små, enkle armbånd til de som faktisk har en liten skjerm. Grensen mellom armbåndene og smartklokkene kan noen ganger være hårfin.

 

Datamaskiner

De stasjonære datamaskinene er mer eller mindre en utdøende rase blant konsumentene, noe som er grunnen til at vi ytterst sjelden tester slike. I stedet må maskinen være portabel, lett og fleksibel. Og selv den bærbare er i dag et segmentert marked. Det finnes dem som bare vil ha noe å skrive på og surfe med på reise. Da er det først og fremst ultraportable som gjelder, hvor vekten er viktigere enn ytelsen. Så er det de som bruker dataen over alt til alt mulig, og for dem er hybridmaskinene interessante. Disse har ofte en vendbar og/eller avtakbar skjerm, og kan også brukes som et nettbrett. Til slutt har vi de virkelig krevende brukerne, som skal kjøre spill med høyeste ytelse. For dem er det viktigere at maskinen er utstyrt med de siste og raskeste komponentene, enn at den er billig og lett å ha med seg. Dette er de tre kategoriene hvor vi sammenligner de mest interessante datamaskinene på markedet.

 

VR

Det har blitt snakket mye om Virtual Reality de siste årene, men det har ikke resultert i så mange fungerende produkter man faktisk kan kjøpe. Men det ser ut som om 2017 blir året da VR tar fart på alvor. Oculus Rift har endelig blitt sluppet for salg, HTC Vive imponerte oss, og nå kommer også Playstation VR. Men alle disse er ganske dyre produkter. Spørsmålet er om mobilprodusentenes billigere løsninger som bruker mobilen, kan bli tilstrekkelig bra. Produktene fra Samsung og LG har ikke imponert oss, men kanskje kan Googles standard Daydream VR gjøre det enklere å få en fungerende enhetlig opplevelse fra flere produsenter.

 

Mobiltelefoner

Et av de produktene som det fortsatt selges mye av, er smartmobilen. Men produsentene kriger enten om å lage de mest prisgunstige mobilene der det er hard konkurranse fra Kina, eller om å lage den mest fullutrustede luksusmodellen som også koster deretter. Problemet er at det blir mer og mer vanskelig å skille seg ut. Så fort noen finner på noe nytt som faktisk er brukbart, kopierer alle andre det umiddelbart. Det å løse opp mobilen med fingeravtrykk, gikk raskt fra en wow-opplevelse til noe som nye mobiler forventes å ha. Ser man tilbake på årets mobiler, virker det som om en sterk trend har vært bedre og mer interessante mobilkameraer. HTC eksperimenterte med programvarebasert skarphetsdybde, Huawei satte i to linser for kreative løsninger, LG puttet inn en ekstra vidvinkellinse i G5, mens Apple puttet i en telelinse i iPhone 7 Plus. Og utviklingen ser ikke ut til å stoppe her.

 

Nettbrett

Et sorgens kapittel for forhandlerne er derimot nettbrettene. Det virker helt enkelt som om markedet er mettet. Alle som vil ha et nettbrett, har allerede kjøpt et, og om man kjøper et nytt, er det til barna eller for å ha et ekstra som fjernkontroll. Dermed er motivasjonen borte for å utvikle nye og bedre nettbrett. Det synes om ikke annet på at vi bare har testet halvparten så mange det foregående året. De eneste som skiller seg ut er Apple, som fortsetter å utvikle mer avanserte iPad-modeller. I år var første gangen man ikke lanserte et nyere og lettere nettbrett, men i stedet puttet inn mer ny teknikk i sine Pro-modeller. Om ikke markedet uventet svinger i løpet av neste år, får vi heller ikke se så mange nye Android-nettbrett i kvalitetssegmentet.

 

Vurderte produkter

Følgende produkter var med i konkurransen om prisene i kategorien Årets Beste Gadgets:
Logitech Harmony Elite
Dog & Bone Locksmart
Philips Hue – White and color ambiance
TAG Heuer Connected Watch
Asus ROG G752
Acer Aspire One Cloudbook 11
Asus Zen AiO Z240ICGT
MSi GT72S 6QE Dominator Pro G
Acer Predator 17
MSi GT80 Titan 2QE
ASUS ZenBook Flip
Google Nexus 6P
Apple iPhone SE
Sony Xperia XZ
Samsung Galaxy S7
Huawei P9 Plus
HTC 10
Apple iPhone 7
NVIDIA Shield Tablet K1
Acer Predator 8
Samsung Galaxy Tab S2 9,7 4G

 

 

Årets beste smartklokke

(Foto: Produsenten)

Apple Watch Series 2

Om man har bestemt seg for en smartklokke, er dette den beste som finnes i dag.

Apple var langt fra først med å slippe en smartklokke, det kom en håndfull klokker basert på Tizen og Googles Android Wear før det. Men trolig gjorde man rett i å vente, for åpenbart hadde man gjort noe riktig der de øvrige hadde feilet. Apple Watch ble nemlig ikke bare årets mestselgende smartklokke, men en av de nest mest solgte klokkene overhodet. Men det innebar ikke at den første generasjonen ikke hadde sine svakheter.

En av klagene gikk ut på at klokken var for avhengig av iPhone. På løpeturen måtte du ha med deg mobilen for at treningsappen skulle kunne spore hvor du hadde vært. Det er nå utbedret i Series 2, som har innebygget GPS for å lokalisere deg.

Det andre var at klokken ofte føltes langsom. Dels har Series 2 en ny raskere prosessor. Dels har man sluppet WatchOS 3, som lar de vanligste appene være i bakgrunnen, slik at de øyeblikkelig kan hoppe opp på skjermen med aktuell informasjon. Den nye menynavigeringen fører også til raskere og mer intuitiv bruk.

Man merker tydelig at Apple har ønsket å gjøre klokken til en stor konkurrent til treningsarmbåndene. Den hadde allerede grunnforutsetningene med en pulsmåler og akselerometer. Men med en mer robust utførelse og GPS, føles den nå som en fullverdig erstatter. Series 2 er vanntett ned til 50 meters dyp. Det skal ikke være problemer med å ha den med på svømmeturen og dra nytte av funksjonen som sporer dine tider. Klokken har også en ekstra lyssterk skjerm som er mer lettlest i solskinn.

pple Watch fortsetter å være den mest komplette og lettanvendelige smartklokken. Mange av de små irritasjonsmomentene med den første modellen er nå utbedret. Menyene og navigasjonen føles mer naturlige, og det går betydelig raskere å veksle mellom funksjoner. Dessuten kan man svømme med den, skjermen er lettere å se utendørs, og man trenger ikke lenger ha med seg mobilen på løpeturen. Det eneste ønskemålet som gjenstår er bedre batteritid.

Pris: 4.000-14.800 kr
Web: apple.no
Totalkarakter: 5
Les testen her

 

 

Årets beste ultrabook

aretsultrabook_hp-spectre-x360_990

HP Spectre x360 4105no

HP har laget en superlekker laptop til de som er forelsket i en Macbook, men helst vil kjøpe en PC.

Som gadget-tester er det lett å bli blasert. Med en konstant strøm av dingser til test må det etter hvert en del til for å imponere. Men et slikt produkt er HP Spectre X360. Den ser helt rålekker ut!

HP Spectre X360 er en 13,3” ultrabook som på mer enn en måte henvender seg til B&O segmentet. Dels fordi Bang & Olufsen har levert lyd til maskinen, og dels fordi den utstråler en diskré eleganse, som er så gjennomført at det nesten ikke er til å holde ut! Kabinettet, som er ultraslankt (1,6 cm på det tykkeste), er i frest aluminium, og heldekkende askegrått, unntatt de røykfargede kantene og hengslene, som er kobberfargede. Lekkert på en litt avslappet forretningsmessig måte.

Skjermen er klar, skarp og kontrastrik, med realistiske farger. Men den er imidlertid bare i Full HD-oppløsing på den testede maskinen. Til gjengjeld har den multitouch og 360 graders hengsler, slik at maskinen kan brukes som et nettbrett når tastaturet er brettet bort. Står det film på menyen, kan man sette maskinen «i bro», slik at skjermen får en behagelig betraktningsvinkel.

Den testede modellen er en av de billigste i serien. For en merpris på 4.000 kroner kan man få en utgave med Quad HD skjerm samt en i7-prosessor og dobbelt så stor SSD. Skal det være ekstra eksklusivt, kan man kjøpe Pro-versjoner av maskinene. Pro-modellene skiller seg fra de sivile utgavene ved å ha utvidet garanti, innebygget krypteringschip – og ved å koste nærmere det dobbelte.

Vi mener
HP Spectre X360 er lekker som få, og vil vekke respekt når du tar den opp av vesken til et kundemøte. Her vil den være en sterk konkurrent til en Macbook – også på pris. Om den er verdt pengene, avhenger, som alltid, av behovet. Maskinen takler enkelt en hel dags arbeid med typiske kontorprogrammer, mail og nettsurfing. Og du vil fortsatt ha nok strøm til å se en film på veien hjem på toget eller flyet. Det er imidlertid billigere måter å få samme ytelse, så har du ikke bruk for touchskjerm, 360 graders hengsler og en slank luksusdesign, kan du lett spare 2.000–3.000 kroner ved å velge en mer ydmyk og litt tyngre modell. I ultrabook-maskinenes eksklusive verden er den imidlertid et svært godt kjøp.

Pris: 10.990 kr
Web: hp.no
Totalkarakter: 5
Les testen her

 

 

Årets beste computer

aretsdator_imac-5k-retina-p3_990

Apple iMac Retina 5K P3 27’’

Med bedre farger og ytelse, er Apples 5K iMac verdens skarpeste datamaskin.

Hvis du har en 4KTV hjemme, har du en skjerm med 8,3 megapiksler. Det er fire ganger så skarpt som din forrige tv, som sikkert var en HD-skjerm. Apples iMac med 5K-skjerm, er enda skarpere.

Her får du hele 14,7 Mp å boltre deg på. Det gir fenomenalt skarpt bilde på oppgaver som 4K-videoredigering, bilderedigering og krevende grafiske prosesser. Programmer som Final Cut, Adobe Photoshop, Illustrator eller Motion, ser mye bedre ut på retinaskjermen.

Skarpheten på den nye P3-retinaskjermen er gnistrende god, og den er fremdeles forbløffende lyssterk. Sammenlignet med en iMac uten retinaskjerm, er den nye skjermen ekstremt mye bedre å både lese tekst på, og se bilder på.

En annen grunn er at iMac-en støtter 10-bits grafikk, mot åtte bit på den foregående modellen. Det betyr at den støtter hele 1024 fargegraderinger per fargekanal (RGB), mot 256 med 8-bit.

Fotografier med høy oppløsning og video i 4K, får finere tonegradering med P3-skjermen. Hudtoner er litt jevnere gjengitt på portretter, og vanskelige teksturer som hår, tekstiler og fargesprakende smykker, ser fantastisk ut.

Ytelse
I våre målinger er forbedringen merkbar. Tallene i Geekbench- og DiskSpeed-testen er ikke til å ta feil av. Mens Geekbench tester hvor raskt maskinen gjør integer, flyttallsberegninger og ytelsen til maskinens minneytelsen, tester DiskSpeed hvor kjapt skriving og lesing av Apple Fusion-drive er. I DiskSpeed klarte iMac-en meget respektable 233,5 MB/s i skrivehastighet, og 420,6 MB/S i lesehastighet.

Testmaskinen vår med firekjerners Intel i5-prosessor på 3,2 GHz, klarte en score på 3892 i Geekbench, når den kjører én prosessorkjerne i 32-bit, og 11897 når den kjører flere prosessorkjerner, i en så kalt Multi-Core test.

Vår mening
iMac Retina med 5K-skjerm, er et kupp. Særlig for dem som trenger den ekstreme oppløsningen. Den høye oppløsningen gir en skarphet ingen andre skrivebordsmaskiner er i nærheten av.

Alle som allerede har en 5K iMac, trenger ikke tenke på å oppgradere. Unnskyld, bytte til den nye 5K iMac-en. Bare de som trenger bedre grafikkytelse til de tyngste oppgavene, og kan nyttiggjøre seg fordelene med den nye skjermens forbedrede fargegjengivelse, bør tenke på det.

Med den nye generasjonen 5K iMac, lager Apple fremdeles den beste datamaskinen. Definitivt den med den skarpeste og fineste bildekvaliteten.

Pris: 22.490 kr
Web: apple.com/no
Totalkarakter: 6
Les testen her

 

 

Årets beste pansermobil

aretstoughphone_runbo_f1_990

Runbo F1

F1 er Runbos robuste løsning på en elegant phablet. Bak det maskuline ytret skjuler det seg en utmerket smartmobil.

F1 fra kinesiske Runbo signaliserer tydelig «toughphone». Kabinettet er i sort og gul plast, i samme stil som elektriske håndverktøy. Selv om alt ser barskt og håndverksmessig ut, er navnet F1 faktisk en forkortelse for «Fashion 1», da mobilen er Runbos første «elegante» modell – og bare omtrent halvparten så tykk som Q5, som vi tidligere har testet.

Selv om mobilen er på størrelse med en fiskefilet, er 5,5” -skjermen faktisk en anelse mindre enn på LG V10. Oppløsningen er også «bare» Full HD. En gummiforet klaff på baksiden gir adgang til to SIM-kort-porter, og en annen klaff dekker hodetelefontilkoblingen. Micro-USB-porten er til gjengjeld ubeskyttet. Mobilen er IP67 sertifisert, og tåler dessuten å bli brukt ved temperaturer mellom -20 til +60 grader!

Skjermen er verken den beste eller klareste Full HD-skjermen jeg har møtt på en smartmobil. Men sannsynligvis den sterkeste.

F1 har 2 GB RAM og 16 GB lagerkapasitet. Det er tilstrekkelig, men ikke helt godt nok i en mobil til denne prisen.

Lyden er klar og kraftig, men imidlertid litt boksaktig fra den innebygde høyttaleren. Via hodetelefonutgangen er lyden mer behagelig, selv om det helt klart ikke er mobilens beste side. Den har innebygget FM-radio.

Runbo F1 taklet både vann- og dropptesten uten det minste tegn på stress. De kraftige plasthjørnene absorberte slaget hver gang.

Batteriet er på hele 5000 mAh – dobbelt så mye som de fleste normale smartmobiler. Geekbench 3-batteritesten kjørte da også i 7 timer og 37 minutter før mobilen sluknet.

Vi mener
Runbo F1 er dyr, og på ingen måte diskré. Men den er også markedets sterkeste toughphone for øyeblikket. Fysisk vil den kunne tåle det aller meste, så lenge du ikke kjører over den med en bil. Og hastighetsmessig er den nesten på nivå med sivile topp-mobiler. Men bare nesten. Hvis du imidlertid har en jobb eller en interesse som krever at du kan kjøre de tyngste apper i selv de barskeste miljøer, er den til gjengjeld uten konkurranse.

Pris: 5.995 kr
Web: runbo.net
Totalkarakter: 5
Les testen her

 

 

Årets beste mobil, mellomklasse

aretsmobilmellanklass_honor8_990

Honor 8

Honor har tatt et stort skritt fremover når det gjelder funksjoner og byggekvalitet.

Det første som slår en, er at Honor 8 ikke på noen måte ser ut eller føles som en budsjettmobil. Den har en kraftig metallramme som gjør at den føles solid og pålitelig. Likevel er den tynnere og lettere enn forgjengeren. Og baksidens lagdelte glass gir en lekker 3D-følelse. Den blå modellen vi testet, er helt enkelt en av de penere mobilene i år. Knappene føles pålitelige, porten til minnekortet fungerer bra, og den har USB-C-port for rask lading.

En størrelse på 5,2 tommer føles faktisk ganske passende for denne typen mobil. Takket være at rammen er såpass tynn, kan mobilen likevel ha en behagelig størrelse. Oppløsningen er ikke spesielt imponerende med standard HD. Men det holder til at man ikke ser pikslene, og at teksten oppleves som skarp. Interessant nok har man kostet på seg et LTPS-panel, noe som gir lavere strømforbruk. Kontrasten er selvfølgelig ikke like bra som for OLED, men fargegjengivelsen er god.

Kanskje det mest overraskende med Honor 8 er at den har samme dobbelt-kamera som toppmodellen P9. I det minste på utsiden, for den skryter ikke med Leica-logoen, som storebror. Tanken er den samme, at man har et sort-hvit- og et fargekamera som jobber samen for å samle mer lys. Det innebærer i teorien at man kan ha kortere lukketider, og slippe uskarphet ved bevegelser. Noe som trengs, da kameraet ikke har noen optisk bildestabilisering. Sant nok minner bildekvaliteten om P9. Noe som er enestående til å være Honor.

En annen overraskelse med Honor 8 er hvor rask den er. Huawei bruker ikke, som så mange andre, Snapdragon-prosessoren, men sin egne Kirin. På papiret er den noe langsommere enn i P9, men ifølge våre test-apper er ytelsene like bra, eller til og med bedre i noen tilfeller. I daglig bruk føles den også rask, noe som kan forklares med det generøse proporsjonerte minnet. Imidlertid hender det at mer krevende spill plutselig hakker.

Honor har endelig lykkes med å knekke problemet med prisgunstige mobiler; at de ser ut og føles billige. Denne ser tvert imot fantastisk ut, og føles som en premiummodell i hånden. Enda mer imponerende er det at man har lykkes å kopiere det spennende doble kameraet fra Huawei P9. Selvfølgelig er ikke alt på topp. Lyden er middelmådig, og skjermen skiller seg på ingen måte ut. Men det samlede inntrykket er at Honor 8 føles som en betydelig dyrere mobil enn den er.

Pris: 4.500 kr
Web: hihonor.com
Totalkarakter: 5
Les testen her

 

 

Årets beste kameramobil

aretskameramobil_iphone7plus_990

Apple iPhone 7 Plus

Fantastisk ytelse og utmerket kamera, men savnet av hodetelefonutgang irriterer mange.

Utseendemessig er det ingen store forandringer, bortsett fra at vi nå slipper antennebåndet tvers over baksiden. Derimot er den endelig offisielt «vann- og støvtålig» som Apple forsiktig kaller dem.

Skjermstørrelsene er uforandrede siden iPhone 6S og oppløsningen likeså. Den nye skjermen er imidlertid mer lyssterke enn tidligere, med 625 nits sammenlignet med tidligere 500. Den har dessuten samme økte fargeomfang som 9,7 tommers modellen av iPad Pro, noe som gjør det lettere å skille nyanser av visse vanskelige farger.

Kameraet er betydelig mer lysfølsomt med blender f1.8 mot tidligere f2.2. Dette gir 50 % mer lys inn til sensoren. Den store nyheten er imidlertid det ekstra objektivet. Det innebærer at man faktisk kan få riktig optisk «zoom» på 2X, som øker brennvidden til 56 mm. På nåværende tidspunkt er det perfekt for å komme litt nærmere motivet. Men Apple demonstrerte også en kommende «portrett» innstilling, hvor man får en vakker bakgrunns-uskarphet. Fargegjengivelsen er utmerket, kameraet fokuserer raskt og man får bra skarphet. Men fremfor alt er forskjellen i dårlig lys betydelig. Man får riktig bra bilder, lysår bedre enn iPhone 6s, til og med i klasse med Galaxy S7.

En av grunnene til at mobilen nå har fått plass til bedre høyttalere, er at Apple drastisk nok valgt å fjerne hodetelefonutgangen. Så hva blir den faktisk forskjellen for deg? Om du i dag har et par bra hodetelefoner, bruker du adapteren somfølger med. Om du tidligere har anvendt Apples medfølgende EarPods med 3,5 mm kontakt, bruker du de nye EarPods med Lightning-kontakten i stedet.

Den nye A10 Fusion prosessoren er Apples første som benytter seg av fire kjerner. To av dem brukes når man trenger ekstra ytelse, mens man ved normal bruk kan kjøre på de to energibesparende. Dessuten er A10 Fusion et riktig monster når det kommer til ytelse. Ifølge Geekbench er den raskere enn Macbook Air! Imponerende.

Etter å ha slept etter konkurrentene på mange områder, er iPhone 7 Plus på høyde når det gjelder å være vanntett. Batteritiden er bedre og kan nå aksepteres. Dessuten har den faktisk gått opp i teten når det gjelder ytelse, og kameraet er nå i toppklasse igjen. Spesielt vellykket er det doble kameraet med riktig teleobjektiv. Selv om iPhone 7 Plus kanskje ikke er best på alle områder, er det samlede inntrykket at den gjør alt bra og veldig lite dårlig.

Pris: 8.800 kr
Web: apple.no
Totalkarakter: 6
Les testen her

 

 

Årets beste mobil, high-end

aretsmobilhighend_samsung-galaxy-s7-edge_990

Samsung Galaxy S7 Edge

Alt vi elsket med Galaxy S7, og dessuten den bøyde skjermen som får folk til å sikle av havesyke.

Vi elsket vanlige Galaxy S7, og luksusmodellen Edge er enda lekrere med sin bøyde skjerm som sømløst går over i den stabile metallrammen. Dette er en mobil som drar øynene til seg, og med rette. Dessverre drar baksiden fortsatt til seg fingeravtrykk slik at man må regne med å bruke en klut til å tørke av med. Uansett hvor bra Galaxy S6 var, så hadde Samsung kompromisset og tatt bort både vanntetthet og minneekspandering. Det er nå tilbake igjen, noe som gjør at vi faktisk har vanskelig for å finne noe å klage på med Galaxy S7.

Skjermen er en oppvisning i imponerende teknikk og meget høy oppløsning, noe som kommer til sin rett med en såpass stor skjerm. OLED-panelet har uslåelig sortnivå, men er likevel meget lyssterk, noe som gir en kontrast man ikke trodde var mulig. Takket være at skjermen bøyes rundt kanten, gir det nesten en tredimensjonal opplevelse. Derimot er vi ikke helt solgt på hvor anvendbart sidepanelet er. Det er heller slik at man lett kommer borti den ved en feiltakelse, og starter funksjoner man ikke vil ha.

Nesten enda mer imponerende er kameraet. Uansett hvilke vanskelige situasjoner vi enn utfordret det med, klarte det seg utmerket. Nærbilder blir skarpe med en pen bakgrunns-uskarphet, den har ingen problemer med motlys, og behersker også store lysforskjeller meget bra. Takket være store sensorpunkter og en meget lyssterk optikk klarer det seg svært bra også i dårlig belysning. Det er faktisk et av de få mobilkameraene det er vanskelig for oss å finne noen egentlige svakheter med.

Det samme gjelder ytelsen. På våre breddegrader bruker Samsung ikke Snapdragon, men sin egen Exynos. Det gjør at den vekselvis vinner Benchmark-testene eller tar en sølvmedalje. I rå beregningskraft er den selvfølgelig i toppen, og selv grafikken er imponerende rask. Det er den raskeste Android-mobilen i web-testen Browsermark, men blir slått av iPhone. Derimot er det ingen som har like bra batteritid, enten på testbenken eller ute i virkeligheten.

Galaxy S7 Edge er utrolig pen og lekker, noe som virkelig vekker begjær. Det er ikke bare det ytre, men også substans. Den har en skjerm som gir en hakeslepp, et kamera som tar bilder få andre mobil kan, og ytelsen er i toppklasse. Dessuten må man ikke glemme at den er vanntett. Om penger ikke spiller noen rolle, må man selvfølgelig ha S7 Edge. Men tenker man seg om, så koster den bøyde skjermen en hel tusenlapp ekstra, så det smarte valget er nok tross alt å kjøpe den vanlige Galaxy S7. Kjedelig nok.

Pris: 8 400 kr
Web: samsung.no
Totalkarakter: 6
Les testen her

 

 

Årets beste nettbrett

aretssurfplatts_apple-ipad-pro_990

Apple iPad Pro

På visse områder bedre enn den store Pro og i et mer portabelt format. Men knapt en erstatter til laptopen.

Ved første øyekast ser 9,7 tommer Pro akkurat ut som Air 2. Samme størrelse, samme vekt og akkurat samme design. Men ser man nærmere, finner man forskjeller. I over- og underkant sitter det to høyttalere, akkurat som på storebror. På langsiden finner man en Smart Connector for å koble til tilbehør.

Med samme størrelse og oppløsning som på iPad Air 2 har den faktisk samme punkttetthet som store Pro. Sammenlignet med Air har ytelsen imidlertid blitt skikkelig forbedret. Den er 25 % mer lyssterk, reflekterer 40 % mindre lys, og har 25 % bedre fargemetning. Kort sagt er det Apples beste iPad-skjerm hittil.

Overraskende nok er nye Pro også den første iPad-modellen som har fått like bra kameraer som mobilene. Det fremadrettede kameraet er samme 12 Mp kamera som sitter i iPhone 6S, og med samme True Tone blits. Men det er nesten en større greie at selfiekameraet har blitt oppgradert til siste generasjons 5 Mp kamera. Ganske mange benytter iPad-en til Facetime, og et bedre kamera gjør mye for videokvaliteten.

Det store spørsmålet er om Pro er den laptop-erstatteren som Apple hevder. Riktignok er det praktisk å kunne koble til et tastatur når man skal skrive litt lengre. Men skal man bruke det hele dagen, vil man nok ha et større, som på en laptop, eller på store Pro, for den saks skyld. Og selvfølgelig er pennen fantastisk for å kunne gjøre fine justeringer på tegninger, eller for å lage skisser av sine siste ideer. Men da savner man den større skjermen på 13-tommeren. Selvsagt er Pro et nettbrett man kan jobbe på, men enn så lenge ikke en erstatning for en laptop.

Den er ikke like rask som storebror. Men om man sammenligner med Air 2 er det fortsatt et monster, med opp til 70 % bedre ytelse. Så hestekrefter finnes det nok av, til alle typer jobber.

Lille iPad Pro låner hestekreftene og de praktiske tilbehørene fra store Pro, legger til en enda bedre skjerm, og kombinerer det med kamera fra iPhone 6S. Kort sagt springer den sirkler rundt gamle iPad Air 2. Men er det et alternativ til en laptop? Nei, der synes vi nok store Pro fungerer bedre i så måte. Men vil man ha et mindre og mer portabelt nettbrett som man kan jobbe litt på når det er nødvendig, fungerer det absolutt. For etter størrelsen er det praktfullt.

Pris: 7.000 kr
Web: apple.no
Totalkarakter: 6
Les testen her

 

 

Årets gadgetinnovasjon

aretsprylinnovation_htc-vive

HTC Vive

HTC setter standarden for Virtual reality. Oppsettet er riktignok vanskelig. Men det er slik det skal gjøres!

HTC Vive er uten sammenligning det feteste VR-produktet på markedet akkurat nå. Derfor er deg ingen tvil om at HTC fortjener en spesiell hederspris for sitt produkt. VR er en av de tingene man må ha opplevd på egen kropp, før man for alvor forstår hva det vil si. Og det er først med Vive at den opplevelsen nå er blitt overbevisende.

Gjensyn med Dungeons
Jeg er gammel rollespiller, og har som ung tilbragt mange dager og uker med å slå i hjel orker og lete etter skjulte skatter i Dungeons & Dragons. Men at jeg noensinne skulle komme til å oppleve den fantasiverdenen av gamle ruiner, omvandrende skjeletter og formidable sverddueller på min egen kropp – som om jeg var blitt transportert direkte til Westeros eller Middle Earth – det hadde jeg aldri trodd. Men akkurat slik var det å spille Vanishing Realms. Jeg er målløs!

Vi er ennå i Virtual Realitys spede barndom, men på de applikasjoner og spill som allerede er tilgjengelige, kan jeg se en oppfinnsomhet og fantasirikdom som lover godt for fremtiden. Det blir tenkt i nye baner, og teknologien blir brukt til å formidle opplevelser som kun kan la seg gjøre i VR-universet.

Kroppen er med
HTC Vive er designet som en såkalt room-scale-løsning. Det innebærer at man har kroppen med seg, og fysisk kan bevege seg rundt i den virtuelle verden. For å gjøre dette må du sette av en del av stuen til formålet (minst 2 x 2 meter), så du kan ta den med inn i den alternative virkeligheten.

De beste på markedet akkurat nå
Det endelige målet med Virtual Reality er å skape en digital virkelighet, som er så tett på den virkelige virkeligheten, at det ikke går an å se eller merke forskjell.

Etter den målestokken er HTC Vive det beste VR-produktet på markedet akkurat nå. Ikke bedre enn at du straks vet at illusjonen er digital hvis du prøver det, men jo tettere en VR-opplevelse får deg til å tenke og handle som om dine omgivelser var virkelige, jo tettere er vi på målet.

Det kommer nok en dag. Et VR-produkt som flytter grensene lengre ut, og gjør det virtuelle enda mer virkelighetstro. Men inntil den dagen kommer, er det altså HTC Vive du må ha hvis du vil noe seriøst med Virtual Reality. Ingen gjør det bedre.

Pris: 900 euro
Web: htcvive.com
Totalkarakter: 6
Les testen her
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top