Search
Generic filters

Den virkelige virkelighet

Teknologien er til for vår skyld, ikke omvendt.

Dette bildet av en mann som sitter med VR-briller mens han spiser middag med en vakker kvinne, har fått mye viral oppmerksomhet den siste tiden. Ikke så rart: VR-brillene på bildet er nemlig av Samsung Gear VR og stammer fra blogginnlegget “Using Samsung Gear VR to revolutionize the restaurant experience”.

Artikkelen er ment å belyse hvordan Virtual Reality gir oss mulighet til å skape en ny type opplevelse, der man for eksempel spiser forrett i hagen på et fransk eller italiensk landsted, mens hovedretten serveres under vann, med fisk og delfiner svømmende omkring seg mens man inntar måltidet. Ingenting er umulig i den virtuelle verden.

Bildet har som nevnt vakt skarpe reaksjoner på nettet. En av debattantene spør, hvordan mannen skal kunne putte mat i munnen uten å se den? En annen kommenterer mener vi er på ville veier, med hvordan ny teknologi påvirker oppførselen vår – med eller uten VR-briller.

Enda så begeistret vi er for ny teknologi her i redaksjonen, kunne vi ikke vært mer enige.

Det omtalte bildet har åpenbart gått forbi mange ledd i Samsungs PR og marketing-avdeling før det så dagens lys. At ingen har stilt kritiske spørsmål som «hvorfor?» underveis, bekrefter poenget om at begeistringen for ny teknologi iblant kan gjøre oss blinde for virkeligheten: Nemlig at teknologien er til for vår skyld, og ikke omvendt.

Teknomani
Hvem av oss har ikke sett et kjærestepar sitte overfor hverandre på en restaurant, med øynene klistret til hver sin mobil? Eller grepet seg selv i å taste på mobilen når det sitter levende mennesker rett ved siden av? Vi kan også trist konstatere at man stadig sjeldnere ser barn leke ute i gatene, fordi de er opptatt med å spille spill på mobil og nettbrett.

Vi har kollektivt blitt like avhengige av elektronikken vår, som en narkoman av stoffet sitt. Det er i ferd med å gjøre oss sosialt handikappede.

Uansett hvor mange venner du har på Facebook, er du ikke sosial bare fordi du leser oppdateringene deres og liker bildene deres. Og selv om du kan ha et globalt nettverk av venner gjennom online-spill som World of Warcraft, kan det ikke erstatte et personlig, fortrolig møte med en nær venn.

Ikke at det er noe galt med Facebook, World of Warcraft eller Virtual Reality for den saks skyld – faktisk synes vi at VR er noe av det mest spennende som har skjedd i elektronikkbransjen på lenge. Likevel må det være grenser, og grensene bør trekkes der hvor teknologien blir en forutsetning for hvordan man kommuniserer og interagerer med andre mennesker.

Derfor håper vi ikke Samsungs bilde av virtuell virkelighet blir noen reell virkelighet.

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.