Den virkelige virkelighet

Teknologien er til for vår skyld, ikke omvendt.

Dette bildet av en mann som sitter med VR-briller mens han spiser middag med en vakker kvinne, har fått mye viral oppmerksomhet den siste tiden. Ikke så rart: VR-brillene på bildet er nemlig av Samsung Gear VR og stammer fra blogginnlegget “Using Samsung Gear VR to revolutionize the restaurant experience”.

Artikkelen er ment å belyse hvordan Virtual Reality gir oss mulighet til å skape en ny type opplevelse, der man for eksempel spiser forrett i hagen på et fransk eller italiensk landsted, mens hovedretten serveres under vann, med fisk og delfiner svømmende omkring seg mens man inntar måltidet. Ingenting er umulig i den virtuelle verden.

Bildet har som nevnt vakt skarpe reaksjoner på nettet. En av debattantene spør, hvordan mannen skal kunne putte mat i munnen uten å se den? En annen kommenterer mener vi er på ville veier, med hvordan ny teknologi påvirker oppførselen vår – med eller uten VR-briller.

Enda så begeistret vi er for ny teknologi her i redaksjonen, kunne vi ikke vært mer enige.

Det omtalte bildet har åpenbart gått forbi mange ledd i Samsungs PR og marketing-avdeling før det så dagens lys. At ingen har stilt kritiske spørsmål som «hvorfor?» underveis, bekrefter poenget om at begeistringen for ny teknologi iblant kan gjøre oss blinde for virkeligheten: Nemlig at teknologien er til for vår skyld, og ikke omvendt.

Teknomani
Hvem av oss har ikke sett et kjærestepar sitte overfor hverandre på en restaurant, med øynene klistret til hver sin mobil? Eller grepet seg selv i å taste på mobilen når det sitter levende mennesker rett ved siden av? Vi kan også trist konstatere at man stadig sjeldnere ser barn leke ute i gatene, fordi de er opptatt med å spille spill på mobil og nettbrett.

Vi har kollektivt blitt like avhengige av elektronikken vår, som en narkoman av stoffet sitt. Det er i ferd med å gjøre oss sosialt handikappede.

Uansett hvor mange venner du har på Facebook, er du ikke sosial bare fordi du leser oppdateringene deres og liker bildene deres. Og selv om du kan ha et globalt nettverk av venner gjennom online-spill som World of Warcraft, kan det ikke erstatte et personlig, fortrolig møte med en nær venn.

Ikke at det er noe galt med Facebook, World of Warcraft eller Virtual Reality for den saks skyld – faktisk synes vi at VR er noe av det mest spennende som har skjedd i elektronikkbransjen på lenge. Likevel må det være grenser, og grensene bør trekkes der hvor teknologien blir en forutsetning for hvordan man kommuniserer og interagerer med andre mennesker.

Derfor håper vi ikke Samsungs bilde av virtuell virkelighet blir noen reell virkelighet.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Vil erstatte HBO Nordic i løpet av 2021, med premiere på en rekke storfilmer!
Nettopp kjøpt deg ny TV til PS5 eller Xbox? Vi viser deg hvordan du aktiverer den beste og raskeste spillmodusen!
Qualcomm har i forbindelse med Snapdragon Tech Summit lansert etterfølgeren til Snapdragon 865. Den nye Snapdragon 888 vil være å finne i en rekke Android-flaggskip i 2021.
Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.