Kommentar

Teknologien er til for vår skyld, ikke omvendt.
Annonse
Annonse
forfatter

Dette bildet av en mann som sitter med VR-briller mens han spiser middag med en vakker kvinne, har fått mye viral oppmerksomhet den siste tiden. Ikke så rart: VR-brillene på bildet er nemlig av Samsung Gear VR og stammer fra blogginnlegget “Using Samsung Gear VR to revolutionize the restaurant experience”.

Artikkelen er ment å belyse hvordan Virtual Reality gir oss mulighet til å skape en ny type opplevelse, der man for eksempel spiser forrett i hagen på et fransk eller italiensk landsted, mens hovedretten serveres under vann, med fisk og delfiner svømmende omkring seg mens man inntar måltidet. Ingenting er umulig i den virtuelle verden.

Bildet har som nevnt vakt skarpe reaksjoner på nettet. En av debattantene spør, hvordan mannen skal kunne putte mat i munnen uten å se den? En annen kommenterer mener vi er på ville veier, med hvordan ny teknologi påvirker oppførselen vår – med eller uten VR-briller.

Enda så begeistret vi er for ny teknologi her i redaksjonen, kunne vi ikke vært mer enige.

Det omtalte bildet har åpenbart gått forbi mange ledd i Samsungs PR og marketing-avdeling før det så dagens lys. At ingen har stilt kritiske spørsmål som «hvorfor?» underveis, bekrefter poenget om at begeistringen for ny teknologi iblant kan gjøre oss blinde for virkeligheten: Nemlig at teknologien er til for vår skyld, og ikke omvendt.

Teknomani
Hvem av oss har ikke sett et kjærestepar sitte overfor hverandre på en restaurant, med øynene klistret til hver sin mobil? Eller grepet seg selv i å taste på mobilen når det sitter levende mennesker rett ved siden av? Vi kan også trist konstatere at man stadig sjeldnere ser barn leke ute i gatene, fordi de er opptatt med å spille spill på mobil og nettbrett.

Annonse

Vi har kollektivt blitt like avhengige av elektronikken vår, som en narkoman av stoffet sitt. Det er i ferd med å gjøre oss sosialt handikappede.

Uansett hvor mange venner du har på Facebook, er du ikke sosial bare fordi du leser oppdateringene deres og liker bildene deres. Og selv om du kan ha et globalt nettverk av venner gjennom online-spill som World of Warcraft, kan det ikke erstatte et personlig, fortrolig møte med en nær venn.

Ikke at det er noe galt med Facebook, World of Warcraft eller Virtual Reality for den saks skyld – faktisk synes vi at VR er noe av det mest spennende som har skjedd i elektronikkbransjen på lenge. Likevel må det være grenser, og grensene bør trekkes der hvor teknologien blir en forutsetning for hvordan man kommuniserer og interagerer med andre mennesker.

Derfor håper vi ikke Samsungs bilde av virtuell virkelighet blir noen reell virkelighet.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Den er stor, den er stilig - og vi får nok aldri se den i Norge.
Den kinesiske elektronikkgiganten har meddelt til sine leverandører, at de må regne med et markant fall i bestillinger av komponenter til smarttelefoner i år.
Motorola Moto G30 kommer med 64 Mp kamera og 90 Hz skjerm.
Lesebrett for fargerike illustrasjoner.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde
Billig inngangsbillett til analog fotografering.