Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Dell har verdens skarpeste dataskjerm

I hvert fall i det kommersielle markedet: 14,75 megapiksler på en 27-tommers monitor.

I våre dager snakker vi mye om Ultra HD-oppløsning i form av 4K, som kommer av de tilnærmet 4.000 horisontale pikslene i bildet. Vel, Dells nye 16:9 27-tommers datamonitor er i så måte en 5K-skjerm, med sin oppløsning på hele 5120 x 2880 piksler! Pikselantallet overgår sju skjermer med 1920 x 1080 HD-oppløsning, noe som knuser den tidligere rekorden til IBM T220 (3840 × 2400 piksler). Dell har gjort dette ved å kombinere to paneler med 2560 x 2880 piksler hver.

Pervers pikseltetthet
Dell Ultrasharp 5K, som skjermen for øyeblikket heter, har en pikseltetthet på 218 ppi (piksler pr. tomme). Mens vi i dag debatterer hvorvidt man trenger 4K Ultra HD-oppløsning på TV-skjermer under 60 tommer, kan liksom man aldri få høy nok oppløsning når man sitter og glaner på en datamonitor fra en avstand på under en meter. Spesielt dersom om man multitasker med mange vinduer oppe på én gang (selv sitter jeg og bruker en 39-tommers 4K TV-skjerm som datamonitor idet jeg skriver dette).

Dell Ultrasharp 5K kan tiltes i både landskap- og portrettformat.

Dell Ultrasharp 5K kan tiltes i både landskap- og portrettformat.

Landskap- og portrettformat
Skjermen bruker to DisplayPort 1.2 tilkoblinger for å motta skjermdataene. Skjermen fungerer både i landskap- og portrettformat, og er utstyrt med et par 16W Harman Kardon høyttalere, seks USB-porter og en minnekortleser.

Dell_MaxPNG (7)

Annonse

For profesjonelle
Kundegruppen blir antakelig profesjonelle, men seriøse gamere kan sikkert også få glede av den. Billig blir den ikke, men heller ikke helt avskrekkende, med en pris på 2.500 dollar, i overkant av 15.000 kroner. Her til lands kommer skjermen i løpet av fjerde kvartal. Så spørs det om vi finner oss en kraftig nok PC til å teste den!

forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.