Search
Generic filters

Civilization V

Dette er det femte i rekken av Sid Meiers spillserie Civilization. De tidligere utgivelsene er kjent som veldig realistiske turn-based strategispill, og femmeren er intet unntak.

Du blir satt som lederen over en sivilisasjon av eget ønske og skal lede dem fra steinalderen til moderne tid, og faktisk også inn i fremtiden. På veien blir du nødt til å ta stadig nye valg for å føre ditt rike til nye høyder, hvis valg alltid har en konsekvens. Skal riket ekspanderes, skal det utbedre hva det allerede har, skal det invadere nabostaten, eller lønner det seg å bestikke dem til å føye seg etter dine ønsker? Mulighetene er enormt mange i dette spillet og ved første øyekast kan det virke overveldende komplisert. Og komplisert er det, men likevel overraskende lett å lære. Personlig har jeg lite erfaring fra serien, dog mye fra strategigenren.  Å sette seg inn i spillet gikk temmelig knirkefritt, læreprogrammet instruerer deg til det aller mest basiske og snart er du klar for å lage din egen lille verden.

Som hersker over et land i Civlilization blir man stadig satt på nye prøver. Utvikling, styresett og diplomati endres for hvert nye spill, og verdenen er aldri den samme. Dermed vil hver eneste gjennomgang av spillet være en ny opplevelse, noe som gjør mye for gjenspillingsverdien.  Å spille gjennom en runde tar i tillegg tid. Mye tid. Derfor er faren stor for at du blir sittende. Du skal jo bare bygge denne nye byen, vinne krigen med erkefienden, sørge for at du går inn i en ny tidsepoke eller få ferdig monumentet til alles ærefrykt. Slik flyr tiden forbi og vips så er klokken godt over midnatt, lekser og husarbeid glemt og for lengst nedprioritert. Civilization V er enormt fengende og avhengighetsskapende.

Likevel sitter jeg igjen med en følelse av at noe mangler. Det første jeg stusset veldig over var mangelen på en Campaign. En enspillerdel der du blir geleidet gjennom spillets historie og sjel. Denne er utelatt, i likhet med forgjengerne i serien. Etter min mening er dette utrolig synd, da et spill basert på historie har et enormt potensiale. Med personligheter som Elizabeth av England, Alexander den store, George Washington og flere andre klipper innen historikk som faktiske karakterer i Civilization V kunne deres historie bli fortalt gjennom oppdrag basert på disse.

En annen ting både dette og flere andre strategispill utelater å gjøre er å lage de forskjellige fraksjonene ulike. I Civilization er forskjellene mellom de ulike landene minimale. Stort sett er det begrenset til to militære enheter spesielt tilegnet dem. Her føler jeg også at spillet kunne blitt gjort rikere ved å gjøre fraksjonene mer unike.

Konklusjon
Civilization er uten tvil det mest vellagede turbaserte strategispillet å få tak i. Det er realistisk, storslagent og inkluderende. Lett å lære, vanskelig å mestre men helt klart noe for alle som liker strategigenren. Litt finpuss på noen områder ville vært å foretrekke, men likevel er det en gigant av et strategispill.

Fakta:
Utvikler: Sony Computer Ent.
Utgiver: Sony Computer Ent.
Plattform: PS3 Move
Sjanger: Simulator

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.