TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Årets sommergadgets

Enten du skal ut på reise eller bare ligge på stranden og steke, her er dingsene du bør ha i sommer – alt fra hodetelefoner til solcellepanel på ryggen er med på sommerens gadget-liste.

Hahnel Magic, reiselader

Strøm i lomma

Med Hanhels USB-lader har du alltid med deg ekstra strøm til mobilen.

Få ting er så ergerlig som å gå tom for strøm på mobilen. Utstrakt nettsurfing, gaming og mange samtaler, tapper batteriet kjapt. Mange ganger rekker det ikke en hel dag. Da er Hanhels Magic USB reiselader god å ha. Den kan brukes nær sagt verden rundt, og det følger med støpsler for de fleste lands stikkontakter. Bare plugg den i stikkontakten, vent til den er fulladet, og ikke glem å ta den med i vesken eller lommen. Når mobilen går tom for strøm, plugger du den bare i USB-kontakten på laderen, og så har du strøm i lang tid. Laderen fungerer med alle smartmobiler, mange nettbrett og MP3-spillere.

Pris: 499 kr

focusnordic.no

 

Focal Spirit One, hodetelefoner

Fransk reisefølge

Gode hodetelefoner er gjerne store, men disse kan du brette sammen og så lyder de knallgodt.

Mange foretrekker hodetelefoner fremfor ørepropper, fordi ofte de er mer komfortable å ha på hodet over tid. Focal Spirit One er en av de mest behagelige hodetelefonene vi har testet, og så lyder de meget bra, med varm og fyldig lyd. De har ikke aktiv støydemping, men er så solid konstruert at de av natur demper støy utenfra mye bedre enn hodetelefoner flest. Når man bretter dem sammen, får de fint plass i vesken, og ja, de kan fint bruke sammen med for eksempel en iPhone. Da kan man også styre musikken, samtaler og volum på hodetelefonkabelens ledning.

Pris: 1.995 kr

mono.no

 

iPad Camera Connection kit

Lad iPad-en med bilder

Ingen iPad har inngang for minnekort. Skal man laste opp bilder fra kameraet når man er på farten, trenger man disse to.

Med kamerakitet fra Apple som mellomledd, kan man plugge kameraet eller minnekortet rett i kameraet via dokkingkontakten.  Utrolig praktisk når man er på reise, og vil se gjennom bildene, før man eventuielt redigerer dem i Photoshop eller iPhoto, og deler dem på sosiale medier – eller laster opp til bildeserveren på jobben. Den ene dokkingkontakten har USB-inngang for direktekobling til kameraet, mens den andre dokkingkontakten har SD-kortleser for SD-minnekort. Kamerakitet støtter råfiler, jpeg, og videoformatene H-264 og MPEG4. En praktisk og billig løsning for alle fotografer med en iPad i fotovesken.

Pris: 229 kr

apple.com/no

 

iPhoto for iPad, bilderedigeringsapp

Bilderedigering med fingeren

Blant et utall apper for bilderedigering, er iPhoto kanskje den mest anvendelige for folk flest.

iPhoto har hvert fall et av de mest tiltalende og oversiktlige grensesnittene, blant fotoappene på Apples app store. Man kan redigere råfiler også, men de blir lagret som jpeg-filer, men uten at råfilen blir endret. Justeringer, retursjeringer, fargekorreksjoner og deling av bilder, gjøres enkelt og intuitivt med pekefingeren. På den  nye iPad-en ser dessuten fargegjengivelsen, kontrasten og skarpheten i bildene aldeles praktfullt ut. iPhoto har en rekke ferdiglagede filtereffekter, penseleffekter  og mye mer, som kan forandre og forbedre bildene dine.

Pris: 35 kr

apple.com/no/apps/iphoto

 

LowePro Event Messenger 150, kameraveske

Plass til alt

Ingen ferie uten kamera og nettbrett. Da trenger man et sted å ha alt man bærer med på reise.

Lowepro lager noen av de mest robuste kameraveskene vi har sett. Event Messenger 150 er en kompakt skulderveske, bare 30 cm bred, tilpasset et systemkamera med separat blits, objektiver, tilbehør – og det obligatoriske nettbrettet. Som får plass i en egen lomme.  Den har også en praktisk detalj i Dual-Mode Flap, hvor man ved å velge type borrelås på innsiden av vesken, kan velge mellom sikrest mulig oppbevaring, og lydløs tilgjengelighet. Alle tre har justerbare vegger og smårom med glidelås. Trenger man mer plass, finnes det to større modeller i samme robuste serie, og en ryggsekkvariant for de som foretrekker det.

Pris: 649 kr

focusnordic.no

 

GoPro HD Hero 2

Action-kamera

Surfing, sykling eller racing? Uansett hvilke sporty sommeraktiviteter som ligger ditt hjerte nærmest, trenger du en måte å dokumentere og dele det med vennene dine. GoPro er et ekstra robust videokamera som tåler støt og støv så vel som det våte element. GoPros populære Hero-modell er tilbake i oppgradert utgave som har mulighet til å skyte video i 1080p oppløsning så vel som 10 stillbilder i sekundet. Det bittelillte videokameraet kan festes nær sagt hvor som helst på alt fra hjelmen til ytterst på surfebrettet. HD Hero 2 kommer i Outdoor Edition, Motorsports Edition og Surf Edition med spesialisert tilbehør og festeanordninger. Surf’s up!

Pris: 2.990 kroner

Gopro.com

 

Sonos Play:3

Trådløs høyttaler

Sonos er blant de ledende produsentene av trådløse musikkspillere, som kan spille musikk fra laptopen din eller direkte fra nettet via musikktjenester som Spotify og Wimp. Deres seneste modell Play:3 er en integrert musikkspiller og høyttaler som er enkel å ta med seg rundt i huset. Den krever riktignok strøm, men kan brukes nær sagt hvor som helst så lenge den er innen rekkevidde for et trådløst nettverk. Musikkavspillingen styrer du enkelt via iPhone eller iPad., og Ihuga Sonos-fans bruker den like gjerne på kjøkket og badet så vel som på soverommet eller verandaen. Kobler du sammen to stykk Play:3 i samme rom kan de dessuten brukes som stereohøyttalere med adskilt venstre og høyre kanal.

Pris: 2.398 kroner

Sonos.com

 

Bang & Olufsen Play Beolit 12

Bærbar designlyd

Enten sola stråler eller regnet pøser ned trenger du musikk å kose deg med, og jo mer portabel den er jo bedre. I den kategorien er Bang & Olufsens batteridrevne iPod-høyttaler noe av det lekreste vi har sett. Utseendet kan minne om en mini-kjølebag, men her får du bare kule toner: Beolit 12 kobler seg trådløst til din iPhone, iPad eller Mac/PC via Apple Airplay og gir opptil 8 timers spilletid. Strømledningen gjemmes bak en luke som også har plass for andre ledninger (f.eks USB) når de ikke er i bruk. Utførelsen er lekker, med en bærerem i lær og høyttalergrill i aluminium. På toppen har Beolit 12 en nedsenket, gummiert overflate hvor iPhonen ligger stødig. Bang & Olufsen viser her at de fortsatt kan å designe lekre lydprodukter, men Beolit 12 er neppe en høyttaler du tar med på stranden: Til det er den altfor kostbar…

Pris: 5.500 kroner

Beoplay.com

 

Sphero, robotball

Ha det gøy med din smartmobil

Man kan etter hvert fjernstyre det meste med sin smartmobil, så hvorfor ikke en ball? Sphero kontrolleres via Bluetooth og kan styres og bevege seg helt fritt i alle retninger. Den lades uten ledninger, og utvikleren har skapt en åpen API, så hvem som helst kan lage apps til den morsomme robotballen. Bak ballen står firmaet Orbotix. Sphero måler 74 mm i diameter og veier 168 gram. Helt oppladet har den strøm til ca en time, og det tar tre timer å lade den opp.

Inne i ballen sitter et LED-element som kan lyse i mange forskjellige farger – og LED-en deler plass med et gyroskop, et akselerometer og et kompass, som bestemmer ballens bevegelser.

Pris: 159 USD

gosphero.com

 

Nokia 808 Pureview, smartmobil

Overdrevent mange megapiksler

Vil du ta virkelig, virkelig, virkelig store bilder med din mobiltelefon?

Nokia 808 Pureview er basert på Symbian Belle, og bak skjermen på 4” sitter en enkjerne prosessor på 1,3 GHz og 512 MB RAM. Lagringskapasiteten er på 16 GB og kan selvfølgelig utvides med microSD-kort. Men mobilens store salgsfremmer er de vanvittige 41 megapikslene som Nokia har fått presset inn i bildesensoren. Det betyr at Nokia 808 Pureview kan levere bilder i oppløsningen 7728 x 5354p i 16:9-format eller 7152 x 5368p i 4:3-format. Video behersker den også, men her får man ”nøye” seg med full HD i 1920 x 1080p. Kameralinsen leveres av Carl Zeiss.

Pris: 4.200 kr

nokia.com

 

Heatstick, flammeløs varmekilde

Dropp fyrstikkene på teltturen


Denne vannvarmeren fungerer uten bruk av ild, og så er den lyd-, lys- og luktefri.

Heatstick er opprinnelig utviklet til militære spesialstryker, men er nå også tilgjengelig for friluftsmarkedet. Produktet skiller seg vesentlig ut fra eksisterende produkter på markedet ved at den ikke består av en varmekilde med kjele over, men er bygget opp på samme måte som en gassdreven ”dampkoker”. Vannbeholderen og varmeelementet er integrert, noe som betyr at man kan varme vann mens man for eksempel klatrer, vandrer, går på jakt eller er på tur i kajakk. Heatstick-en fungerer i alle vind- og værforhold, og er testet i 6000 meters høyde. Utover å gi adgang til varmt og desinfisert vann til frysetørret mat under alle forhold, er Heatstick-en effektiv for å smelte snø til vann under arktiske eller alpine forhold.

Produktet er utviklet i Danmark og har vunnet den internasjonale RED DOT designprisen. Heatstick fås i to størrelser på henholdsvis 0,5 og 1 liter.

Pris: 2.379 kr

 

Huawei LTE E589

Trådløs 4G-router

Turbointernett på ferien

Er det mange som vil koble seg til internett er det mest praktiske å benytte en trådløs router. Den kobler seg opp med et SIM-kort og deler deretter ut oppkoblingen med et vanlig trådløst wi-fi-nettverk. Men 3G blir kjapt tregt med mange brukere. Den nye Huawei E589 benytter derfor 4G for maksimal prestasjon. Det lommevennlige apparatets innebygde batteri skal vare i 6 timer og opp til 5 apparater kan dele på oppkoblingen.

Pris: avhengig av abonnement

huawei.com

 

TDK 2 speaker Boombox

Ghettoblaster i moderne utførelse

Vil man være versting på stranden i sommer eller ta med festen ut i hagen er det TDKs boombox som gjelder. Takket være skulderstroppen kan man bære den meg seg, men å kalle den bærbar i den forstand at den er lett å ta med seg er nok å ta i noe. Men takket være batteriene kan man faktisk spille musikk mens man går, og dessuten riktig høyt. Med 20 watts effekt er den kraftigere enn de fleste konkurrentene. Musikken kan komme fra iPod eller valgfri kilde med hodetelefonutgang.

Pris: 4.500 kr

 

Panasonic Lumix TZ30

Beste reisekamera

Lommevennlig kompaktkamera med lang zoom og GPS. Et funksjonsrikt kamera hvor mange av finessene faktisk gir bedre bilder. Til tross for den ekstreme zoomen gir den utmerkede bildestabilisatoren skarpe bilder. Det fokuserer kjapt og automatikken gir oftest meget bra bilder selv under dårlige lysforhold. GPS med kart og pekeskjerm er hyggelig ekstrafinesser. TZ30 vant vår test av reisekameraer i nummer 5 og er vår anbefaling for å ta de beste feriebildene.

Pris: 3.500 kr

panasonic.no

 

Power Beats by Dr Dre

Sportshodetelefoner

Velsittende eksklusive hodetelefoner for den aktive ferien. Skal man sykle, reise med kano eller være ute og springe på ferieturen og samtidig vil lytte på musikk, så gjelder det å finne hodetelefoner som sitter godt. Power Betas in-ear hodetelefoner med justerbare ørebøyler gjør det. De ble dessuten spesielt anbefalt i vår test av treningshodetelefoner i aprilnummeret, så lydkvaliteten er det ingen feil på heller. Har man en iPhone fungerer de også som headset hvor du kan svare med kontrollknappen. En skjøteledning som ikke floker og bra oppbevaringsveske følger med.

Pris. 1.500 kr

beatsbydre.com

 

Logitech Mini Boombox

Trådløse reisehøyttalere

Praktisk lydløsning i et smidig format. På hotellrommet eller på piknik kan det være hyggelig å lytte til musikk fra mobilen eller MP3-spilleren. Men hvem vil bruke tid på ledninger? Takket være Bluetooth kan Mini Boombox spille trådløst fra din smartmobil eller nettbrett. Det å kalle den lille høyttaleren for boombox er kanskje å ta i, men den spiller likevel overraskende høyt. Det oppladbare batteriet varer i 10 timer og man styrer den med praktisk opplyste berøringsknapper.

Pris: 700 kr

logitech.no

 

Asus MS-100

Smidig PC-lyd

Pene USB-høyttalere til PC-en. Alt flere tar med seg den bærbare dataen på ferie, så hvorfor ikke bruke den som musikkilde på hytta? Med da vil man nok ha litt bedre høyttalere enn de innebygde. Asus kjegleformede høyttalere er rimelig nok til å bli igjen på hytta til neste gang og tilstrekkelig pene til å ha fremme. En praktisk USB-kobling hopper over lydkort og strømkilde, og har man Vista eller Windows 7 i PC-en trenger man ingen driver.

Pris: 360 kr

asus.no

 

Music Angel Friendz, bærbar høyttaler

En sexy høyttaler på reisen

Bærbar lyd i parken eller på hotellrommet.

Friendz er en bærbar høyttaler fra Music Angel, som kan brukes med hvilken som helst bærbare musikkspiller, eller for å få litt ekstra guffe fra en laptop med dårlige høyttalere. En meget kul detalj er at høyttalerne kan seriekobles i det uendelige. Synes du det er for lite lyd med én, kan du kjøpe to, tre, eller tjue og koble dem sammen for å få høyere og fyldigere lyd, nok til å ta en dans.

Drevet av et innebygd batteri på 1000 mAh får høyttaleren 13 timers spilletid med full guffe, mens den ved normalbruk skal vare mellom 30 og 50 timer. Ladetiden er derimot bare 1-3 timer via USB. Friendz kommer i en rekke ulike farger.

 Pris: 259 kr

musicangel.no

Voltaic Fuse, solcellepanel

Solcellepanel på ryggen

Et solcellepanel på ryggsekken lader dine sommergadgets.

Voltaic Fuse lager flere solcelleløsninger for den reisesyke. Dette eksempelet er en 10 watts solcelleplate som enkelt festes på ryggen av ryggsekken. Alt av nødvendige fester og stropper følger med, det samme gjør en rekke ulike plugger for å lade det du måtte ha av bærbare gadgets mens du selv trasker i fjellet eller padler med kanoen din. Plata har et innebygd bufferbatteri på 16.000 mAh, som lades fullt ved å ligge 12 timer i direkte sollys, eller i løpet av 6 timer med medfølgende lader. Den lader opp din bærbare med 5V/2A, 12V/4A, 16V/3,5A eller 19V/3A. Hvem sa at strøm ikke er morsomt?

Pris: ca. 2.000 kr

voltaicsystems.com

 

Sony PlayStation Vita, bærbar spillkonsoll

Verdens feteste lommespill?

Arvtakeren til PlayStation Portable (PSP) er en kraftig sak med en glimrende OLED-skjerm og touchpad på baksiden.

Synes du det er kjedelig å reise i flere timer i strekk? Ingen lesehest? En fet måte å slå i hjel tid på er med PlayStation Vita. Den nyeste bærbare spillkonsollen til Sony. Med sin fargesprakende OLED-skjerm, som dessuten er berøringsfølsom, gir den gode bilder uten etterslep. En bakre touchpad er også på plass, slik at ulike spill kan kontrolleres på ulike måter. To versjoner er tilgjengelig, hvor begge er utstyrt med Wi-Fi mens en i tillegg har 3G. Dermed kan du spille over internett, mot eller med andre. Videokamera sitter både foran og bak, og konsollen har innebygd mikrofon, så du kan kommunisere med dine medspillere.

Pris: 1990 kr

sony.no

Legg igjen en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Lyd & Bilde