Nyhet

Årets julegave 2019: Smarthjem-produkter

Små og store dingser til det smarte hjemmet blir en populær gave under juletreet i år, mener Elektronikkbransjen.

Skrevet av / 08.11.19 - 19:57
Årets julegave 2019: Smarthjem-produkter

Fagbladet Elektronikkbransjen deler hvert år ut priser til produkter som fortjener spesiell oppmerksomhet frem mot årets julehandel. Det kåres årets produkter i hele 16 kategorier innen hvite- og brunevarer, og helt til slutt den gjeveste prisen «Årets julegave ». Fagjuryene består av bransjemedlemmer og utvalgt presse. Kriteriene for å være med i kåringen, er at produktene skal være nye av året, og bredt tilgjengelig i handelen før jul.

Prisen ble utdelt under et arrangement i Ingeniørenes Hus i Oslo den 5. november, der 170 bransjefolk og journalister deltok.

Smart-hjem produkter en økende trend
I år var det ikke et konkret produkt som stakk av med prisen for Årets julegave, men snarere en hel kategori: Nemlig
smarthjem-produkter.

Smarthjem er en kategori som dekker flere ulike typer produkter, fra dørlåser du kan åpne med en app, til stemmestyring av lys, smarte hvitevarer, assistenter som Google Nest og Lenovo Smart Home og mye mer.

– Vi har snakket om smarthjem-produkter i mange år, men denne julen er de virkelig blitt bredt tilgjengelig med mange muligheter, også på tvers av de ulike plattformene. Det var derimot ikke et enkelt smarthjem-produkt som utpekte seg til å vinne hovedprisen, så juryen valgte å kåre hele kategorien som «Årets julegave», sier ansvarlig redaktør i fagbladet Elektronikkbransjen, Stian Sønsteng.

Les også: Samsung SmartThings: Smarte dingser til huset ditt

 

Venter kraftig vekst

Hovedjuryen som kåret smarthjem til årets julegave, bestod av ledere i de største forhandlerne i Norge.

– For Elkjøps del ser vi en vekst på over 400 prosent innen kategorien, og inn mot julehandelen ser vi at dette blir svært populære produkter til de som har «alt». 2019 ble det året smart hjem produkter ble bredt tilgjengelig, det ble enklere å bruke og ikke minst fungerer på tvers av økosystemer. Det er også fint at smarthjem-produkter er alt mellom himmel og jord, det finnes julegaver som koster noen hundrelapper til mange tusen. Dørlåser, ringeklokker og brannvarslere er de tre mest populære produktene, i tillegg til stemmestyrte høyttalere, sier Fredrik Tønnesen, norgessjef i Elkjøp.

Også salgsansvarlig hos Komplett, Pål Fredrik Berg, ser kraftig vekst i smarthjem-salget.

– De største elektronikkprodusentene satser enorme beløp på utvikling og innovasjonstakten er høy. Tidligere var de ulike økosystemene litt fragmenterte, men nå ser vi i Komplett at flere og flere aktører snakker på tvers av de forskjellige økosystemene fra Google, Apple og Samsung. Det gjør det enklere for forbrukeren, sier han.

– Hjemmet til folk flest vil nok være smart i løpet av få år. I praksis vil det jo si at ting skal gå rimelig av seg selv uten at du trenger å gjøre noe. Det skal være varmt nok hjemme selv om det blir kaldere ute, lysene skal slå seg på rett før det blir så mørkt at du tenker på det og bilen din skal stå fulladet i garasjen når du reiser til jobb. Det er når du ikke tenker på det at det virkelig er smart, sier Mikkel Alme, nordisk kategoridirektør i Power.

Her er alle vinnerne fra kåringen av «Årets julegave»:

Årets mobiltelefon

Huawei Mate 30 Pro

Årets budsjett-TV

Samsung RU74XX-serie

Årets småelektriske

Philips SpeedPro Max-serien (2019)

Årets kjøkkenprodukt

Bosch VitaMaxx

Årets hodetelefon

Sony WF-1000XM3

Årets lydprodukt

JBL Flip 5

Årets fotoprodukt

GoPro Hero 8

Årets smarthjemprodukt

Airthings Wave Mini

Årets personlige smartutstyr

Samsung Galaxy Watch Active 2

Årets dataprodukt

AMD Ryzen 9 3900X

Årets spillprodukt

Logitech G Pro X

Årets musikkprodukt

Sennheiser XS Wireless Digital

Årets bildeprodukt

Retrobilder

Kilde: Elektronikkbransjen

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top