Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets anbefalte gadgets

I løpet av året har vi testet nærmere hundre elektroniske gadgets. Her er hva som har hendt i 2011, tett fulgt av våre favorittgadgets i flere kategorier.

Skrevet av / 26.01.12 - 05:21
Årets anbefalte gadgets

Det er få produktgrupper hvor det hender så mye som innenfor småelektronikk.  Det kommer stadig bedre og billigere gadgets, og vi kjøper mer enn noensinne.  Vi har derfor gjort vårt beste i løpet av fjoråret for å hjelpe dere til å finne de beste iPod-høyttalerne, fotorammene, nettbrettene og mobilene.  Vi styrker nå overvåkningen av smartmobiler, og håper å kunne gi hurtigere anmeldelser av de siste modellene på vår nettsider.

Nettbrettkrigen
De fleste har vel fått med seg at nettbrettene har slått igjenom på alvor i år.  Sist år hadde vi i prinsippet bare to merker å velge mellom, samt et oppkomme av enklere brett fra mindre produsenter.  I år lanserte Apple oppfølgeren til sin salgssuksess iPad, og Samsung kom med nye varianter av sin Galaxy Tab.  Snart var krigen i full gang med stevninger frem og tilbake og med salgsstopp i forskjellige land.  Paradoksalt nok resulterte dette bare i økt interesse fra konsumentene og trykket i butikkene var stort.  Flere og flere større produsenter kastet seg nå inn i leken med Sony som siste tilskudd.  Det er fortsatt en produktgruppe under utvikling, og man kjemper for å få sine brett til å skille seg ut med annerledes format og høyst varierende skjermstørrelser.  Vil man ha en liten mobil og et stort nettbrett, eller en stor mobil i stedet for et lite nettbrett?  Behovene varierer selvfølgelig, og det virker ikke som det finnes noen klare svar.  Etter hvert vil det nok utkrystallisere seg noen tydelige formformat, kanskje allerede i løpet av 2012.

Mobilkrigen
Det siste året har slaget mellom Apples iOS og Googles Android-operativsystem for mobiler bølget frem og tilbake.  Lenge så det ut til at Android faktisk skulle gå forbi iPhone i antall solgte enheter, men så ble iPhone 4S sluppet.  Åpenbart har mange utsatt sitt mobilkjøp til den ble sluppet, for den gikk rett opp til førsteplass i rekordfart.  Prognosen akkurat nå tilsier at Apples iOS tross alt kommer til å være størst når man oppsummerer 2011.  I begynnelsen av året kommer imidlertid mobiler med Android 4.0, såkalt Ice Cream Sandwich, som kommer til å heve listen og innføre nye interessante funksjoner.  Kjappere mobiler med store høyoppløste skjermer vil komme til å bli betydelig mer vanlig.

Trådløst gjennombrudd
Visst har det allerede eksistert trådløse lydprodukter, først og fremst enklere Bluetooth-høyttalere som man kunne koble seg opp til med mobiltelefonen.  I år har det kommet en betydelig mer fleksibel og interessant løsning, selv om den er mer spesialisert.  Det handler så klart om Apples AirPlay.  Plutselig kan man la lyden gå fra iTunes via data eller iPod Touch, iPhone eller iPad til en eller flere kompatible apparater.  Og det er ikke lenger bare små høyttalere.  I løpet av årets siste måneder begynte AirPlay-støtte å dukke opp i mediespillere of forsterkere fra store produsenter.  Regn med at støtte for trådløs lyd kommer til å være allment utbredt i løpet av 2012.

iPod-høyttaler

 

B&W Zeppelin Air

 

Zeppelin når nye høyder

Etterfølgeren til favoritten låter enda bedre og har fått trådløs tilkobling.

Byggkvaliteten er utmerket, og man blir overrasket over hvor tung den er når man forsøker å løfte den. Selvfølgelig har den beholdt den karakteristiske luftskipsformen med den utstikkende iPod-tilkoblingen på en arm.  Eller iPad for den saks skyld, da den hyggelig nok også passer i den smarte holderen.

Og akkurat tilkoblingen av lydkilder er den mest åpenbare nyheten med Zeppelin Air.  Navnet Air innebærer nemlig at man har støtte for Apples trådløse tilkobling AirPlay.  I iTunes dukker det plutselig opp et nytt menyvalg der man kan velge om man vil spille musikken på datamaskinen eller Zeppelin, eller til og med begge samtidig.  Samme sak hender på iPoden, i avspillingsmodus får man et valg om hvor det skal spilles.  Man er faktisk ikke engang begrenset til bare en Zeppelin.  Man kan ha flere stykker i ulike rom, noe som gjør at man plutselig har en trådløs multiromløsning for musikk.  Lydnivået kan justeres individuelt, slik at man kan ta det rolig på kjøkkenet mens det er party i stuen.  En meget smidig løsning, som også fungerer med strømming fra Spotify eller internettradio.

Men B&W har ikke nøyd seg med bare å legge til en ny musikkilde.  De har faktisk skrudd en del på lyden også.  Og det merker man.  Om vi var imponert over Zeppelins lydkvalitet, er vi nå betatt.  Musikken låter klarere og mer detaljert.  Og takket være at de to store bassrefleksportene på baksiden lykkes man med å få til en fantastisk bra bassgjengivelse for et såpass forholdsvis lite apparat.  Det låter ganske enkelt flott gjennom hele frekvensregisteret. Uansett hva man kaster på den av musikkgenre vakler den ikke.  Rockegitarene hyler så hårene reiser seg på armene, elektronisk lyd har den rette snerten, akustiske stykker har klang og åpenhet og dansemusikk gir virkelig trøkk til bena.

Om gamle Zeppelin var utmerket, er Zeppelin Air fantastisk.  Det er bare å kapitulere, kaste ut mikroanlegget og sette en Zeppelin Air i hyllen i stedet.

Les testen her

 

Mobiltelefon

Samsung Galaxy S II

Fulltreff for Samsung

Galaxy S II er mobilen som treffer rett på alle punkter. Tynn, rask og lekker.

Vår favoritt blant Androidmobilene sist år var Galaxy S, og oppfølgeren har enda mer imponerende spesifikasjoner.  Den er tynn som få, har skikkelig stor skjerm og flere hestekrefter under panseret enn noen annen mobil, men likevel med utmerket batteri.

Hele telefonen er like tynn som Xperia Arc er på det tynneste, noe som gjør den til en av de slankeste smartmobilene og definitivt den smekreste av prestasjonsmodellene.  Tross det føles den stabil og pålitelig.  Skjermen er dessuten virkelig stor og har en utmerket oppløsning med AMOLED+ skjerm. Dette innebærer klare farger, god konstrast og betrakningsvinkel samt utmerket lyssstyrke.  Hele skjermen dekkes av Gorilla Glass som gir god beskyttelse mot riper og støt.

Det innebygde minnet er på sjenerøse 16 gigabyte, og det kan utvides med et MicroSD-kort på opp til 32 gigabyte.  LG kan ha vært først med tokjerne prosessor i sin Optimus 2X, men Galaxy S II er 20 prosent kjappere ifølge våre tester.  Tross det er batteritiden blant de beste i klassen.

Det høyoppløste kameraet er bra og er enkelt å bruke.  Og takket være motivprogrammene kan man ta fullt godkjente bilder i de aller fleste situasjoner.  Som alltid med mobiler og LED-blitser er det fortsatt vanskelig å få tatt gode bilder fra fester og klubber.  Mer imponerende er det at man kan filme i 1080 HD-oppløsning med 30 bilder per sekund.  Men enda bedre er den som mediaspiller.  Takket være den fantastiske skjermen går det utmerket å bruke den til å se på film når man flyr eller er på lange bilturer.

Det her er uten tvil den beste Androidmobilen vi testet i 2011.  Den er tynnest, raskest, har best skjerm og er likevel lett og har bra batteritid.  Alt man vil gjøre fungerer klokkerent uten noen ventetid, det er pent og pyntelig.  Det er ikke den billigste mobilen, men man får virkelig hva man betaler for.  Samsung har slått til med en blivende klassiker som vi vil komme til å huske i mange år fremover.

Les testen her

 

Radio

Geneva Model S DAB+

Lekker og kompakt

Minstemann i Genevas lekre serie av bordradioer, har både FM, DAB+ og iPod-dokking. Kan man forlange mer…

Den lille bordradioen med integrert iPod-dokking på toppen, får plass over alt, og finnes i flere glansete farger. Radioen har en ekstra linjeinngang, vekkerklokke med alarm, fjernkontroll og et lekkert bordstativ i børstet aluminium. Som alltid er det musikk fra iPoden – eller iPhone – som lyder best, men DAB-radio kan også gir litt bedre lyd enn FM i noen tilfeller. Bassen er potent for en så liten radio. Den kan spille relativt høyt, men det beste med Model S DAB+, er evnen den har til å få frem dynamikken i musikken. Uansett lydkilde. Man ga bevege seg rundt i rommet, og musikken lyder fyldig og spretten. Dessverre komprimerer mange radiostasjonene DAB-sendingene så mye, at musikklytting ikke alltid fortoner seg som bedre på DAB enn FM. Men man er uansett forberedt, for mye tyder på at DAB blir standarden for digital radio, og med DAB+ i tillegg er man forberedt på den nyere DAB-standarden også. Model S DAB+ klarer på overbevisende vis å fylle et helt rom med lyd. Riktignok er den ikke noen erstatning for et stereoanlegg, og en Model L eller XL er mer egnet i så måte, men som bordradio betraktet er det vanskelig å komme finne bedre lyd andre steder for pengene

Les testen her

 

Nettbrett

iPad2

Det beste nettbrettet

Hvis man skal ha nettbrett i dag, er det dette som gjelder. For iPad 2 er det mest gjennomførte av nettbrettene

Nettbrett er det nye farsotten. Det finnes dårlige og det finnes gode nettbrett. De siste er det færreste av, men et av de aller beste rt iPad 2. Samsungs nye Galaxy nettbrett har kanskje bedre skjerm, Sonys infrarød fjernkontroll, men på brukeropplevelse er det fremdeles Apples nettbrett som gjelder. Det er standarden alle blir målt mot. Bare prøv selv. Legg en iPad i fanget på bestemor eller førsteklassingen, og legg merke til hvor fort både den gamle og nye generasjonen fikser det. Det er brukervennlighet det.

Mange klarer seg fint med Wi-Fi-modellen uten 3G og med 16 GB, til 3.900 kroner. Da har man plass til det meste, og så lenge man ikke er mye på farten. Savner de færreste 3G-tilgang. Forretningsfolk, journalister og andre som må være på nett, velger 3G-utgave. Gjerne med 64 GB, da har man plass til et halvt yrkesliv på iPad-en, eller alle favorittfilmene og uker med musikkavspilling. Hvis man kan leve med at man må synkronisere med iTunes og ikke får noen andre tilkoblinger enn dokkingkontakten, er det ingen tvil om hvilket nettbrett som er det overlegent mest brukervennlige. Enten det er 16 eller 64 GB versjonen det er snakk om.

Uansett hvilken man velger, får man det klart beste av nettbrettene i dag i iPad 2.

Les testen her

 

 

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top