Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets anbefalte digitalspillere

Enten du vil lytte til musikk eller se film trenger du en kilde som henter ut det beste av favorittene dine. Her er de beste musikk- og videospillerne vi testet i 2011.

Skrevet av / 19.01.12 - 15:25
Årets anbefalte digitalspillere

Utvalget i årets kavalkade preges av at de tradisjonelle kildene for audio og video er i ferd med å endre seg. Vi har for eksempel testet veldig få CD-spillere i 2011, og grunnen til det er rett og slett et dalende behov for dedikerte CD-spillere.

Musikktjenester som Spotify og Wimp dominerer nå det daglige inntaket av musikk for folk flest, og vi kjøper stadig færre CD-plater. Musikk fra internett og PC har for lengst blitt stuerent, også i hi-fi kretser, og flere aktører tilbyr nå høyoppløst musikknedlasting i CD-kvalitet eller enda bedre.

I konkurranse med iPod, strømming og musikknedlasting fra nettet har CD-platene snart utspilt sin rolle. Derimot er den andre halvdelen av CD-spilleren – D/A konverteren –mer aktuell enn noen gang. For selv når man tar de spinnende platene ut av regnestykket, trengs det fortsatt en enhet som omvandler nuller og ettall til musikk.

D/A konvertere
D/A konverteren (DAC) er på mange måter ”hjernen” i stereoanlegget. Den henter ut den digitale informasjonen fra musikkfilene og omvandler dem til analog lyd du kan høre gjennom forsterkeren og høyttalerne. Informasjon som går tapt her, kan ikke vinnes senere i signalkjeden.  Kjøper du en god DAC kan du forbedre lyden fra alle digitale lydkilder, ikke bare din gamle CD-spiller, men også TV-en og PC-en. Selv komprimerte musikkfiler fra Spotify, Wimp og Youtube låter overraskende bra når de fores gjennom en bedre DAC med tilhørende analogdel. Våre tester har vist at det er overraskende store forskjeller på D/A konvertere, og man trenger ikke ”gullører” for å høre det.

Blu-ray spillere
I motsetning til CD-spillerne har Blu-ray spillerne hatt en ganske eventyrlig utvikling det siste året, både når det gjelder pris og kvalitet. Selv de billigste Blu-ray spillerne fra tusenlappen og oppover er et klart steg opp fra det gamle DVD-formatet. Blu-ray gir utmerkede bildeopplevelser, og mulighet for høyoppløst, krystallklar lydkvalitet i opptil 7 kanaler – så lenge du har et passende lydanlegg, vel og merke.

Digital spiller – Digitalkonverter

Hegel HD20

Digital milepæl

Hegel HD20 er blant de beste DAC-ene vi hittil har hørt. Uansett pris.

I tillegg til å ha en virkelig god USB-inngang som støtter 24-bit/96kHz og med svært lite jitter, har Hegel med den ene koaksialinngangen tatt konsekvensen av at ingen RCA-plugg klarer å holde digitalsignalet stabilt på 75 Ohm. Hegel har derfor lagt inn en korreksjonskrets som skal opprettholde 75 Ohm hele veien.

DAC-en har fjernkontroll og variabel lydutgang. Dermed kan den kobles rett i en effektforsterker! Bare synd DAC-en blir ubrukelig om du mister fjernkontrollen…

HD20 låter rett og slett ekstremt bra. Med USB-inngangen får musikken masse luft og rom, og kontrasten mellom stillhet og storm understrekes meget godt. Bassregisteret har en masse klangfarger. Sammenliknet med Musical Fidelity M1 DAC er det merkbart mer oppløsning med HD20, og vi føler heller ikke at Grace Design m903 er noe bedre med USB. Med koaksialinngangen vokser lydbildet enda mer. Det får både mer luft i toppen og en enda mer utstrakt bass med flere klangfarger. HD20 er med koaksialinngangen mer klangkompleks enn noen annen DAC vi har hørt til denne prisen, spesielt med balanserte utganger. Sangstemmer og instrumenter vokser mer ut av høyttalernes fysiske plassering og står mer naturtro i rommet. Med godt produsert musikk er det nesten som vi blir hjemsøkt av gjenferd, så spøkelsesaktig gjennomsiktig låter det.

Les testen her

 

High-end musikkspiller

Linn Akurate DS

Tettere på Nirvana

Du får ikke bedre lyd fra anlegget enn det du putter inn i det, og i kategorien signalkilder er Linn Akurate DS definitivt i gourmet-klassen.

Akurate DS sin spesialitet er å spille lyd over et hjemmenettverk, enten det er fra PC/Mac eller en ekstern harddisk. Linn-spilleren kobles til nettverket via ethernet-ledning og kan enkelt fjernbetjenes med en iPhone eller iPad. Med den siste softwareoppgraderingen fra Linn kan Akurate DS i prinsippet spille av all lyd fra PC, enten det er iTunes, Youtube eller Spotify du vil lytte til.

Dette er ingen D/A konverter i tradisjonell forstand, men en digital musikkspiller som bufrer musikkfilene internt. Linn har klokkertro på at denne integrerte løsningen er den beste lydmessig sett, fordi den reduserer problemer med jitter (digital støy) og synkroniseringsproblemer.

Linn-spilleren har både RCA og XLR lydutganger, med enten fast eller variabel volumkontroll. Den kan derfor kobles rett i en effektforsterker eller aktive høyttalere om man skulle ønske. Derimot savner vi digitale innganger som lar oss bruke den interne D/A konverteren til f.eks TV-lyden (men dette er nå blitt tilgjengelig på tilleggsmodellen Akurate DSM, som har HDMI-innganger).

Fenomenal musikkspiller
Med musikkarkivet rippet til harddisk og DS-spilleren koblet til nettverket ligger favorittlåtene bare et knappetrykk unna, og frister til å begi seg ut på en oppdagelsesreise i musikkarkivet. Akurate DS gir full uttelling både musikalsk sett og i hi-fi termer: Her er det rikelig med dynamikk og oppløsning sammen med en nærmest bunnløs bassgjengivelse.

Linn-spilleren har en sammenheng i lydgjengivelsen som nesten bare må oppleves, og gir et markant løft i lydkvalitet i forhold til rimeligere nettverkspillere som Sonos ZP90, selv når denne er koblet til en potent D/A konverter. Forskjellen ligger fremfor alt i bedre musikalsk flyt, og en større ro i lydbildet. Akurate DS støtter også musikkfiler i studiokvalitet (24bit/96kHz), og da er Linn-spilleren i en annen liga. Billig er den ikke, men alle som vil ha førsteklasses lyd fra stereoanlegget fortjener å høre hva en signalkilde som dette kan gjøre for musikkopplevelsen!

Les testen her

Blu-ray spiller

Panasonic DMP-BDT310

Bedre bildekvalitet

Panasonic var tidlig ute med 3D Blu-ray spillere, og erfaringen har kommet dem til gode på denne modellen.

Panasonic-spilleren er blant de få i prisklassen som stiller med doble HDMI-utganger. Det innebærer at du kan koble den til to skjermer samtidig, eller kjøre lyd og bilde separat til receiver og TV, noe som er avgjørende for de som har en eldre forsterker uten støtte for 3D videosignaler (HDMI 1.4). Den er også meget, meget hurtig, og har en god betjening. Nettportalen til Panasonic er også stilig og byr på en Youtube-funksjon som er enkel å bruke.

Panasonic-spilleren leverer en bildekvalitet som er hårfint bedre enn konkurrentene i sin prisklasse. Det er spesielt på 3D-film at vi merker størst forskjell, ved at bildet har en bedre, mer stabil dybdevirkning. Panasonic-spilleren er også veldig god til å undertrykke støy i 3D-bildet. Den doble HDMI-løsningen er også en fordel i mange sammenhenger. Ved å dele av bilde og lyd kan du i mange tilfeller oppnå en bedre og mer stabil lyd/bildeoverføring i kresne hjemmekinoanlegg. Som vanlig i Blu-ray verdenen er forskjellene små, men nok til at Panasonic peker seg ut som en favoritt på bildekvalitet!

Les testen her

 

Blu-ray spiller – Toppklasse

Cambridge Audio 751BD

Tusenkunstneren

Hi-Fi produsenten Cambridge kommer knallhardt inn fra sidelinjen med en Blu-ray spiller som kan henge med de beste!

Cambridge Audio er kanskje mest kjent for sine prisgunstige lydprodukter, men Blu-ray spillerne deres fortjener minst like mye oppmerksomhet. 751BD kan i tillegg til Blu-ray spille av både DVD-Audio og SACD plater, samt strømme musikkfiler fra PC via nettverkstilkoblingen. Den er også utstyrt med doble HDMI-utganger, slik at den har muligheten til å kjøre bilde og lyd i hver sin kabel. Det merkes at vi har med et hi-fi produkt å gjøre: Den kompakte spilleren er tung og gir et mer seriøst inntrykk enn billig-blikkboksene der ute, og er dessuten svært stillegående. Her er det ingenting som skrangler eller surrer, og vi kjenner umiddelbart at den kan finne sin plass blant kresne hi-fi komponenter.

Takket være en kraftig Marvell QDEO bildeprosessor leverer 751BD gnistrende gode Blu-ray bilder, og gir tilgang til en rekke bildeinnstillinger som kan åpnes uten å stoppe filmen. Cambridge har også jobbet mye med lyddelen i spilleren, og både den analoge stereoutgangen i tillegg til 7.1-utgangen gir skikkelig kvalitetslyd. Helt klart en Blu-ray spiller for de ekstra kresne! 

Les testen her

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyd & Bilde
Scroll to Top