Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Apple tar grep om helsen din

En iPhone holder styr på din trening og helse – og i forlengelsen tilrettelegges forskning som kommer deg til gode.

Skrevet av / 17.05.15 - 00:01
Apple tar grep om helsen din

Alle moderne mobiler inneholder en mengde sensorer som kan benyttes til å måle hvordan man beveger seg, hvor langt og hvor lenge. Det er ikke å undres over at det vrimler av apper som hjelper deg i løpet av treningsøkten. Det å få informasjon om hvor lenge man har gått, hvor lenge man løp i går eller om man holder riktig tempo når man sykler er ikke vanskeligere enn å laste ned og installere en valgfri populær app fra iTunes App store. Men om man benytter ulike apper for ulike saker blir det fort uoversiktlig.

AppleHealth-icon

I operativsystemet iOS 8 for iPhone, lanserte Apple derfor et overgripende system som skal hjelpe deg å samle inn alle dine opplysninger og kunne presentere dem på ett sted. Det gir også produsentene av appene en enkel måte å koble seg inn i systemet og både levere og hente opplysninger. Selv om de kommer fra andre kilder enn deres egen app. Det gjør det også lettere for deg slik at du slipper å taste inn samme sak på ulike steder hele tiden. Det er appen Helse som ligger på startskjermen.

 

Apple-Health

 

Apple_Health-OppslagEn gullgruve for forskerne

Nylig fortalte Apple at helse-appen hadde fått mye oppmerksomhet blant forskere. Både blant de som studerer enkelt sykdommer og de som følger befolkningens helsetilstand er det et problem å samle inn data. Det er dyrt å finne frivillige som vil delta i undersøkelser og resurskrevende å samle inn data over lengre tid. De spurte seg om man ikke kunne gjøre det automatisert over nettet i stedet. Derfor har Apple presentert en forlengelse av teknikken kalt ResearchKit.

I stedet for å være en spesiell app er det en standardisert teknikk som forskerne kan benytte i sine egne apper. Ved å bygge inn teknikken kan appene samle inn data fra apper regelmessig og på en sikker måte. De som benytter appene kan selv avgjøre om de vil dele på resultatene og hvem som får tilgang til deres medisinske data. Appen kan foruten å plukke ut grunndata fra Helse appen, også rapportere spesielle målinger som blodtrykk eller bruk av astmainhalator.

Via appene kan forskerne også få tilgang til et mye større utvalg og en bredere gruppe av befolkningen. Ikke bare de som har tid til overs for å delta i undersøkelser og som bor innen reiseavstand fra instituttene. Appene gjør det mulig for forskerne å interagere med deltagerne ved å gi dem oppgaver å utføre eller spørreskjemaer å besvare. Svarene samles inn og presenteres slik at forskerne kan legge mer vekt på å analysere data enn på å spa blanketter.

 

iPhone_6_Svr_2-Up_Asthma-PRINT

 

Undersøkelsene har allerede startet

En app som allerede er tatt i bruk er Asthma Helath, utviklet av Icahn School of Medicine. Appen benyttes for å lære astmapasienter om sin sykdom, la dem overvåke seg selv, påvirke deres oppførsel i en positiv retning og oppmuntre dem til å holde seg til behandlingsplanen fra sin lege. Via appen skal forskerne forsøke å finne et mønster i når symptomene oppstår og hva som kan utløse et astmaanfall. Målet er å kunne tilby personalisert behandling i fremtiden.

 

iPhone_6_Svr_2-Up_BreastCancer-PRINT

Share the Journey er en annen app, utviklet av Dana-Farber Cancer Institute, Penn Medicine, Sage Bionetworks and UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center. I studien forsøker forskerne å forstå hvorfor visse brystkreft-pasienter kommer seg fortere enn andre, hvorfor symptomene varierer over tid og hvordan man kan lindre dem. Via sensorer og spørreskjemaer samler man inn data om utmatting, humør, søvnproblemer og hvordan mosjon spiller inn i prosessen.

 

iPhone_6_Svr_2-Up_Diabetes-PRINT

For å forstå risikofaktorene bak diabetes har Massachusetts General Hospital utviklet appen GlucoSuccess. Man lar deltagerne dels besvare spørsmål om diett, fysisk aktivitet og medisiner de tar, dels måler man blodsukkeret regelmessig. Utover å gi forskerne data får pasientene mulighet til å se hvordan deres kosthold og mosjon påvirker blodsukkernivået. Målet er at de skal bli mer bevisste og gjøre aktive valg for å føle seg bedre.

 

iPhone_6_Svr_2-Up_Parkinsons-PRINT

Verdens største studie av Parkinsons sykdom gjennomføres av Sage Bionetworks og University of Rochester ved hjelp av appen mPower. Den inneholder en mengde øvelser som å banke raskt på skjermen, et hukommelsesspill, analyse av stemme og mosjonsnivå. Alle disse øvelsene gir en indikasjon på hvor langt sykdommen har kommet og hvor raskt den utvikler seg. Ved å kombinere informasjonen fra alle deltagerne håper forskerne på å kunne gjøre nye gjennombrudd med å forstå sykdommen.

 

Health-NO

 

Slik benytter du Helse

For å gjøre det lettere for appene og deg selv kan du selv legge inn dine data direkte i Helse. Start appen og trykk på Helsedata lengst nede på skjermen. Begynn forslagsvis med grunndata som Fødselsdag, Kjønn og Blodtype (ligger under Meg). Gå videre til Vitale mål og legg inn høyde og vekt. Dette er viktige grunnparametere som appene trenger, og ved å legge dem inn i Helse slipper du å gjøre det hver gang du installerer en ny treningsapp.

 

WS-50-top-hr

 

Livsviktig informasjon

AppleHealth-StetoscopeMen appen kan gjøre så mye mer enn bare å ha kontroll på og samle data om deg selv for ditt eget bruk. Den kan bokstavelig talt redde livet ditt. Om du kommer ut for en ulykke og redningspersonalet trenger å få kontakt med dine nærmeste eller trenger å vite mer om deg som grunnlag for behandlingen, kan din iPhone informere dem. Fra den låste skjermen kan de nemlig trykke på Nødinfo, velge Medisinske tilstander og få vite hvem du er, kontaktopplysninger for dine pårørende, om du er organdonor og om du har noen sykdommer eller allergier.

Får å legge inn opplysningene i Helse trykker du på Medisinske tilstander lengst nede på skjermen og så Rediger lengst oppe. Så er det bare å fylle i Medisinske tilstander, Medisinske notater, Allergier, Medisiner, Blodgruppe og om du godkjenner organdonasjon. Her angir du også pårørende ved å velge dem fra kontakter. Du kan også velge å vise alder, høyde og vekt, noe som hentes fra dine grunnopplysninger som tidligere beskrevet. Glem ikke å velge Vis på låst skjerm før du trykker Klar.

 

iPhone_6_Svr_Family_Apps-PRINT

 

Samle inn informasjon

Nå når du har gjort din del av jobben er det på tide å samle sammen helsedata fra appene. Hvilke apper som støtter Helse kan du finne på iTunes App Store ved å klikke på Helse og trening under Alle kategorier. Her finnes en egen avdeling hvor Apple lister opp eksempler på populære apper med støtte. Noen eksempler er Runtastic, Health Mate, Nike+ Running, Endomondo, Sleep Cycle Alarm, Map my Run+ og 7 Minute Workout.

Men det er ikke bare apper som benytter seg av mobilens sensorer som kan registrere informasjon i Health. Det finnes også tilbehør med andre typer sensorer og målinger som kan bidra med en mengde annen informasjon. For eksempel Garmins pulsmåler som gir en mye bedre informasjon om din trening enn bare ren hastighet og tid. Eller Withings Aura som ligger under madrassen din og ikke bare måler hvor lenge, men også hvor bra du sover. Med Withings trådløse bølge kan du løpende få inn vekt og kroppsfett slik at du slipper å taste det inn selv. Det finnes også målere for blodtrykk, promilleinnhold og blodsukker tilgjengelig som har støtte for Helse.

Om du er redd for at følsom informasjon om din helse slipper ut og hvem som har tilgang til den, kan du selv se og styre dette fra appen. Trykk bare Kilder lengst ned så får du en liste over hvilke apper som har tilgang. Klikk på en app for å velge hvilke data som en app kan bidra med. Men kanskje viktigere, hvilke data den får lese fra Helse. Det er bare å slå av alt som virker suspekt at en app trenger å vite om deg, og du verner om din integritet.

 

maxresdefault-2

 

Trening-med-smartphone

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top