Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Her er Apple råeste Mac

Skrevet av / 05.06.17 - 21:13
Her er Apple råeste Mac

Apple lanserer en etterlengtet proffversjon av den kjente iMac-en. Se på den som en blodtrimmet iMac med samme design som vi kjenner allerede. Bare med den mest ekstreme ytelsen Apple noen gang har klart å klemme inn i en iMac, og i stealth grey…. Eller stellargrå, som Apple kaller gråfargen.

Den nye iMac-en er kraftig nok til å erstatte en aldrende Mac Pro, som det er veldig lenge siden Apple oppdaterte. Pro-versjonen er bygget rundt samme aluminiumschassis, med den nye 5K-skjermen som Apple lanserer i alle 27-tommers iMac-er nå.

(Foto: Produsenten)

Det er ikke akkurat strikkmotorer som driver iMac Pro, den kjører faktisk en åtteskjerners eller 10-kjerners Intel Core Xeon-prosessor, men kan konfigureres med en 18- (!) kjerners Intel Core Xeon-prosessor. Det gir en ytelse i nærheten av 22 teraflops, og det er det heftigste Apple noensinne har laget.

Og antagelig den heftigste altiett-maskinen hittil. Eller, ever, som Apple ville sagt.

(Foto: Produsenten)

 

Den har ikke bare rå prosessorkraft, men også fire Thunderbolt 3 porter, en 10Gb Ethernet-port og kan konfigureres med opp til 128 GB ECC minne og 4 TB (3GB/s) SSD lagring.

For de som trenger det, er det godt å vite at den kjører to eksterne 5K-skjermer i tillegg, og har plass til to SSD-er, og er utsyrt med en USH-II minnekortleser.

(Foto: Produsenten)

 

iMac Pro får også den nye Radeon Pro Vega-grafikkprosessoren,  også det den hittil heftigste grafikkløsningen i en Mac, med opptil 16 GB videominne og båndbredde (HBM2).

Norsk pris er ikke kjent, men startprisen oppgis til 4999 USD – eller 50.000 kr, og iMac Pro er først i salg fra desember 2017.

iMac

(Foto: Produsenten)

 

Den mer ‘sivile’ iMac-en blir også helt ny.

Den får også mye bedre skjermer med 500 nits lysstyrke, som gir 43 prosent mer lys og 10 bit dithering, med 1 milliard farger.

(Foto: Produsenten)

 

Den kan leveres med sjuende generasjon Intel-prosessorer (Kaby Lake) med opptil 64 GB minne på 27-tommerne. Alle 27-tommerne får fusion drive med opptil 50 raskere SSD opptil  2TB, to Thunderbolt 3-kontakter og bedre grafikk. 3 x raskere grafikk på 4k-versjonen av 21,5’’ med AMD Radeon Pro 555 og 560 GPUs opptil 4GB VRAM.

Les testen av Apple 5K iMac her.

Mens 27-tommerne kan leveres med AMD Radeon Pro 570, 575 eller 580 grafikkprosessorer, med opptil to 8GB med VRAM på 27’’.

(Foto: Produsenten)

 

MacBook

De små og stadig slankere laptopene til Apple, får også en overhaling. Aller viktigste er at de blir utstyrt med Intels Kaby Lake-prosessorer, med fra 1.3 GHz Core i7 med Turbo Boost til 3.6 GHz og opptil 50 prosent raskere SSD-lagring.

13-tommers utgaven av MacBook Pro kan konfigureres med 3.5 GHz Core i7 -prosesorer med Turbo Boost til 4.0 GHz, mens 15» MacBook Pro kan fås med 3.1 GHz Core i7 med Turbo Boost til 4.1 GHz.
Den kan også utstyres med mer videominne for bedre grafikkytelse, og kan leveres i en enklere 13-tommers utgave uten Apples touch bar, til 14 990 kroner. Eller konfigurerbare berøringsflate på tastaturet.
 13-tommersutgaven av MacBook Air, får også en oppdatering, med en 1.8 GHz prosesor.

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top