13TB SSD-en er her!

SSD overgår for første gang den høyeste kapasiteten på tradisjonelle harddisker. Men det er svindyrt!

Skrevet av / 15.01.16 - 12:21
13TB SSD-en er her!

Det er selskapet Fixstars som står bak den rekordknusende SSD-en, som i motsetning til tradisjonelle harddisker ikke har noen bevegelige deler og dermed er mye kjappere.

Men det er ikke absolutt hastighet som har stått i høysetet her, da disken er av typen SATA, med maksimal lese-/skrivehastighet på noe over 500 MB/s. De nye flashdiskene kan firedoble dette! Men fordelen med SATA-diskene er at de i motsetning til flashdiskene kan settes inn i stedet for en helt vanlig harddisk, noe som er en forutsetning for store deler av industrimarkedet, hvor harddisken er tiltenkt. Og drøyt 500 MB/s er likevel omtrent fem ganger raskere enn de spinnende diskene.

Les også: Test av 1TB minnepinne

Fixstars har faktisk lansert to modeller, SSD-10000M på 10 terabyte og SSD-13000M som altså rommer 13 terabyte. Til sammenligning lanserte Seagate nylig to vanlige harddisker på henholdsvis 8TB og 10TB.

Men så var det prisen, da. Den største SSD-en koster 170.000 kroner! Det gir en kostnad på ca 13 kroner pr megabyte, mens de masseproduserte SSD-ene koster 3 kr/MB.

Fixstars-diskene vil heller ikke passe i en vanlig laptop. 2,5-tommers fotavtrykk til tross, høyden på 1,5 cm vil utelukke de fleste bærbare datamaskiner.

Så da kan du spare dine 170.000 kroner, og heller spare til et par fete høyttalere!

For folk som faktisk er villig til å svi av pengene på en av de ekstreme SSD-ene, så er den gode nyheten at de faktisk kan kjøpes nå, gjennom Fixstars nettbutikk.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top