Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi har prøvd verdens raskeste kamera

Canon sier at EOS-1D X Mark II er verdens raskeste proffkamera. Det måtte vi prøve.

Skrevet av / 05.02.16 - 15:29
Vi har prøvd verdens raskeste kamera

Denne uken slapp Canon sitt nye flaggskip. Proffkameraet EOS-1D X Mark II ser til forveksling kliss lik ut som forgjengeren (les testen her), men her er alt det tekniske byttet ut for å gjøre kameraet raskest i klassen.

Foruten en helt nyutviklet CMOS-bildebrikke i fullformat med 20,2 megapiksler, er kameraet utstyrt med 4K-videoopptak opptil 60p, Canons Dual Pixel CMOS autofokus, og kameraets lysfølsomhet er utvidet til maksimalt 409.600 ISO.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Et helt nytt autofokussystem skal sørge for knivskarpe bilder i alle situasjoner, og med en skuddtakt opp til 16 bilder i sekundet (med speilet i øvre stilling og live view), er det ikke bare raskere enn Nikons konkurrerende D5 med 14 bps. Det er også den raskeste digitale speilrefleksen i markedet nå.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Canon har utviklet en ny fokussensor med 61 fokuspunkter – her er 41 av dem kryssensorer som sitter i sentrum av bildeflate. Sensorene dekker et større område enn på forgjengeren og fokuserer i svakt lys opptil minus tre eksponeringstrinn.

Den økte følsomheten til sensorene, gjør det mulig å bruke objektiver med telekonvertere påmontert, med største blender opp til f8. Kameraet har også fått en ny AI Servo AF III+ som skal gi fotografen forbedret følgefokus på bevegelige motiver.

Det måtte vi selvsagt prøve.

Bildet er tatt med en betaversjon av EOS-1D X Mark II

(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen. Bildet er tatt med en betaversjon av EOS-1D X Mark II)

Canon hadde rigget seg til i Hartwall ishall i Helsinki, Finland. Der hadde de fått det lokale juniorlaget i ishockey til å stille opp på portrett- og actionbilder.

Sammen med et utvalg fotojournalister fikk vi prøve førproduksjonseksemplarer av det ferske EOS-1D X Mark II, hvor bildekvaliteten kan avvike fra ferdige eksemplarer.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Richard Walch)

Derfor har vi ikke vurdert bildekvaliteten, bare sjekket hvordan kameraet oppfører seg i krevende actionmiljøer som en ishockey-hall defintivt er. Selv om vi ikke snakker formel 1-hastigheter her, kan en hockeyspiller komme opp i over 40 km/t, noe som er krevende nok når de plutselig svinger unna og kameraets autofokus skal prøve å henge med.

For ikke å snakke om å følge farten til en hockeypuck, som kan komme opp i 170 km/t!

Bildet er tatt med en betaversjon av EOS-1D X Mark II

(Foto: Produsenten)
(Foto: Lasse Svendsen)

På det øverste bildet har EOS-1D X Mark II fokussystem låst seg inn på spillerne som akkurat har akselerert opp til toppfart. Her er skuddtakten 14 bilder/s fordi det er maksimal skuddhastighet når speilet er i bevegelse. Som man kan se av bilde nummer to fortsetter kameraets autofokus å spore den bevegelige hockeyspilleren mens de andre har stoppet helt opp.

I bildeserien som er på over 40 bilder, er samtlige skarpe. Bildeserien er tatt med Canons EF 70-200mm f2.8.

Bildet er tatt med en betaversjon av EOS-1D X Mark II

(Foto: Produsenten)
(Foto: Lasse Svendsen)

Her er forresten et bilde tatt med EOS-1D X Mark II og Canons nye EF 11-24mm zoom, for fullformatkameraer. Bildet viser foruten jevn skarpet over store deler av bildeflaten, at det er svært lite bildestøy på høy ISO.

Canon sier selv at man kan vente omtrent likt eller litt mindre bildestøy på 3200 ISO, som forgjengeren leverer på 1600 ISO. I tillegg skal bildedynamikken være forbedret og en ny 360k RGB+IR-målesensor er koblet sammen med fokussystemet for enda mer presis eksponering, og forbedret motivgjenkjenning.

Kameraet har den samme flimmerregistering som de lanserte på EOS 7D Mark II, som reduserer flimmer fra kunstig belysning, akkurat som i ishallen på bildene over.

Bildet er tatt med en betaversjon av EOS-1D X Mark II

(Foto: Produsenten)
(Foto: Lasse Svendsen)

Man må ikke bare ta action- og sportsbilder med kameraet. Portetter fungerer også fint, her tatt med EF 50mm f1.4. Men kameraet er også egnet til natur, dyreliv eller studiofotografering hvor hastighet og autofokushastighet teller.

Siden kameraet er så raskt med 14 bilder i sekundet, med full følgefokus og råfilopptak – eller som nevnt opptil 16 bilder i sekundet med Live View og speilet låst i øvre stilling, trenger det rask bildeprosessering, Her er det to prosessorer, og det har også støtte for CFast 2.0-minnekort, som er nødvendig for å kunne ta jpeg-bilder i serieopptak til minnekortet er fullt. Eller rundt 170 råfilbilder.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

CFast-kortene er også en fordel på 4K-video, her opp til  4096 x 2160 punkters oppløsning, med opptil 60 bilder i sekundet. Eller i full HD (1920 x 1080p) med  120 bilder i sekundet for sakte film-effekter.

Stillbilder kan hentes ut av videoopptakene i 4K med 8,8 megapikslers oppløsning. Da har man 60 bilder i sekundet å velge fra, som burde holde for å finne akkurat det blinkskuddet oppdragsgiveren er ute etter.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Andre ting som er verdt å nevne, er pekeskjerm med direktevalg av fokuspunkt, som vist på bildet over, små men viktige forbedringer av ergonomi med bedre joystick-funksjonalitet, full værtetting, innebygget GPS, hodetelefon- og mikrofonkontakter, ethernetkontakt, og kontakt for den nye Wifi-adapteren WFT-E8 som støtter 802.11ac-standarden (5 GHz).

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Bildekvaliteten skal vi vurdere nærmere når vi får et ferdig eksemplar til test. Da kjører vi flere fokustester også, og vi skal se nærmere påp 4K-funksjonaliteten på kameraet.

EOS-1D X Mark II har salgsstart i april og kamerahuset er priset til 61.529 kr inkl. mva.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Kanskje det mest avanserte i sin klasse

Billigere med bedre lysstyrke

Kultkameraet er tilbake

Årets kuleste kamera?

Bygget for action

Skred av nyheter fra Canon

Ny bildebrikke og fasebasert autofokus

Åpner flagship store i Oslo

Fargerik og kompakt systemkamera

Se Canons flaggskipkamera

Her kan du spare mye penger

Endelig kommer det mer optikk til Canon

Scroll to Top