Vi har prøvd Fujifilm X-Pro3

Se bildene tatt med Fujifilm X-Pro3
Annonse
Annonse
forfatter

Den tredje utgaven av Fujifilms unike kamera er her. X-Pro3 er et fortreffelig systemkamera for gatefoto, reiser og reportasje, men det er også et utmerket portrettkamera.

Det kan vi si etter knappe 1000 bilder med kameraet, som vi fikk anledning til å fotografere med på et presseevent i Nice, Frankrike.

Fuji-kameraet er unikt ved at det har en hybrid søker, med både optisk og elektronisk søkerbilde. En liten bryter bytter mellom dem, sånn kan fotografer som foretrekker det ene foran det andre, velge selv.

Les testen av Fujifilm X-Pro2

Annonse

Jonas Rask med X-Pro3 i grå titan, X-Pro3 i lys titan i forgrunnen. Foto Lasse Svendsen.

Men la oss først liste opp høydepunktene med X-Pro3:

 • Ny optisk og 3,69 Mp OLED hybridsøker m. 1:5000 kontrast og 97% sRGB
 • 26 megapiksler APS-C BSI CMOS bildebrikke
 • 8/16-bit råfiler
 • 11/20 bilder/s skuddtakt (MS/ES)
 • 4K/30p 200 Mbps video
 • Samme autofokus som Fujifilm X-T3
 • -6 EV fokusfølsomhet
 • 180 graders vippbar pekeskjerm
 • LCD statusskjerm
 • 2 x SD-kortplasser for UHS-II
 • Topp og bunnplate i titan
 • Sort, grå og titan farge
 • USB 3.1 m. USB-lading
 • 11 filmsimuleringer inkl. nye Classic Neg og Monochromatic Colour
 • 370 bilder batteritid

Skjermen må vippes ned før den kan brukes. Foto Lasse Svendsen.

Unik skjermløsning

Nesten alt på kameraet er nytt, selv om formfaktoren på rammesøkerkameraet, er lett gjenkjennelig. Det har færre knapper, en styrepinne på baksiden, et litt bedre håndgrep og topp- og bunnplate i titan over et kamerahus med en kjerne i magnesiumlegering.

Les testen av Fujifilm X-T3

Annonse

Statusskjerm eller visning av filmsimulering? Ditt valg. Foto Lasse Svendsen.

Skjermløsningen er unik. Det er ikke mulig å vri pekeskjermen slik at den vises hele tiden, som på så mange andre kameraer. Enten er den skjult som på bildet over, ellers så vippes den ned 180 grader når man trenger å gå inn i skjermmenyen. Eller sjekke bildene.

Når skjermen er lukket som  på bildet over, kan man bruke den lille LCD-skjermen på baksiden til å vise status på grunnleggende innstillinger. Eller hvilken av de 11 filmsimuleringene som er valgt, og ISO-verdien. Her vist med Classic Neg. som er en av de to nye.

Duratect

Fullstendig analog visning av ISO, lukkertid, og eksponeringskompensasjon. Foto Lasse Svendsen.

Kameraet kommer i tre utførelser, alle i titan. Enten sort, som den over, eller i to litt mer spesielle utførelser. Grå og lys titan, med et ekstra hardt belegg kalt Duratect, som vi har sett på Citizen-klokker tidligere, og som er mer ripebestandig. Men som vi også la merke til, suger til seg fingermerker.

Annonse

Kamerahuset er værtettet, og det er funnet plass til to SD-kortplasser med UHS-II-støtte, men bare en 2,5mm mikrofoninngang. Ingen hodetelefonutgang.

Tre farger, med Duratect på de to fremste. Foto Jonas Rask.

Fujifilm har utviklet kameraet mer for stillsfotografer enn video, men har likevel inkludert 4K/30p med 200 Mpbs, og med den lynraske autofokusen hentet fra X-T3, hadde kameraet få problemer med å følge bevegelige motiver på opptak.

En annen fiffig sak er muligheten for en preview av bildene når man bruker den optiske søkeren. Et lite bilde dukker opp i nedre høyre hjørne, sånn at man slipper å sjekke på skjermen.

Filmsimulering

Hjulet for eksponeringskompensasjon mangler en låseknapp lik den på lukkerhjulet. Foto Jonas Rask.

Annonse

De mange filmismuleringene til Fujifilm er blitt flere på X-Pro3. Nytt er monochrome colour som plukker en valgt farge, og Classic Neg. Som gir en retrofeeling på bildene, som ligner fargefilm fra 70-tallet.

Classic Neg. filmsimulering. Foto Lasse Svendsen.

Det finnes flere spesielle og unike muligheter, som Clarity hvor fotografen kan booste farge og kontrast uten å ødelegge graderingene.

Sorthvitt-bilder kan også justeres i kameraet, etter smak.

Acros filmsimulering med gult filter. Foto Lasse Svendsen.

Annonse

Raskere

X-Pro3 er et kamera det er lett å like, men som er så avansert at det tar tid å lære seg å sette pris på alle innstillingsmulighetene. Det er merkbart mer responsivt enn forgjengeren X-Pro2, og autofokusen er overlegent mye bedre.

Kameraet mangler låseknapp på hjulet for eksponeringskompensasjon, og det har heller ikke innebygget bildestabilisator, som noen fotografer definitivt ønsker seg.

Den unike skjermløsningen vil være polariserende nok til at enkelte omfavner den, mens andre skygger banen. Det kommer i stor grad an på hvordan man jobber som fotograf. Personlig synes jeg løsningen har sine fordeler. Jeg bruker uansett bare søkeren, og vil ikke savne en lysende skjerm på baksiden.

Pris

Kamerahuset koster 18999 kr i sort, og 20999 kr i Dura Black og Dura Silver, og mens den sort er i salg fra november, er Duratect-utgavene i salg først måneden etter.

Bildegalleri fra X-Pro3

_DSF0676 _DSF0642 _DSF0627 _DSF0429 _DSF0210 _DSF0366 _DSF0376 _DSF0387 _DSF0198 _DSF0196 _DSF0192 _DSF0163 _DSF0100 _DSF0144 _DSF0077 _DSF0064 _DSF0037
<
>
Alle bilder: Lasse Svendsen
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Leicas 28mm APO-Summicron for fullformat er her.
Kompakt og lett med stor rekkevidde
Sony FX3 er lekket på nett.
Sony-kameraet strømmer i 4K
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
ID.5 blir en kupéversjon av den elektriske familie-SUV-en ID.4.
Den kinesiske elektronikkgiganten har meddelt til sine leverandører, at de må regne med et markant fall i bestillinger av komponenter til smarttelefoner i år.
Avanserte treningsfunksjoner og bedre kontroll på prestasjonene.
Leicas 28mm APO-Summicron for fullformat er her.
Spiller SACD/CD og har fem digitale innganger
Discogs: - 12 millioner vinylplater ble handlet i 2020. Det er 40 prosent opp fra 2019! CD-salget har økt tilsvarende.
Eksplosiv vekst for elektronikk til hjemmekontor.
HBO slipper nå traileren til sin nye norske dramaserie.