Proffkompakt

Se godt på Sony RX1. Det er verdens første digitale kompaktkamera med fullformat bildebrikke. Og det dyreste....
forfatter

For ikke å si eneste. RX1 ser ut som et litt heftig kompaktkamera, men er mye større og omtrent like stor som et kompakt systemkamera.

Fullformat defineres av at bildebrikken er like stor som på tradisjonell 135-film, eller 35 mm film som det også kalles. Altså 24 x 36 mm. Fordelen med fullformat er muligheten til å spre flere lyssensorer på en større flate, uten å risikere bildestøy, i samme grad som på mindre bildebrikker, men tilsvarende mange megapiksler.

 

Objektivet har egen vribar ring for fokus, en for blenderåpning i tredels trinn, fra blender f2.0 til f22, og makroinnstilling.

Kameraet er bygget rundt en tilsvarende 24,3 megapiksler CMOS bildebrikke som systemkameraet Alpha 99, med et Carl Zeiss Sonnar T* 35mm f2.0 objektiv. Som ikke er utskiftbar. Men har 20 cm nærgrense.

Objektivet bruker en så kalt advanced aspherical lens, med et sjeldent avansert asfærisk linseelement, hvor hensikten er å fjerne strølys, redusere kromatiske feil og gi jevnere skarphet.

Bildebrikken er den samme som på Sony Alpha 99, men uten det samme fokussystemet, og med en unik Bionz bildeprosessor.

RX1 veier 482 gram, og har alle funksjoner man forventer av et proffkamera, selv et kompaktkamera, og bør være et utmerket reisekamera, for reportasjer for eksempel hvor lysforholdene er varierende, og et kompakt kamera med høy bildekvalitet og lysstyrke er en fordel.

Foruten muligheten til å lagre 14-bits råfiler for etterbehandling, har kameraet neo Sony kaller Pixel Super Resolution, hvor man kan forstørre bildet uten digital zoom, for å oppnå en slags telekonvertereffek, på 1,4 eller 2 x forstørrelse.

Sony RX1 koster intet mindre enn 24.000 kr (!), og er i salg fra desember 2012. Testen leser du på lydogbilde.no.

Fra pressemeldingen:

  • Fullformats fotografering i et kompaktkamera som er betydelig mindre og lettere enn hvilken som helst DSLR
  • Exmor CMOS bildebrikke med 24.3 effektive megapiksler for feilfri og detaljrik fotografering og full HD-video
  • Carl Zeiss Sonnar T* 35mm F2 objektiv med makromodus og 20 centimeter nærgrense
  • Ekstremt høyt ISO-område med ISO 100-25600
  • Intuitive manuelle funksjoner med blenderstyring og fokusringer
  • Nye Multi Interface Shoe gjør at kameraet er kompatibelt med valgfritt tilbehør som blits, optisk- og elektronisk søker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.