Toppmodell med 4K og 42 Mp

Lynrask autofokus, 4K-video, ekstrem oppløsning og lysfølsomhet, er stikkord for Sonys nye toppmodell A7r II.

Skrevet av / 11.06.15 - 08:06
Toppmodell med 4K og 42 Mp

For to år siden var Sony en liten utfordring for de store markedslederne Canon og Nikon. Som delte størsteparten av markedet mellom seg. Men markedet har gradvis mistet interessen for speilreflekskameraer, og fattet interesse for speilløse systemkameraer. Som er mye mindre og lettere.

Men de har ikke vært like raske som speilreflekskameraene. Da vi testet den forrige toppmodellen A7r, var ikke farten det mest imponerende.

Sony A7rII frontDet er den ikke nå heller, ikke på skuddtakten som bare er moderate 5 bilder/s. Men så skal kameraets prosessor svelge unna mye data på kort tid, En fullformat bakbelyst bildebrikke (først i fullformatkamera) med 42,4 megapiksler generer store bildefiler, så noe actionkamera er A7r II neppe.

Bildebrikken uten lavpassfilter til høyre på bildet. Legg merke til hvor tett linsene over sensorene står.
Bildebrikken uten lavpassfilter til høyre på bildet. Legg merke til hvor tett linsene over sensorene står.

Men autofokusen er ikke så verst. Om man skal tro Sony. Kameraet har hybridfokus med fasesensorer som dekker 45 prosent av bildeflaten, og skal være svært nøyaktig og rask på sporing av bevegelige objekter, slik at bildene blir skarpe selv om det går fort.

Sony A7rII topSom man kan se av bildet over, har kameraet også 4K-opptak. Med 30, 25 eller 24p i Sonys XAVC S-format opp til 100 Mbps som lagres med data fra hele bildebrikken, eller beskjært i Super 35-format. Det støtter også Picture Profile, S-Log2 Gamma og S-Gamut, 120fps høyhastighets video i HD (720p),og har tidskoding.

Kameraet har også integrert bildestabilisator som flytter bildebrikken for å kompensere for bevegelser. Det er en effektiv måte å gjøre det på, etter vår erfaring, og stabilisatoren med opp til 5-trinns kompensasjon fungerer på alle objektiver.

Sony A7rII comsSiden A7r II er rettet mot proffene, har det både mikrofoninngang og hodetelefonutgang. Det har også ukomprimert video ut via HDMI-kontakten, slik at man kan ta opp video på en ekstern opptaker.

Følsomheten er jekket opp til 102.400 ISO, som nesten er på nivå med Sony a7s, som er kongen i mørket, og kameraet har fått en ny lukkermekanisme som skal tåle hele 500.000 eksponeringer.

Sony A7rII rearSony har forbedret ergonomien med større grep og ratt, omtrent som på det fremragende A7 II, men kameraet har ikke pekeskjerm.

Sony a7r II er tilgjengelig i slutten av juli, til 33.000 kr for kamerahuset.

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Verdens dyreste 50mm

Kamera for tøffinger

Mye mer enn bare en oppdatering

Løser problemet med mellomformatkameraer

Polaroid instant-kamera med autofokus

GoPro Hero12 Black: Det beste actionkameraet?

Scroll to Top