Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Proft systemkamera fra FujiFilm

FujiFilms første systemkamera på veldig lenge, er noe av det mest spennende vi har sett på en stund. Med en radikal bildebrikke, utskiftbar optikk og hybridsøker,

Skrevet av / 10.01.12 - 00:27
Proft systemkamera fra FujiFilm

Med X-Pro1 satser FujiFilm på high-end segmentet for kompakte systemkameraer. Etter X100 (les testen) som ble lansert i fjor med hybridsøker, lå det nesten i kortene at et systemkamera måtte komme fra FujiFilm.

Med tilsvarende god hybridsøker, utskiftbar optikk, men samme formfaktor og gode ergonomi.

Svaret er X-Pro1. Som nesten kan kalles den digitale tidsalders Contax G2. Et av de siste virkelig gode rammesøkerkameraene med utskiftbar optikk, fra de gode gamle dagene hvor man ladet med 135-film.

Kamerahuset har mye til felles med X100. Store funksjons- og innstillingsratt, med tydelige knapper overalt for direkte tilgang til funksjoner.

Men kameraet er relativt stort.Høyere, bredere og tyngre med optikk.

Et X100 er 126,5 x 74,4 x 53,9 mm og veier 445 gram med batteri.

X-Pro1 måler 139,5 x 81,8 x 42,5 og veier 450 gram med batteri, men uten optikk.

Til sammenligning er et Leica M9 hus, 139 x 80 x 37 mm, som er temmelig likt X-Pro1.

Ved første øyekast ser kameraet ut som en sort utgave av X100, men objektivet på bilder avslører at dette er noe ganske annet. Og det er det virkelig.

FujiFilm har laget en helt ny 16,3 Mp CMOS bildebrikke i APS-C-format for X-Pro1. Som kalles X-Trans, og bruker et helt nytt sensorarrangement. Mens en vanlig bildebrikke har plassert sensorer for rødt, blått og grønt i et såkalt Bayer-arrangement, hvor fire sensorer (to grønne, en rød, en blå) er plassert i en gruppe på fire, er sensorene på den nye brikken plassert i rekker med et mer tilfeldig mønster.

Dermed unngår man problemet med moaremønster i deler av motivet hvor man for eksempel har et diagonalt stripemønster. For lavpassfilteret vanlige bildebrikker trenger for å unngå nettopp det, er ikke nødvendig på X-Pro1s bildebrikke.

Men uten god optikk duger selv ikke revolusjonerende sensorteknikk. Til X-Pro1 finnes det foreløpig tre objektiver med fast brennvidde, blender-og fokusring (135 fullformat brennvidder i parentes).

Kortest brennvidde har den nye XF 18mm med blender f2.0 (27mm), deretter kommer normalbjektivet XF 35mm med blender f1.4 (53mm) og til sist et makroobjektiv kalt XF 60mm med blender f2.4 (91mm).

Sistnenvte kan nok fungere som portettobjektiv, men FujiFilm har allerede sagt at det kommer flere objektiver. Deriblant zoom, så andre brennvidder i begge endene av skalaen, vi etter hvert dukke opp.

Hvem vet, kanskje annonserer flere objektiver til kameraet på høstens Photokina i Köln.

Kameraet har fått en ny EXR bildeprosessor som skal sørge for at bildekvaliteten fra Fujinon-optikken og X-Trans-brikken holder mål. ISO-følsomheten strekker seg fra 200 til 12800, men er utvidbar til 100 og 25600 ISO.

Skjermen er 7,6 cm diagonalt og har hele 1,2 millioner bildepunkter, men det er søkeren som er mest spennende. Den er neste generasjons Fuji-hybridsøker, med tilpasning av søkerbildet til bildeutsnittet på objektivet.

At den er hybrid betyr at den er både optisk og elektronisk. Man kan som på X100, legge informasjon oppå søkerbildet i den optiske søkeren.

Det skal også slippes en del tilbehør til kameraet. Deriblant en objektivadapter som gjør det mulig å bruke Leica M-optikk på kameraets X-mount bajonettfatning.

Solblendere, separat blits (kameraet har ingen innebygget), skinnveske og et håndgrep er blant tilbehøret som er annonsert.

Kameraet er i salg før i april, norsk pris er ikke kjent, men på CES ble amerikansk pris oppgitt til 1700 USD for kamerahuset, mens optikk kommer i tillegg. Fra 600 USD antydes det.

FujiFilm Sverige har lastet opp en video som viser kameraet, se den her:

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

Avslører nytt zoomobjektiv

Ekstremt på alle måter

Kan bli umulig å få tak i

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top