Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Superkamera for proffer

Skrevet av / 08.11.17 - 13:38
Superkamera for proffer

Tallene sier sitt. Panasonic Lumix G9 er ikke noe leketøy for nybegynnere. Kameraet er det mest spennende fra Panasonic siden Lumix GH4 fikk 4K-video. Panasonic Lumix G9 skal hamle opp med etablerte stjerner som Olympus OMD EM1 Mark II, Nikon D500 og forsåvidt Sony a9 også.

Vi har prøvd kameraet og har tatt tusenvis med bilder med det. Noen av dem kan du se her. Men først litt spesifikasjoner.

(Foto: Lasse Svendsen) Joakim Odelberg er Lumix-ambassadør og var en av de første som prøvde Lumix G9.

Det er raskt. Svimlende raskt. 225 fokuspunkter med dybdefokus (DFD). Panasonic sier at fokusresponsen er nede i 0,04s, og det kan de ha rett i. En rekke seriebilder viste forbløffende skarphet, selv med elektronisk lukker og autofokus mellom hvert bilde. Som betyr 20 bps, eller 12 bps om man velger mekanisk lukker. For ikke å snakke om 60 fps, hvis man velger fokus bare på det første bildet i en serie.

Alt dette med full oppløsning på 20 megapiksler.

(Foto: Lasse Svendsen) Fullhastighets serieopptak med elektronisk lukker.

6K

Fotografer kan også velge lynraske serier med 6K-oppløsning på 18 Mp, og kameraet har kan starte serieopptak i forkant av at man trykker utløseren helt ned, slik at man kan få en serie hvor fotografen kan forvente å finne akkurat dét bildet som behøves.

Bildebrikken og prosessoren er forbedre sammenlignet med tidligere Lumix-modeller, og Panasonic har jobbet med å forbedre også fargegjengivelsen, kontrastomfanget og tonalitet i bildefilene. Noe som har gitt synlige forbedringer på blant annet hudtoner.

(Foto: Lasse Svendsen) Svært god skarphet og mye jevnere toner i farger enn i tidligere Lumix-kameraer.

Kameraet er bygget rundt en magnesiumlegering med forseglede åpninger og har store knapper, innstillingshjul og en enorm søker. Det gjør det forsåvidt egnet til alt fra bryllupsfotografering, til dyrefotografering, landskap, og ikke minst action.

Null blackout

Den store elektroniske søkeren med 0,83 x forstørrelse, har 3,7 Mp oppløsning, 120 fps oppfriskningsfrekvens, og null blackout mellom eksponeringene. Ikke på serieopptak en gang.

På bildeserier som den med hester på stranden, var det mulig å skyte i full hastighet uten at bildet forsvant i søkeren, og samtlige bilder ble skarpe. Riktignok var det optimale lysforhold den dagen bildene ble tatt, men likevel.

(Foto: Lasse Svendsen) Følgefokusen holder lett fokus på hester i fart.

Det store programhjulet til venstre for søkeren, den store belyste statusskjermen til høyre, og et stort og dypt håndgrep, gir G9 utmerket ergonomi. Det ligger feks bedre i hånden enn et Sony a9, og føles hendigere enn et Nikon D500.

Den vribare pekeskjermen, de mange programmerbare knappene og styrepinnen bak, gjør også kameraet tilpasningsdyktig. Forskjellige fotografer med ulike preferanser, kan finnes sitt foretrukne kameraoppsett.

(Foto: Lasse Svendsen) Et vertikalgrep med plass til batteri, store knapper og ratt, har gjort G9 mer anvendelig enn G8 før det.

Hi-res

Det har også fått integrert bildestabilisator som kan gi opp til 6,5 trinns stabilisering, når kameraet har et Panasonic Lumix-objektiv med optisk bildestabilisator påmontert.

Det har også en hi-res-modus, hvor man kan lagre jpeg- eller råfiler i 80 Mp filer. Da må kameraet stå på stativ, og så tar det åtte eksponeringer mens bildebrikken flyttes for hver eksponering.

(Foto: Lasse Svendsen) Selv med 20 Mp og håndholdt, blir bildene skarpe.

Lumix G9 er ikke like rått som Lumix GH5 på videoegenskaper, men det har full 4K- UHD-video fra hele bildebrikken, nedsamplet fra 6K, med opp til 60/50p, 4:2:0-farger og 8-bits filer.

Det har også to kortplasser, begge for SD-kort av typen UHS-II Class 3, hodetelefon- og mikrofontilkobling, USB-lading og HDMI-utgang.

Her finnes både Wifi og Bluetooth, og bedre batteritid på cirka 400 eksponeringer per lading.

(Foto: Lasse Svendsen) Motlys med Leica 200mm f2,8.

Pris og levering

Kameraet kan leveres med Leica 12-60mm f2,8-4 til 24999 kr, som kamerahus til 18999 kr, og senere kommer det en 200mm f2,8, til 31999 kr.

Leica DG Elmarit 200mm f2.8 Power OIS

Den har vi også prøvd, på Lumix G9, og den var et hyggelig bekjentskap.

(Foto: Lasse Svendsen) Leica DG Elmarit 200mm f2.8 Power OIS, her med solblender på.

Teleobjektivet er også værtettet, det har blendering, 240 fps fokussensor og optisk bildestabilisator. Bildevinkelen tilsvarer 400mm brennvidde, og objektivet kan brukes med en kommende DMW-TC14 1.4x telekonverter, som bringer det opp i 560mm brennvidde.

Objektivet er ikke i salg før i januar 2018.

(Foto: Lasse Svendsen) Lumix G9 egner seg også til astrofotografering, time lapse eller intervallfoto. Her vist med en egnet rigg.

 

 

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top