Nyhet

Sportsfotografenes våte drøm?

Alt handler om fart og presisjon på EOS-1D X Mark III.

Skrevet av / 07.01.20 - 10:01
Sportsfotografenes våte drøm?

Når man lever av bildene sine, tuller man ikke med verktøyet. Spesielt ikke om skarpe bilder er viktig for yrket. Da er det bare de råeste proffkameraene som gjelder.

Som Canon EOS-1D X Mark II. Canons råeste kamera i 2016. Da vi testet kameraet fikk vi prøvd den 61 punkters autofokusen under krevende forhold, og skuddtakten på 16 bilder/s. Det var mildt sagt meget overbevisende.

Men 2020 er et stort sportsår, blant annet med Olympiske Leker i Tokyo, og verdensmesterskapet i skiskyting i god tid før det.

Derfor har Canon jobbet med en etterfølger, og nå er EOS-1D X Mark III her. På papiret ser det nesten ikke ut som om det har skjedd noe siden 2016. Men det er helt feil.

Doble prosessorer

Kameraet har fått en ny Digic X-prosessor, en ny 20,1 megapiksler bildebrikke med et nytt lavpassfilter, et nyutviklet speilsystem, forbedret lukker, og uendelig skuddtakt på 16 bilder/s. Med full autofokus. Bruker man skjermen i live view, kan skuddtakten økes til 20 bps, med mekanisk eller elektronisk lukker.

Det er blitt mulig takket være en egen Digic 8 fokusprosessor, som prosesserer data fra de 191 fokuspunktene, 380 ganger raskere enn Mark II. Canon har lagt inn deep learning som skal gi enda mer presis fokussporing av ansikter og hoder, enten det er svømmere, syklister eller fridrettsutøvere som skal foreviges.

Fakta:

 • Ny 20 mp fullformat CMOS bildebrikke med High Detail Low Pass lavpassfilter
 • Dual Pixel autofokus med 191 fokuspunkter, 155 krysspunkter følsom til -4 ev
 • Ny Digic X bildeprosessor og Digic 8 fokusprosessor
 • HEIF 10-bits komprimerte bildefiler
 • Opptil 16 bps serieopptak, 20 bps med live view
 • Bakbelyste knapper og fokusknapper med Smart Controller
 • Opptil 5,5K/60p 12-bit råfil video, 4K/60p 4:2:2 10-bits HEVC opptak
 • 8,3 mp stillbilder fra 4K-video
 • To CFExpress minnekortplasser kompatible med XQD
 • Batteritid på 2850 bilder når søkeren brukes
 • Ny lukker testet til 500.000 eksponeringer
 • Værtettet kamerahus
 • 8 cm pekeskjerm
 • Optisk søker med 100% og 0,76x forstørrelse

Canon sier at følgefokusen er sterkt forbedret, og med en nesten uendelig buffer, kan fotografen sikre seg en høy treffprosent på bildeserierer med godt over 1000 bilder.

Kameraet kan også brukes til dyrefotografering, og bør kunne holde følge med ville dyr, også de flyvende, enten det er på savannene eller i tett skog. Canon har naturligvis lagt inn Dual Pixel-teknologien som dekker 90 x 100 prosent av bildeflaten, og bildebrikken har fått et nytt High Detail Low Pass lavpassfilter, som slipper gjennom mer lys for bedre oppløsning.

5,5K video

Kameraet er det hittil mest avanserte speilreflekskameraet hva viode angår. Det tar opp video i 4K fullformat med opptil 12-bits råfil-opptak. Det kan også ta opp video som en 12-bits CRM-fil på 5,5K som gir 5472 x 2886 piksler, skulle man trenge enda skarpere oppløsning på video. 5,5-feeden kan nedsamples til 4K med 10-bits 4:2:2 farger.

Her kan du se en film med kameraet in action:

Det kan også ta opp en 10-bit HEVC-fil (H265) med Canon Log Gamma, for enkere redigeringsjobb i etterkant, og Canon forteller at kameraet også er det første kameraet i EOS-1-serien som støtter Movie Digital IS, med femakset bildestabilisering. En funksjon de har hentet fra Canons filmkameraer som EOS C500 Mark II.

HEIF 10-bit

Kameraet er også den første EOS-modellen som støtter HEIF-filer, som vi kjenner fra iPhone. Mange mener bildeformatet som er basert på HEVC-kodeken, er avtakeren til jpeg. HEIF kan lagre bilder med 10-bit data i en fil som tilsvarer størrelsen til en 8-bit jpeg-fil, men med færre komprimerings-artefakter.

Mark III har også to kortplasser for CFexpress minnekort, som gir over tre ganger så høye skrivehastigheter CFast-kortene Mark II brukte, og kameraet kan bruke XQD-kort også.

Det er ikke gjort dyptgripende endringer i ergonomien på Mark III kontra forgjengeren. Bakbelyste knapper og en berøringsfølsom fokusknapp er de mest synlige endringene.

Kameraet har alle tilkoblinger, som HDMI, ethernet, USB, mikrofon, hodetelefoner, men også Wi-Fi og Bluetooth i kombinasjon. Det finnes også her en ekstern trådløs sender – WFT-E9 – og man kan koble seg opp til en FTP-server eller via EOS Utility.

Canon sier at EOS-1D X Mark III vil koste 82 999 kr, og være i salg fra slutten av februar 2020.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Ekstrem portrettele

Fjerde generasjonen av lommedronen

Retrokamera i fullformat

Verdens dyreste 50mm

Kamera for tøffinger

Mye mer enn bare en oppdatering

Scroll to Top