Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Speilløst Canon EOS R5 filmer i 8K

EOS R5 blir et speilløst proffkamera med 8K videofilming, rask skuddtakt og førsteklasses bildestabilisering.

Skrevet av / 13.02.20 - 13:46
Speilløst Canon EOS R5 filmer i 8K

Canon meldte i dag at et nytt fullformatskamera er under utvikling. Nemlig EOS R5. At de går ut med informasjon før spesifikasjonene er ferdige, kan tyde på at de ønsker at fotografer som synes video er like viktig som foto ikke skal hoppe over til Panasonic Lumix S1H, som til nå har vært alene om å tilby skikkelig profesjonell videokvalitet og -funksjonalitet i formfaktoren til et stillbildekamera i fullformat. Folk som allerede sverger til Canon, kan nå bare smøre seg med litt tålmodighet, før EOS R5 blir tilgjengelig.

Les også Dette er faktisk et videokamera. Og enestående i 6K kvalitet! Endelig kan selvstendige filmprodusenter få like god videokvalitet som de store gutta.

EOS R5 filmer i 8K

Det eneste vi vet på videofronten er at kameraet kan filme i 8K oppløsning, altså 7680 × 4320 piksler. Det er heftige 33 megapiksler i ren video! Hvis du lurer på hva i all verden du skal med den oppløsningen før eventuelt 8K TV-er blir standard, så gir dette enormt med spillerom i etterproduksjon av videoene. Ved at du kan filme med vidvinkel-utsnitt, og deretter gå inn og zoome inn i etterproduksjon med en 1:2 beskjæring. Uten å miste en eneste piksel på den ferdige videoen!

Det står ingenting om hvorvidt kameraet kan filme kontinuerlig, eller om det er begrenset til 30 minutter. Vi vet at EOS-R har denne begrensningen, og dersom EOS R5 også får det, vil det likevel ikke være en konkurrent til Panasonic S1H – men snarere heller til stillbildekameraet S1. Da forventer vi i så fall at også utsalgsprisen reflekterer dette.

Canon EOS_R5_Body
Fullformatsensoren i EOS R5 gir 8K videooppløsning. Foto: Canon

EOS R5: Skuddtakt og bildestabilisering

Et av våre ankepunkter mot EOS-R var middels skuddtakt med 8 bilder i sekundet (5 bps med kontinuerlig autofokus). Vel, nå har action- og naturfotografenes bønner blitt hørt, for EOS 5R øker skuddtakten til 12 bilder i sekundet med mekanisk lukker og hele 20 bilder i sekundet med elektronisk lukker.

Den optiske 5-akses bildestabilisatoren i kameraet jobber i tandem med bildestabilisatoren i objektivet – for eksempel det helt nye RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. «Dette sikrer stillbilder og videoer uten rystelser uansett opptakssituasjon.»

Dette er det vi vet så langt om Canon EOS R5, resten må vi vente på.

Les hele pressemeldingen her.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

DJI gir manuelle objektiver autofokus

Proffvideo på iPhone

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top