Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Sonys 4K videokamera på vei inn til test

I slutten av neste uke får vi inn Sonys folkemodell blant 4K Ultra HD videokameraer, FDR-AX100E.

Skrevet av / 28.03.14 - 07:00
Sonys 4K videokamera på vei inn til test

Sony FDR-AX100E ble ved avdukingen tidligere i år markedsført som det minste og letteste videokameraet på markedet. For at dette skal stemme, måtte man blant annet se bort fra actionkameraet GoPro Hero3+ Black Edition. I mellomtiden har også enkelte smartmobiler kommet på banen med filming i 4K-oppløsning. Det er likevel hensiktsmessig å se bort fra slike, for skal man først filme i 4K, med den regnekraften redigeringsarbeidet krever i etterkant, så bør man da også sørge for at videoopptaket er i særklasse. Ekstrem oppløsning krever mer enn bare et stort antall piksler, man må blant annet ha stort lysgjennomslipp og en videoprosessor som er i stand til å oppdatere hver piksel raskt nok til å unngå bevegelsesstøy.

Sony_AX100(2)

Blant de mer seriøse 4K videokameraene er det ingen tvil om at Sony FDR-AX100E er blant de mest hendige på markedet til nå.

Carl Zeiss objektiv
Objektivet er et 29 mm Zeiss Vario-Sonnar T-vidvinkelobjektiv, som er fininnstilt for video i 4K. Objektivet skal være ”ideelt for å fange inn storslåtte landskap” og gir opptil 12x optisk zoom.

Stor bildesensor
Bildebrikken EXMOR R CMOS gir omtrent 4,9 ganger større lysmottaksområde enn nåværende bildebrikker i kameraer av tilsvarende størrelse, i følge Sony. Dette gir klarere bilder, redusert støy og ”mulighet for fantastisk defokusering av bakgrunnen”. Altså å gjøre forgrunnen skarp og bakgrunnen uskarp, for økt dybdefølelse.

Sony_AX100

I tillegg har kameraet avansert bildebehandling, med en såkalt BIONZ-motor, som skal gi mer naturtro bilder.

Selve videoformatet er XAVC S, er en effektiv kodek for 4K- og HD-videoer for forbrukere. Formatet støtter en bitstrøm opptil 60 Mbps for 4K og 50 Mbps for HD-oppløsning, og skal dessuten gi minimalt med bevegelsesstøy.

På vei inn til test
Vi har endelig fått bekreftet at et eksemplar er på vei inn til oss for test. Norsk pris har endelig også blitt offentliggjort. Vi trodde den ville komme på rundt 15.000 kroner, siden amerikansk pris er 2.000 dollar. Men den nøyaktige prisen blir høyere, 18.899 kroner.

Vi gleder oss til å endelig få se hva dette kameraet kan trylle frem av ekstra høyoppløste hjemmevideoer!

sony.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Gir smartklokken deg den dataen du trenger?

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top