TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Sony Xperia PRO-I kan være den råeste kameramobilen

Får 24mm Zeiss-objektiv, 1-tommers bildebrikke og 4K 120 hz HDR-skjerm.

forfatter
Publisert 26.10.21 - 08:00

Den store nyheten på Sonys nye Xperia PRO-I – hvor I står for Imaging – er kameraet på baksiden. Som vi ikke har sett i noen mobil tidligere.

Den 1-tommer store Exmor RS bildebrikken med 20 Mp oppløsning, er hentet fra kompaktkameraet RX100 VII, og det er en mye større bildebrikke enn hva man normalt finner i en mobil. Den er også større enn 1/1.7» brikken i Xperia 1 III, og har mye større piksler – 2,4µm mot 1.8µm.

Bildebrikken har også 325 fasedetekterende autofokuspunkter, som dekker 90 prosent av den store bildeflaten, og en Bionz X bildeprosessor.

Kjapt om Xperia PRO-I:

 • Første 12 Mp 1.0-tommers Exmor RS bildebrikke med 325 fasedetekterende autofokuspunkter i en mobil
 • Sony Bionz X bildeprosessor med 12-bits RAW-opptak
 • Autofokus med Sonys «Real-time Eye AF» og «Real-time tracking» som bruker AI for å følge motivet
 • 24mm f2.0/4.0 Zeiss Tessar vidvinkel med T* antirefleksbelegg og optisk bildestabilsering
 • 16mm f2.2 ultravidvinkel med 12 Mp og 1/2.5» bildebrikke
 • 50mm f2.4 med optisk bildestabilisering og 12 Mp 1/2.9» bildebrikke
 • 4K 120fps video
 • 20 bilder/s skuddtakt
 • 6,5» 4K HDR OLED-skjerm med 120 Hz og 21:9-format og Corning Gorilla Glass Victus
 • Dolby Atmos, 3.5mm hodetelefonkontakt, stereohøyttalere, støtte for Hi-Res Audio og 360 Reality Audio
 • Qualcomm Snapdragon 888 5G
 • 166 x 72 x 8,8 mm, 211 gram, IP65/68-sertifisert

Med den nye 1-tommers store bildebrikken, og Sonys Bionz bildebehandling, mener Sony at PRO-I skal være i stand til å levere bildekvalitet andre mobiler ikke er i nærheten av. Da sikter de nok mest til 24mm objektiver, der 1» brikken sitter, men det skal selvsagt bli interessant å se hvordan både det, og de to andre kameraene på mobilen klarer seg mot iPhone 13 Pro.

Hovedkameraet, hvis man kan kalle det det, har mekanisk blender som kan veksle mellom f2.0 og f4, som vist på bildet under.

Det har også ganske rå videoegenskaper med 4K i 120 hz, men det har også Sonys Cinematography Pro som vi kjenner fra Sonys profesjonelle (Cine Alta) Venice videokameraer. En egen creator – skapermodus – skal gi fotografen korrekte farger og hvitbalanse, og et panel på siden av skjermbildet inneholder en rekke innstillingsvalg man ikke ser på en mobil.

Xperia PRO- I_Vlog_completeFront_black-Large Vlog_muffGhosted_black-Large
<
>

Det slippes også en Vlog monitor til mobilen. Som er en 3,5-tommers skjerm man setter på og kobler til mobilen. Mobilen kan også kobles til en ekstern mikrofon, og med GP-VPT2BT grepet, har man en hendig videoriggg.

Ergonomi er nemlig en akilleshær for mange mobiler, men grepet, og en litt annen utforming av sidene og utløserknappen på mobilen, skal langt på vei løse problemet. I følge Sony.

Den leveres med 12 GB interminne og har 512 GB ROM, men kan også bruke micro SDXC minnekort opptil 1TB lagringskapasitet. Da burde man få plass til noen 4K-opptak og råfiler.

Med autofokusen hentet fra Sonys profesjonelle kameraer i alpha-serien, kan det godt hende at PRO-I har den beste autofokusen blant mobilene der ute. Sony Real-time Eye-AF er i hvertfall blant de raskeste og mest presise fokussystemene for tiden, og få kameraer er så gode på objektsporing under opptak.

Sony sier at Xperia PRO-I skal komme i utvalgte butikker i løpet av desember 2021, prisen er antydet til 1800 Euro, drøyt 18.000 kroner altså. Men det er billig sammenlignet med et profesjonelt videokamera, og for de som lager mye innhold med mobilen, kan kameraene på PRO-I være så fristende at prisen kanskje ikke spiller noen rolle.

Les også Sony perfeksjonerer lommekameraet Sony RX100 VII er det beste allroundvalget, men det er bare såvidt.
Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Det råeste sportskameraet Fujifilm X-H2S er kameraet man skal ha når man trenger skarpe actionbilder.
Uforskammet lekker kamerablits Ikke la deg lure av 50-tallsdesignet.
Sony lanserer mikrofon for vlogging Mini-mikrofon for Sony-kameraer.
Kompakt og lett 24 macro og 15-30mm zoom fra Canon Rimelig optikk for Canons speilløse fullformatkameraer.
Det lille øyet på himmelen DJIs minste kameradrone er så liten at den kan fly over alt – og fortsatt avansert nok til et profesjonelt resultat.
Capture One Mobile klar for iPad Nå kan du redigere som en proff på iPad-en.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend