Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Sony kjøper seg inn i Olympus

Sony investerer 3,6 milliarder kroner i et samarbeid med Olympus, som har blødd penger i 4 år.

Skrevet av / 01.10.12 - 19:19
Sony kjøper seg inn i Olympus

Olympus har savnet positive regnskapstall helt siden daværende formann Tsuyoshi Kikukawa erklerte seg skyldig i å forfalske kontoer og dekke over tap på 10 milliarder kroner. Slett ikke småpenger. Sony, som også har tapt penger de siste årene, gjør nå en gigantinvestering på 3,6 milliarder kroner i selskapet, i et prosjekt som skal hjelpe begge. Samarbeidet skjer først og fremst innenfor medisinsk utstyr, men vil også få påvirkning på kameraproduksjonen.

”Som del av våre strategiske tiltak kunngjort i april 2012, forfølger vi hos Sony veksten av vår medisinske virksomhet, med sikte på å utvikle den til en viktig pilar i vår totale virksomhetsportefølje,” sier Sonys administrerende direktør Kazuo Hirai. ”Virksomhetens- og kaptalalliansene vi har inngått med Olympus vil integreres i disse planene.”

Samarbeidsprosjekt
Selskapene skal innen utgangen av desember 2012 etablere et samarbeidsforetak, for det meste innenfor det medisinske feltet. I dette samarbeidet vil Sony eie 51 prosent av aksjene og dermed ha det siste ordet i viktige avgjørelser. Det skal blant annet produseres kirurgiske endoskoper og videomikroskoper med 3D-funksjonalitet, som vil gjøre det mulig for leger å undersøke sine pasienter på innsiden.

I tillegg til å sitte på majoritetsandelen av aksjene i dette samarbeidsprosjektet, overtar Sony 11,5 prosent av aksjene i Olympus, og gjør at de to kan dele kamerateknologier seg imellom. I stedet for å slå seg sammen til ett selskap vil altså Olympus-kameraer dra fordeler av å få tilgang til Sonys bildebrikketeknologi, mens Sony-kameraene kan utnytte Olympus sitt store utvalg objektiver og speilkomponenter.

De enorme tapene til Olympus ble brakt til overflaten da en ansatt avdekket bevis for at det var feil i selskapets ledelse i 2008.

Kilder:
New York Times
BBC News
The Wall Street Journal

Klikk her for offisiell pressemelding fra Olympus (.pdf)


sony.no

olympus.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

Avslører nytt zoomobjektiv

Ekstremt på alle måter

Kan bli umulig å få tak i

Liten, lett og lyssterk

Kompakt superzoom for fullformat

Får etterlengtede oppdateringer

Liten kamerasekk med god plass

Raskere og mer anvendelig flaggskip

Kompakt 100 Mp kamera fra Hasselblad

0
Scroll to Top