Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Sony IMX661 bildesensor er enorm, med global lukker

Den enorme CMOS bildesensoren Sony IMX661 har nesten 130 megapiksler, hvor hver piksel er over tre ganger større enn normalt. Sånt blir det bildekvalitet av.

Skrevet av / 16.03.21 - 10:28
Sony IMX661 bildesensor er enorm, med global lukker

Sonys nye CMOS bildesensor IMX661 har hele 127,68 megapiksler. Det betyr en enorm oppløsning i bildet, uten behov for å jukse med å sette sammen flere eksponeringer til ett høyoppløst bilde. Tenk håndholdte bilder med den oppløsningen! Hver piksel er 3,45 mikrometer mot normalt 1,1, som gir over tre ganger høyere signal/støyforhold pr. piksel. Sony hevder at sensoren totalt slipper inn 10 ganger mer lys enn en standard 1.1-sensor. Du kan i prinsippet skyte superbilder i dårlig belysning, uten ekstra lyssetting.

IMX661 er en 3:2 bildesensor i mellomformat (46 x 33 mm), som har over 175 prosent større overflate enn en standard 35 mm fullformatsensor.

Les også Flaggskip for proffotografer Med klassens høyeste oppløsning, er Sonys flaggskip kameraet mange vil ha, men ikke alle trenger.

Lynrask, global lukker

Den bruker global lukkerteknologi, som Sony kaller Prestigious. Dette i stedet for rullende lukker. Det betyr at hele utsnittet fanges momentant, i stedet for at man har en rullende lukker som raskt skanner bildet ovenfra og ned. Uansett hvor rask den rullende lukkeren er, bruker den tid, som setter en kraftig begrensning på antall bilder i sekundet. Jo større bildesensor, desto tregere tegnes bildet. IMX661 fanger utsnittet nesten fire ganger raskere enn kameraer med rullende lukker av tilsvarende størrelse.

Global lukker gir også store fordeler i videofotografering. Har du noensinne skumpet borti kameraet under filming, eller beveget det for raskt, slik at bildet i et kort øyeblikk ser geléaktig ut? Dette kommer av at den rullende lukkeren jobber for seint med å tegne opp bildet, i forhold til bevegelsene kameraet utsettes for. Dette er en av grunnene til at videokameraer nesten alltid har mindre bildebrikke enn stillbildekameraene, da det vil redusere (men ikke eliminere) denne effekten.

En global lukker eliminerer fenomenet helt, og gjør det mye mer praktisk å filme i mellomformat.

Sony IMX661 global shutter
Sony IMX661 er en stor bildesensor, med global lukker for sylskarpe bilder og rask skuddtakt. Foto: Sony

For industrielt bruk

Den gode nyheten er at bildesensoren IMX661 åpenbart er helt rå. Den dårlige nyheten er at den ikke er laget for konsumentmarkedet. Den er nemlig for industrielt bruk, for eksempel på fabrikker hvor en stor del av produksjonen bruker automasjon, og som krever kameraer med stadig bedre bildesensorer etter hvert som behovet for nøyaktighet øker. Hvor man har behov for høyhastighets fotografering for å inspisere produksjonslinjen.

Det er lett å se for seg behov innen forskning og medisinske apparater, hvor høy nøyaktighet er alfa omega.

Sony IMX661
Sony IMX661 er en enorm 3.6-type sensor. Nederst i venstre hjørne er markert størrelsen for en normal Type 1.1-sensor. Foto: Sony

Sony IMX661 – funksjoner

Blant funksjonene er at man kan hente ut bilder fra bare deler av utsnittet, slik at du reduserer behovet for datakraft i etterbehandling når du raskt skal inspisere en spesifikk detalj. Multieksponering gjør det mulig å følge løypa til objekter i bevegelse, og ekstra kort eksponeringstid gir sylskarpe bilder av objekter som beveger seg i høy hastighet. Og hvis lysfølsomhet er viktigere enn bildeoppløsning, kan du virtuelt øke pikselstørrelsen ved å kombinere piksler (piksel-binning).

IMX661 gir bilder i både farger og svart/hvitt.

Vi ser tilsvarende komme til konsumenter og proffer

Selv om ikke akkurat denne sensoren er for konsumenter eller sågar profesjonelle fotografer og videoprodusenter, så er det ganske sikkert at Sony har anerkjent behovene for en lignende bildesensor til slike kameraer. Vi vil tro det bare er et tidsspørsmål før global lukker blir mer vanlig på vanlige kameraer i full- og mellomformat for fotografering og video.

Les hele pressemeldingen her (engelsk).

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Se Canons flaggskipkamera

Her kan du spare mye penger

Endelig kommer det mer optikk til Canon

Kraftig retro-blits

DJI gir manuelle objektiver autofokus

Proffvideo på iPhone

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Scroll to Top