Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Sony a9 III fullformatkamera

Sony a9 III blir først med global lukker.

Skrevet av / 08.11.23 - 10:17
Sony a9 III fullformatkamera

Sony er først med en sensorteknologi vi har ventet på. Lenge. Den er ikke ny, og finnes i bildebrikker allerede, men de er laget for spesielle formål og ikke kommersielt tilgjengelig. Det blir Sony a9 III, som er verdens første fullformat systemkamera med global lukker. Som nesten er en revolusjon i et kamera med så stor bildebrikke.

Foto: Sony

Fordelene med en global lukker er mange. En konvensjonell bildebrikke lagrer informasjonen progressivt. Selv om det går lynfort, er det en skanning av lyset som starter i øvre kant av bildebrikken og ender nederst. Sånn er alle kameraer bygget, fra de minste til de største. Men ikke Sony a9 III.

Global lukker

Foto: Sony

Med global lukker kan man bare glemme rolling shutter, som forvrenger vertikale linjer på video, og hastigheten til lukkeren – og serieopptak, har nesten ingen begrensninger. Det vil heller ikke bli banding – striper på bildene.

Les også Sony-kameraet banker konkurrentene på én ting Sony a9 II frister sportsfotografene med verdens beste autofokus.

Sony a9 III kan ta bildeserier opptil 120 fps, og korteste lukkertid er 1/80.000 sekund. Eller 1/16.000s på serieopptak. En egen knapp foran merket C5, gir ekstra boost på serieopptak slik at man hurtig kan bytte mellom normalt opptak, og hurtig serieopptak.

Blitslyset kan synkroniseres på alle lukkertider, siden en global lukker åpner alle sensorene samtidig når bildet tas.

Full fokus og lysmåling

Foto: Sony

Ikke nok med det. Kameraet fokuserer kontinuerlig på serieopptak, og måler lyset mellom hvert bilde. Det er heller ingen black out i søkeren, selv ikke på 120 fps. Søkeren er forresten Sonys 9,44 Mp OLED med 0,9 x forstørrelse. En nydelig søker, som nå er fullstendig uten black out.

4K/120fps

Foto: Sony

 

CMOS bildebrikken har ikke mer enn 24,6 megapiksler, men ingen trenger mer i et kamera som er skreddersydd for sport og action, slik Sony a9 III er. Bildebrikken har fem aksers stabilisiering, opptil åtte trinn.

To Bionz XR bildeprosessorer samler informasjon fra den stablede bildebrikken, og kameraet støtter full 4K/120fps med 10-bit 420, og 4K/60p med 10-bit 422 fra hele bildebrikken, samplet fra 6K-oppløsning i XAVC S-I 4K.

Vertikalgrep

Foto: Sony

α9 III har Sonys S-Cinetone videoprofil som profesjonelle kjenner fra Sonys videokameraer i Venice-serien, og  S-Log3 gradering, samt  LUT-import til postprosessering.

Still og video kan lagres på to CFexpress Type A minnekort, eller SD-kort med UHS-II. Det finnes også et VG-C5 vertikalgrep til kameraet.

Foto: Sony

Pris

α9 III kan bestilles nå og kamerahuset alene koster 85.990 kroner.

Foto: Sony

FE 300mm F2.8 GM OSS

Vi skal ikke glemme at Sony lanserte en ny 300mm samtidig med kameraet. Det er den minste og letteste 300-en for fullformat så langt. Objektivet veier 1470 g, og har to XD lineære fokusmotorer på innsiden, bildestabilisering og stativfeste.

Foto: Sony

Objektivet er ikke i salg før våren 2024, men prisen er allerede klar: 79.990 kroner.

Foto: Sony

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kamera som tåler å bli herjet med

Sensasjonelt kamera

Skred av nyheter fra Canon

Steadicam til lomma

Leica-kameraet beskytter rettighetene dine.

Leica slipper ekstrem vidvinkel

Velg selv hvilke bilder du vil printe

Ekstrem Canon-zoom

Superlett supertele

Hobolite lanseres i Norden

Riktige farger fra ditt videokamera

Ekstrem portrettele

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top