Små Sony reisekameraer med 30 x zoom

Hvis du virkelig skal få med deg alt med ett kamera, er et lite superzoomkamera fortreffelig.

Skrevet av / 14.04.15 - 10:08
Små Sony reisekameraer med 30 x zoom

Når man skal pakke for ferie eller reise, er det ikke alle som vil dra på et stort kamera, langt mindre masse fotoutstyr med blitser og objektiver. Da er et kamera med mye zoom som tar lite plass, ofte å foretrekke.

HX90V top

Noe markedet viser med tydelighet. På de siste tre årene har salget at små superzoomkameraer økt med 25 prosent, noe som er oppsiktsvekkende all den stund markedet for kompaktkameraer totalt, har halvert seg på samme tid.

Derfor er fremtiden lys for Sonys små superzoomkameraer med 30 x zoom.

HX90V new

Det nye Sony Cypershot HX90V erstatter HX60V som vi testet i 2014, og er verdens minste kamera med 30 x zoom.

Sony har klart å klemme inn en nyutviklet 24-720mm zoom -med lysstyrke f3,6-6,4, inn i et kamera som er 102 x 58 x 36 mm. Med andre ord, det går ned i lommen.

Det har de klart ved å redusere størrelsen på optikken og motorene som driver autofokusen, den femaksers optiske bildestabilisatoren og zoomen.

Zoomobjektivet på HX90V i forgrunnen, og den mye større zoomen fra HX60V i bakgrunnen.
Zoomobjektivet på HX90V i forgrunnen, og den mye større zoomen fra HX60V i bakgrunnen.

Ikke nok med det. Sony har også klart å klemme inn en oppfellbar optisk søker, som de gjorde i RX100III, og en 180 graders vippbar selfieskjerm.

Den elektroniske søkeren har en oppløsning på bare 0,6 megapiksler, men har brukbar forstørrelse på 0,5 x, og når den felles opp slås kameraet på. Brukeren kan selv bestemme om kameraet skal slås av, eller fortsatt være på, når man feller ned søkeren.

HX90V finderEn praktisk ting med søkeren på kameraet, er at man kan bruke skjermen som insntillingskjerm med raskt tilgang til alle funksjoner via Fn-knappen, når søkeren er på.

De øvrige spesifikasjonene på HX90V inneholder en 18,2 Mp BSI-CMOS bildebrikke, 1080 HD-video med Sonys XAVC S kodek som gir opp til 50 Mbps data og dermed (nesten) kringastingskvalitet på video, trådløs Wi-Fi -overføring med NFC-aktivering, og innebygget GPS som logger hvor bildene er tatt.

HX90V screenKameraet kan også bruke Sonys PlayMemories apper, som kan installeres på kameraet, akkurat som på en mobi, for å utvide funksjonaliteten.

Det samme kan det rimeligere WX500, som også har en 24–720 mm 3 x zoom og den samme 18 Mp bildebrikken som storebror HX90V har.

DSC_WX500_Lifestyle

WX500 har ikke innebygget søker eller GPS, og mangler det lille håndgrepet HX90V har, men er ment å være et rimeligere alternativ.

Kameraene er i salg i juni. Prisene er 4400 kr for HX90V og 3700 kr for WX500.

WX500

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Ekstrem portrettele

Fjerde generasjonen av lommedronen

Retrokamera i fullformat

Verdens dyreste 50mm

Kamera for tøffinger

Mye mer enn bare en oppdatering

Scroll to Top