Slik velger du riktig kamera

Du trenger ikke være en proff fotograf med stort budsjett for å ta fine bilder!

Å velge kamera handler om å velge riktig verktøy til jobben. Slik er det for proffene, men sjelden for den glade amatør. Som gjerne velger et lite kompaktkamera til å gjøre jobben.

Da blir bildekvaliteten bedre enn fra mobilkameraet, men vår erfaring viser at det er stor forskjell på bildekvaliteten og de kreative mulighetene et lite kamera gir deg. Unntakene finnes selvsagt, og som så ofre før, handler det om pris. De billigste kameraene har flest begrensinger og dårligst bildekvalitet.

Ikke spar på kvaliteten
Derfor anbefaler vi som regel kameraer fra 1.800-2.000 kroner, og oppover. Da får man rett og slett bedre kvalitet for pengene. Bildene blir bedre, og man sitter igjen med et smil om munnen når man ser hvor fine forstørrelser det er mulig å få med et kompaktkamera.

Dyrere er ikke nødvendigvis bedre
De litt dyrere kameraene leverer ikke nødvendigvis bedre bildekvalitet, i hvert fall ikke om man ser etter kameraer med mye zoom, for eksempel 12-16 x zoom, for da faller den optiske kvaliteten merkbart. Man betaler ekstra for mer zoom, og flere funksjoner, men oppnår sjelden bedre bildekvalitet i samme slengen.

Kompaktkameraet – fra 1.000 kroner

De billigste og enkleste kompaktene har ikke mange avanserte funksjoner du trenger å lære, men bildekvaliteten er sjelden egnet til å ramme inn og henge på veggen. De litt dyrere kompaktene –  fra 1.800-2.000 kr –  gir mye bedre bildekvalitet. Og de mest avanserte blant dem tar også opp video i 1080 HD-kvalitet, og bruker GPS til å logge hvor de er tatt.

Hvem passer det best til?

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Et rimelig kompaktkamera passer for de som ikke tar mye bilder, eller av krevende motiver, og er ofte et utmerket kamera nummer to for de med speilrefleks.

 

Vanntette kompaktkameraer

De vanntette eller sprutsikre kameraene tåler mer juling enn andre kompaktkameraer. Mange av dem kan dykke ned til 10 meter, og tåler minusgrader fall og støt. Bildekvaliteten er ikke den beste, mye på grunn av veldig enkel optikk, men de virker under alle forhold.

Hvem passer det best til?

Det vanntette kameraet passer for aktive fotografer som liker å ta bilder av aktiviteter hvor andre kameraer må gi opp.

 

Superzoom – priser fra 2.000 kroner

I kompaktklassen finnes også så kalte superzoomkameraer. De har mer enn 12 x zoom, for eksempel fra 25-300 eller mer. Noe som gjør det mulig å dekke de fleste behov med bare ett kamera. Ulempen er at de er større enn kompakter, og nærmer seg speilreflekser i størrelse. Optikken er ikke utskiftbar og det er ikke her du finner den beste bildekvaliteten, men for de som skal ha alt i ett og samme kamera, finnes det noen gode modeller.

Hvem passer det best til?

Superzoomkameraer passer best for de som reiser mye, og som foretrekker ett kamera til alt. Og i tillegg trenger mye zoom, men ikke er for kresne på bildekvalitet.

Proffe kompaktkameraer – priser fra 2.500 kroner

For deg med større ambisjoner og kanskje litt erfaring, finnes det kompakte digitalkameraer som har flere funksjoner og bedre teknikk som gir mye bedre bildekvalitet. Disse kaller vi gjerne proffkompakter. Proffkompakter har mer påkostet optikk med bedre linseelementer, større bildebrikker og gir deg bedre kreativ kontroll som gjør det både morsommere og mer tilfredsstillende å ta bilder. Proffkompakter lar deg også ta bilder som råfiler for fremkalling i bilderedigeringsprogrammer. Her er bildekvaliteten i en klasse for seg hva kompaktkameraer angår.

Hvem passer det best til?

Proffkompakter er ingen erstatning for et systemkamera, men er likevel det nærmeste man kommer i bildekvalitet og kreative muligheter. De passer utmerket for de som stiller store krav til bildekvalitet i en kompakt, og er for mange et uunnværlig reisefølge.

Hybridkameraer – priser fra 3.000 kroner

En ny kameratype kalt hybrider eller kompakte systemkameraer, er i ferd med å få fotfeste i markedet. Denne kategorien kjennetegnes ved at kameraet og objektivene er mye mindre enn speilreflekskameraene, men de har fortsatt utskiftbar optikk, og et funksjonsnivå som minner mer om speilrefleks enn kompaktkamera. Med unntak for Canon har de fleste produsenter slike kameraer, som ofte gir bildekvalitet og har funksjoner fullt på høyde med dyrere speilreflekskameraer. Men med den åpenbare fordelen at de er mye mindre, lettere og mer praktiske å ha med.

Hvem passer det best til?

Hybridkameraer passer best for deg som vil ha det beste fra begge verdener, med bildekvaliteten tilsvarende en ekte speilrefleks i et mer kompakt format. Hvis man synes at et speilreflekskamera er stort og klumpete, kan et hybridkamera være et godt kompromiss. Da får man stort sett de samme funksjonene og bildekvaliteten i et mindre og lettere kamera til samme pris.

Systemkameraer– priser fra 4.000 kroner

Den tradisjonelle speilrefleksen er ofte foretrukket av de som vil ha best mulig bildekvalitet, og muligheten for utskiftbar optikk. Formen er grunngitt speilet og søkeren i kameraene, og har ikke endret seg mye på 40 år. Mange føler seg mer komfortabel med et speilreflekskamera fordi de gjerne har plass til store håndgrep, knapper og ratt. Og dermed gir fotografen bedre brukervennlighet enn mindre kameraer gjør. Skal du ha full kontroll, total fleksibilitet og bildekvalitet i toppklasse, er systemkameraene veien å gå. Utskiftbar optikk og søkere(bildeskjerm) som viser bildeutsnittet er gull verdt for de som fotograferer mye. Systemkameraer har vanligvis mye raskere autofokus, de kan ta flere bilder etter hverandre i rask rekkefølge, og har avanserte og fleksible lysmålersystemer.

Hvem passer det best til?

For proffen/semiproffen eller deg som bare ønsker å bli en bedre fotograf, er systemkameraet det mest fleksible valget. De gir den overlegent bildekvaliteten og største fleksibliteten blant alle kameratypene, men de veier mer og tar større plass i feriebagasjen.

Guide til kameraknappene

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.