Search
Generic filters

Skjermløs sjarmør fra Leica

Et digitalkamera hvor du ikke kan se bildene, høres ut som en selvmordsoppskrift.

Har det rablet for Leica? Et kamera som ikke viser bildene, og kun lagrer i råformat, høres ut som en risikabel affære. Du kan glemme å se om bildene ble skarpe, korrekt eksponerte eller om det i det hele tatt ble et bilde ut av det. For Leica M-D har ingen LCD-skjerm hvor du kan sjekke bildene.

Det må du vente med til du laster over bildene til datamaskinen. Da må du forresten ‘fremkalle’ bildene, for de lagres kun i råformatet DNG (Digital Negative Format), og må etterbehandles.

Med andre ord, old school-fotografering, akkurat som da vi fotograferte med film og ikke så bildene før etter fremkallingen.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Siden M-D er uten skjerm, har det naturligvis hverken Live View eller videoopptak, og det eneste du ser i søkeren, er rammene og fokusmarkeringen i midten. Vel, den viser også eksponeringsverdiene, men det er alt. Fokuseringen må du stå for selv, og et stille knepp er alt som bekrefter at det faktisk ble lagret et bilde på minnekortet.

De eneste innstillingene fotografen kan gjøre foruten å fokusere selv, er å velge lukkertid, blenderåpning, serieopptak, utløserforsinkelse og ISO-følsomhet opp til 6400.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Innvendig er det den samme 24 Mp CMOS bildebrikken som vi kjenner fra før, med Leicas Maestro-prosessor og en stillegående lukker som er meget stille. På serieopptak tar kameraet opptil tre bilder per sekund.

Kameraet er som vanlig for et Leica M, laget for å vare med blant annet en topplate av messing, hvor den røde Leica-logoen glimrer med sitt fravær. Så vidt vi vet, er M-D det aller enkleste kameraet i dagens marked, så hvis man kan gå tilbake til manuellfokus og har et romslig budsjett, er vi ikke i tvil om at man kan ha det veldig gøy med kameraet.

Bare tenk på spenningen når man ser bildene første gang lenge etter at de er tatt….

Leica M-D koster 63.000 og er i salg nå.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

 

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.